Öne Çıkanlar NEZAKET KURALLARI İLE BAĞDAŞMAYAN SÖZLERİ KINIYORUZ! MEHMET UĞUR DİLİPAK YENİDEN ADAY BÜYÜKŞEHİRLE SAĞLIĞINIZ GÜVENDE DUT AĞACI DUT VERİR YAPRAĞINI KIT VERİR! NÜFUS CÜZDANI MAVİ İMİŞ

Bu haber kez okundu.

 GÜÇLÜ HÜKÜMETE İHTİYAÇ VAR

  

İlkin, güney komşularımızdan, güneydoğudaki illerimiz dâhil, Kahramanmaraş’ı da olumsuz etkileyen ekonomiden söz etmesini istedik. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa bu iç savaştan, daralan ekonomiden ve sınır ticaretinden muzdarip iken, Kahramanmaraş bundan etkilenmiş miydi?

Başkan Kemal Karaküçük cevaben; “Sınır illerimiz genelde etkilendi ama bizde de çelik mutfak eşyaları ve gıda ürünleri satışında azalma gözlemleniyor.  Diliyoruz ve umuyoruz ki Ortadoğu’ya ve komşu ülkelerimize bir an önce huzur ve barış gelsin!” dedi,

FUARLARIN ÖNEMİ TARTIŞILAMAZ

TSO olarak birçok fuarlara imza atıldı geçmişte. Karaküçük, kentin tanıtımı ve pazar payının aratması anlamında fuarların önemine ve yurt dışı fuar etkinliklerine ilişkin soruya karşılık da; “Biz yıllardır dışarılara,  fuarlara katıldık, mal sattık. Teknoloji fuarlarına katıldık,  kendi ürünlerimizi pazarlamak adına birçok fuarlara katıldık. Ancak son bir yıl içinde Kahramanmaraş’ta 4 fuar gerçekleştirdik;  tarım, inşaat, tekstil makinaları, kuyumculuk, önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz tarım ve inşaat fuar (Ekim-Kasım aylarında) etkinliği ile bu sayı 5’e çıkacak. Kahramanmaraş’ta fuar yapılmaz, gerçekleştirilmez anlayışı, zihniyeti bizim dönemimizde kırıldı. Bunu 2016 Kasım’ında yine tekstil makinaları fuarı gerçekleşecek. Ayrıca yurtdışındaki fuar organizasyonları ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Talep geldiğinde, gurup oluşturup o fuarlara katılıyoruz. En yakın zamanda, Ekim ya da Kasım’da, İtalya/Milano’da tekstil makinaları fuarı olacak, 4 yılda bir yapılan. Biz de TSO olarak birçok işadamlarımızı oraya götüreceğiz” dedi.


SEÇİM SONUÇLARI VE PİYASALARDAKİ BELİRSİZLİK

7 Haziran genel seçimleri üzerinden yaklaşık 1,5 ay geçti. Piyasalara belirsizlik hâkim mi,  sanayici ve işadamları gelecek ve yarın endişesi taşıyorlar mıydı? Koalisyon ve erken seçime ilişkin ne düşünüyor, sanayiciler hükümetsizlikten hangi yönde etkilendiler, etkileneceklerdi. Başkan Karaküçük, bu yöndeki soruya; “Şu anda henüz belirsizlikten söz edemeyiz. Doğrudur, 7 Haziran’da millet kararını verdi ama 32 gün sonra Cumhurbaşkanı Başbakana hükümeti kurma görevini tevdi etti. Şartlar öyle getirdi. 45 günlük bir zaman süreci var. Partilerle görüşmeler yapıldı. Belli müzakereler de olacak. Biz iş dünyası olarak, bunu bir belirsizlik değil, koalisyon hükümeti kurulabileceğini düşünüyoruz. Bir an önce sağlıklı, güçlü bir hükümetin işbaşına geçmesini arzu ediyoruz” şeklinde cevap verdi.

DOLARDAKİ ZİK-ZAK VE PİYASAYA ETKİSİ

Özellikle 7 Haziran genel seçimleri öncesi dolar ciddi manada düşüş ve yükseliş trendine girdi,  piyasalar tedirginlik yaşadı. Sanayici ve iş dünyası bu zik-zaklardan ne yönde etkilendi. Satışlar, taahhütler aksadı, sekteye uğradı mı, ihracat rakamlarında düşüş oldu mu?

Buyurun cevabını okuyun: “Dolar yılbaşından bu yana 2.250 seviyelerinden 2.750 seviyelerine tırmandı. Dövizin aratması ile bizde bir rahatsızlık yok. Bizim ihracatımızı artırmamız lazım. Maalesef son dönemlerde, çevremizdeki ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, savaş ortamları bu bölgelere satışımızı olumsuz etkiledi. Normalde döviz kurlarının arttığında ihracatımızın artması beklen9irkenr, şu anda tam tersi bir dönem yaşanıyor. Maalesef dövizin aratmasına rağmen ihracat rakamları beklendiği ölçüde değil. Olmaması gereken şey. Rusya’daki devalüasyon, Ortadoğu’da petrol fiyatlarının aşırı düşmesi, bununla birlikte, Mısır, Libya’daki daralmalar ve en önemlisi bizim tek pazarımız olan Avrupa’daki durumun da iç açıcı olmaması, Avrupa’nın sorgulanıyor olması, mal satabileceğimiz ülkelerde ya güvenlik sorunu, ya da ekonomik sıkıntıların olması, haliyle bizleri de etki altına alıyor. Sadece tek bacaklı olarak, dövizin artması ya da düşmesi veya içerde hükümet kurma koalisyon kurma çalışmaları, bunlara tek başına etkileyici sebepler değil. Bir bütün olarak düşünüyoruz. Faizlerin düşmesi-artması, sonuçta ve ticarette olması gereken şeyler. Ticaret teke düze olmayıp, sürekli değişkenlik gösteren bir iştir. Değişkenlik olmasa insanlar nasıl para kazanacak? Tek düze hayattan ve ticaretten paranın doğması çok zordur” diye konuştu,

YUNANİSTAN BİZİM İÇİN ACI BİR ÖRNEK

Son olarak komşumuz,  iflas bayrağını çeken,  ekonomik bunalımla boğuşan Yunanistan’a ve bu ülkedeki ekonomik gelişmelerden alınacak derse gelindiğinde, 2003’deki Stand-By görüşmeleri ardından ekonomideki 2 önemli kriterden söz etti, üretime dayalı büyüme modeli ve tüketime dayalı büyüme modeli olarak yorumladı, arkasından da sözü Yunanistan’daki ekonomik iflasa getirerek; “Türkiye olarak, o dönemde IMF’nin de dayatması ile biraz tüketime dayalı bir büyüme modelini seçtik. Tüketime dayalı bir büyüme, sürdürülebilir bir model değildir. Yunanistan tüketerek, harcayarak büyümeye çalıştı ama sonuç itibariyle geldiği nokta meydanda. Tüketimi körüklediğiniz, üretimi benimsediğiniz, geliri artıramadığınız sürece, bu sürdürülebilinir bir ekonomi modeli olmayacaktır. Yunanistan komşumuz bizim için, dünya için acı bir örnek işte. Biz Türkiye olarak bundan dersler çıkartmalıyız. Üretime dönük büyüme modeline ağırlık vermediğimiz sürece kalkınmadan söz etmek mümkün değildir.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol