Öne Çıkanlar Arafatta olmak MUHTARLAR YARDIM KERVANINA KATILDILAR KAMEK BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR MUHAMMED GEVHER TEOG ŞAMPİYONLARINDAN ZİYARET

Bu haber kez okundu.

YILDIZHAN, KADININ SESİ’NE KONUK OLDU

Yıldızhan, Kadının Sesi’ne Konuk Oldu

Kadının Medyada, siyasette ve iş dünyasındaki yerinin konuşulduğu programda, Kahramanmaraş’ın sorunlarına da değinildi.

Gerek siyasette, gerek sivil toplum kuruluşlarında, gerekse de iş hayatında ve birçok alanda başarılı çalışmaları ile Kahramanmaraşlı kadınlara öncülük etmiş olan Kibar Özdemir’in sunduğu program sıcak bir sohbet tadında geçti. İşte o yayından kısa notlar.

Programın ilk bölümünde Gazetemiz Sahibi Neşe Yıldızhan’ın, mesleğe nasıl adım attığı ve neden gazetecilik mesleğini seçtiği konuşuldu.

Kibar Özdemir’in: “İlk başladığınız yıllarda, toplumun bakışı nasıldı ve gazeteci camiasının tepkileri nelerdi?” şeklindeki sorusu üzerine, Yıldızhan cevaben:

MESLEKTAŞLARIMDAN TAM DESTEK

“Bir işe başlarken en önemli şey insanın kendine olan güvenidir. İster kadın olsun, ister erkek, eğer istiyorsa başaramayacağı şey yoktur. Kendime güvendim, ailemin desteğini yanıma aldım. en önemli adım bu zaten.

Kamuoyuna gelince, halkımızın yaklaşımı gayet sıcaktı ve desteklediler. Zaten siz insanlara nasıl giderseniz onlarda size öyle gelir. Sorunlar yaşadım ama dikkate alınacak sorunlar değildi. Duruşunuzla o sorunları da zaten ortadan kaldırıyorsunuz.

Meslektaşlarıma gelince; evet ilk başlarda birçoğu “bu bayanda nerden çıktı, elinin hamuruyla erkek işi yapacakmış” gibisinden psikolojik bir baskı oluşturmaya çalıştılar. Ancak bunlar benim hedefime ulaşmamda engel teşkil edemezdi. Bu tür dedikoduları, tepkileri dikkate almadım bile. Belli bir süre sonra onlar da benim kararlığımı anladılar, takdir ettiler ve desteklemeye başladılar. Şu an bütün meslektaşlarım yanımda ve en büyük destekçim oldular. Bizim camiamızda hep ayrılık var gibi görünür ama ne zaman birbirimize ihtiyacımız olsa tereddütsüz koşarız.”  dedi.


ÖZGÜR HABER BAŞARI ÖDÜLLERİ

Bu yıl 10. su gerçekleşen Özür Haber Başarı Ödüllerine de değinen Kibar Özdemir: “Neşe Hanım, 10 yıldır düzenlediğiniz başarı ödülleri ile Kahramanmaraş’ta bir ilki gerçekleştirdiniz. Özgür Haber ödülleri marka haline geldi. Siyasetçisini, bürokratını, Sivil Toplum Örgütlerini ve halkı bir araya getiriyorsunuz. Bu çok meşakkatli bir iş ve gerçekten başarılı bir çalışma. Bu yılda düzenlediğiniz anketle halkoylamasıyla ödül sahiplerini belirlediniz. Başarı Ödülleri nasıl ortaya çıktı, bu fikir nerden oluştu sizde ve başarı için kriterleriniz neler? Bunu hikayesini anlatır mısınız?

“Biz 10 yıl önce “Marifet iltifata tabidir” atasözümüzden yola çıktık diyine Yıldızhan, konuşmasını şöyle sürdü: “Bir Kahramanmaraş sevdalısı olarak, Kahramanmaraş adına hizmet eden isimlerin ödüllendirilmesi gerek ve kamuoyuna duyurulması  diye düşündüm. Nasıl bir şey yapmalıyım, hepsini bir araya nasıl getirim diye düşünürken, böyle proje çıktı ortaya.

Daha önceki yıllarda, yine kamuoyu araştırması yapıyorduk. Bizim camiamızda zaten en büyük gözlemci. Bu yıl hem gazetemizin hem de Başarı Ödülleri programımızın 10. yılıydı. 10. yıla özel bir şey yapalım istedik ve www.ozgurhaber46.com adlı gazetemizin web sitesinde geniş bir anket düzenledik. Bu anketimizi de yine bütün basın mensubu arkadaşlarımla birlikte kamuoyuna duyurduk. Her okuyucumuz istediği kategoride oy kullandı, yaklaşık 350 bin oy kullanıldı. Çok güzel bir rakam. Kendi dallarında ankette 1. gelen isimlere her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlediğimiz geniş katılımlı programda ödüllerini takdim ettik.

Anket benim düşündüğümden çok daha büyük bir ilgi gördü. Bundan sonra her yıl ödül sahiplerini bu yolla belirleyeceğiz” dedi.

Kibar Özdemir: “Yaptığınız iş riskli bir iş. Ankette aday olan isimlerin bakışı nasıl oldu, ödül alamayanlardan sitem alıyor musunuz? Mutlaka tepkiler de vardır ve önümüzdeki yılın anket tarihi belli mi?

Neşe Yıldızhan: “Kibar Hanım, bu ankette 24 kategorimiz vardı ve yaklaşık 300 isim yarıştı. Belediye başkanları, STK Başkanları, siyasetçiler, işadamları, bürokratlar, muhtarlar vs.

İnanın bu isimlerin hepsi de hoşgörülüydü. “Bizi nasıl bir yarışa soktun Neşe Hanım, gece gündüz anket takip ediyoruz” diye beni arayıp espri yapıyorlardı. Tatlı bir yarış olarak baktılar. Ki; zaten o isimlerin hepside hemen hemen bir birlerini tanıyor ve dost olan insanlardı. Dolayısı ile çok güzel tepkiler aldık. Önemli bir ayrıntıda gurbetçilerimizde bu ankete çok ilgi duydular. Yurt dışından bir çok hemşehrimiz beni aradı ve kutladı.

Diğer yandan sitemlere gelince; sitemler her programın ardından oldu “’Ben de ödülü hak etmiştim Neşe Hanım’ diyenler çok oldu. Tabiî ki bu bir tepki olarak değil, güzel uslüpla ve saygı çerçevesinde. Ama bu sitemler de beni sevindiriyor, bu ödülün kıymetini ortaya koyuyor. Demek ki; Özgür Haber olarak doğru yoldayız.

BAŞARI ÖDÜLLERİ ANKETİ ŞUBAT 2013’TE

Evet önümüzdeki yıl anketimizi Şubat ayının ilk haftasında başlatmayı hedefliyoruz. Çalışmalarız başladı. Daha profesyonel bir anketle halkımızın karşısına çıkacağız. Anketin akabinde de geniş katılımlı bir programla anket 1.lerine ödüllerini takdim edeceğiz.

Bu arada bu anket çalışmasında meslektaşlarımın emeği de büyük belirmeden edemeyeceğim, sizin aracılığınızla onlara bir kez daha burada teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kadının siyaset ve iş dünyasındaki yerine değinildiği programda, Kibar Özdemir: “Yeni anayasa çalışmaları devam ediyor. Kadınların temsili noktasında neler söyleyeceksiniz?” diye sordu.

KARAR VEREN MERCİ YİNE ERKEKLER

 “Erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Erkekler her ne kadar kadınlara her platformda destek olunması gerektiğini, sayımızın artmasının gerektiğini söyleseler de bu sözden öteye geçmiyor” giyen Yıldızhan: kadınlarımız siyasette, geri planda tutuluyor. Milletvekilliği seçimlerinde de aynı, ilk sıralarda değil, seçilmeyecek sıralarda yer veriliyor. Hem maddi anlamda, hem destek anlamında zaten erkeklerden çok gerilerde başlıyoruz.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızı, TBMM’de 550 milletvekilinden sadece 75 kadın milletvekili temsil ediyor. Bu rakamda %14’lük bir dilim.  

Yeni anayasa yapılırken, kadınlarımız adına çıkacak yasalarda, ne kadar sağlıklı karar alınacak, ne derece hayata uyarlanacak? Çünkü yine kadınlarımız adına karar verecek merciler erkeklerden oluşuyor. Kaygı verici bir durum. 

KADINLARIMIZ KAYIT DIŞI İSTİHDAM EDİLİYOR

Kadınlarımız iş dünyasında da aynı şekilde. Yönetici konumundan ziyade alt birimlerde değerlendiriliyorlar. Kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırıldıkları gibi ilk işten çıkarılanda yine kadınlarımız oluyor.

Türkiye Ekonomi Vakfının yaptığı son araştırmaya göre bu yıl geçen yıla oranla Türkiye’de çalışan kadın sayısı 500 bin geriledi. Bu da demek olur ki; ev kadını sayısı arttı. Bunun bir çok sebebi olabilir. Bunlar araştırılmalı ve önlem alınmalı. Gelişen Türkiye ile çalışan kadın sayısının artması gerekirken bu gerileme neden kaynaklanıyor, araştırılmalı ve önlemler alınmalıdır.” Dedi.

Söz siyaset olunca Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar’dan konuşulmadan da geçilmedi.

Kibar Özdemir, “Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar’ın çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? “ dedi.

SEVDE BEYAZIT KAÇAR, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Yıldızhan: “Bizler Kahramanmaraş’ın bir kadın milletvekili olduğunda çok heyecanlandık. Umutlandık. Ancak, hayallerimiz suya düştü. Biz Sevde Hanımı hiçbir yerde göremiyoruz. AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı da seçildi, fakat kadınlarımız adına en ufak bir çalışması olmadığı gibi memleketimiz adına da kendisinin bir çabasını göremiyoruz.

Sizinde bildiğiniz gibi 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Üniversitemizle Kent Konseyi birlikte bir Kadın Çalıştayı gerçekleştirdi. Milletvekili Sevde Hanımı orada da göremedik. Kendisi o gün bir basın bildirisi bile yayınlamadı. Sıtkı Güvenç çok nazik bir mesaj yolladı ve basın bildirisi yayınladı. Bu mesajı Kadın milletvekilimizden beklerdik.

Adım atmak için geç değil. Bir sonraki genel seçimlere 3,5 yıl var. Bu zaman zarfında başarılı birçok proje üretilip hayata geçirilebilir. İnşallah bundan sonra Sevde Hanımı yanımızda görürüz” diye konuştu.

Kibar Özdemir: “Siyasi Partilerde yapılan temayül yoklamaları sizce etkili mi? Adayların belirlenmesinde temayül ne derece etkili ve adaylar belirlenirken kentimizde STK’ların bir rolü var mı?”

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ YOK

Neşe Yıldızhan: “En son genel seçimlerde AK Parti Temayül yoklaması yaptı. Daha önceleri oylar çuvallarla genel merkeze giderdi. Kimse sonucu bilmezdi. Bu kez öyle olmadı, gizli oy açık tasnif yapıldı. Yani sonuçlar açıklandı. Çıkan sonuçlarda Sıtkı Güvenç 1. geldi. Kadın aday adayları arasında da Ayşe Kazlı 1. geldi. Neticeye baktığımızda demek ki temayül yoklamasının genel merkez bazında etkisi çok düşük.

Aslına bakarsak Türkiye’de siyasi partilerde parti içi demokrasi yok. İl, ilçe başkanlığı seçimlerinde mevcut yöneyimin yazdığı delegeler belirleyici olurken, belediye başkanlığı ve milletvekillliği seçimlerinde genel merkez a takımına yakın isimler belirleyici oluyor. Hal böyle olunca demokratik bir seçimde olmuyor. Tabanın sesine kulak verilmiyor. Dolayısı ile hizmette de verim alınmıyor.

STK’LAR ÇALIŞMIYOR

Kentimizde maalesef STK’ların gelişim anlamında hiçbir katkısı yok. Bunun sebebi de o koltuklarda başkanlık yapan insanların yetersiz olması. O makamları dolduramaması. Bu gün baktığımızda gerçek anlamda Başkanlık yapan kişilerin sayıları çok az.

Hal bu ki; STK’lar bu şehrin gelişmesin en önemli rolü üstlenecek kuruluşlardır. Gerektiğinde iktidarla halkı arasında körü olacak. Sorunları aktaracak, gerektiğinde de masaya yumruğunu vuracak. Ama maalesef bu başkanların sayısı çok az. Esnaf Odalrı birlik içerisinde olabilseydi, bugün TBMM’de bir temsilcileri olurdu. Esnafın sesi olup, sorunlara çözüm aranırdı ve bu gün orta ölçekli esnaflarımız ölüme mahkum edilmezdi.” Dedi. 

Büyükşehir adaylarının konuşulduğuna değinen Kibar Özdemir: “Geçen gün yine AKSU TV ekranlarında yayınlanan Mesut Tuğrul’un sunduğu Basın Kulisi programına konuk oldunuz. Orada belediye başkan aday isimleri saydınız. Bu simleri nasıl belirliyorsunuz? Kaynak nedir? “

Neşe Yıldızhan: “ Kibar Hanım biz gazeteciler, kamuoyu ile siyasiler ve bürokratlar arasında bir köprüyüz. Toplumun gözü kulağıyız. Ve bu anlamda çok kutsal bir görevi yerine getirdiğimizin de bilincindeyiz.

Bir aldığımız her duyumu değerlendiririz. Gözlemleriz. Ve biz gazeteciler her zaman halkla iç içeyiz. Halkımız bize sorunlarını, duyumlarını, eleştirilerini kolaylıkla, içtenlikle aktarırlar ve bizlerde bunu dile getiririz.

Bu duyumlardan yola çıkarak, kişileri gözlemleriz. Ona göre de haberlerimizi yaparız ve konuşuruz. Tahminlerimizde de yanılma payı çok azdır.” Dedi.

Kibar Özdemir: Kentimizde partilerin ve milletvekillerinin çalışmalarını sorunları çözüm noktasında ve hizmet anlamında nasıl değerlendiriyorsunuz? AK Parti çalıştayının sonucu alındı mı?

BU ŞEHİR İŞADAMLARIMIZIN SAYESİNDE GELİŞİYOR

Neşe Yıldızhan: “Kahramanmaraş’ta maalesef susan bir muhalefet ve hizmet getirme noktasında çok zayıf bir iktidar partisi var.

Genel seçimlerin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçti. AK Partinin kalesi olan bir şehirde yok denilecek kadar iktidarın nimetlerinden faydalanamayan bir kentiz.

Bakıyoruz, 1,5 yılda milletvekillerimizin Kahramanmaraş’a yaptıkları ne var, göremiyoruz.

Sıtkı Güvenç hariç, diğerleri halktan kopuk.

AK Parti iki çalıştay gerçekleştirdi. İlkinde katılım yoğundu. Herkes konuştu bir şeyler söylendi, notlar alındı vs. neticeye gelince geçtiğimiz Ramazan Ayı içerisinde yapılan toplantıda bu çalıştaylar bir kitapta toplandı ve dağıldı. İcraat noktasında hiçbir şey yok.

Bu kentte, eğitim sorunu var, sağlık sorunu var, ekonomik sorun var vs. daha çözülmesi gereken birçok sorun.

Bu şehir gelişiyorsa işadamlarımızın gayretleri ile gelişiyor. İstihdamı onlar sağlıyor. Borçlanarak yaptıkları yatırımlarla işsizliği azaltıp, ekonomiyi canlandırıyorlar.

Milletvekillerimizin çabası yok. Baktığımızda, Büyükşehir olduk bu bir devlet politikası, kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındık bu da devlet politikası. Hani milletvekilleri ne hizmet getirdi?”

Kibar Özdemir: “Vakit yetmedi daha konuşacak çok şey vardı. Kadınlarımıza son olarak vermek istediğiniz mesajınız nedir?”

EĞİTİM ŞART

Neşe Yıldızhan: “Aslında kadın olarak ayrım yapmak istemiyorum. Her şeyin başı eğitim. Toplum olarak kadınlarımız eğitimde gerideler. Özellikle kız çocuklarımızın mutlaka okutulması gerektiğini ve geleceğe bilinçli anneler yetiştirilmesi gerektiğini yineliyorum. Bilinçli anneler bilinçli evlatlar yetiştirirler.

Kadınlarımız kendilerine güvensinler. Bir kadın isterse yapamayacağı iş yoktur. Bir kadın hem iyi bir eş, iyi bir anne ve bunların yanında çokta başarılı bir iş kadını, siyasetçi olabilir. Kadınlar el attıkları işlerde erkeklerden daha başarılıdır.

Kibar hanım size de beni konuk ettiğiniz ve bu güzel sohbetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol