Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ SAHADA ÇALIŞIYORUZ! BADMİNTON GRUP MÜSABAKALARI SONUÇLANDI

Bu haber kez okundu.

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU BAŞLADI
 Program Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde saat 09.30’da  başladı. Kahramanmaraş Belediyesi Folklor ekibinin gösterileri ile başlayan programda aynı zamanda Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi önünde açılan el sanatları standları gezilerek el sanatları sergisi açıldı.

El sanatları serginin gezilmesinin ardından sempozyuma geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmalarında kürsüye ilk gelen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriha  Akpınarlı, kültürün bir ulusun hayat ve yaşam tarzı olduğunu söyledi. Akpınarlı yaptığı konuşmada: “Çağdaşlaşmanın temeli olan kültür aynı zamanda ulusların hayat ve yaşam tarzıdır. Halk kültürünün en önemli unsuru elsanatlarıdır.

El sanatları ürünleri yaşadığı toplumların kültürünü meydana getirmektedir.

Kahramanmaraş dondurması, biberi ve tarhanası ile meşhur olduğu kadar aynı zamanda el sanatları ile de ünlü bir ilimizdir.


Bugün Oğuzların 24 boyunun da bu bölgede yaşadığı bilinmektedir ve o zamanlardan beri süregelen elsanatları mevcuttur.

Son zamanlarda elsanatlarında bir yozlaşma ve yok olma baş göstermiştir. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, bunu görmüşler ve acilen bir adım atılması gerektiğini düşünmüşler.

Bugün bu sempozyumun düzenlenmesine vesile olmuşlardır. Bugün burada 80 akademisyen arkadaşımız sözlü bildiri sunarken, 70 sanatçı arkadaşımızda çeşitli sanat eserleri ile destek olmaktadırlar” diye konuştu.

İkinci olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan, güzel bir sempozyum düzenlediğine dikkat çekerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, belediye olarak bir sorumluluğu yerine getirdiklerine inandıklarını söyledi.

KÖKLÜ GEÇMİŞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTMAK

Başkan Poyraz: “Şehrimiz için saklı değerlerin kenti ibaresini kullanıdrdık. Şimdi gördük bir çok sanatçı kardeşimizin eserlerinde şehrimizin saklı değerleri bir bir ortaya çıkarılmış. Çok mutlu olduk.

Belediye olarak bir sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyorum. Göreve geldiğimiz 10 yıllık süre içerisinde sayısız sempozyumlar, paneller, konferanslar düzenleyerek hem şehrimizin 800 yıllık geçmişini kayıt altına aldık.  Aynı zamanda bunları kitap olarak bastırdık ve şu anda 60’a yakın yayınımız var. Bu tür etkinliklerle köklü geçmişimizi gün yüzüne çıkararak gelecek nesillerimize bir pencere açmak istedik. 2005 yılında ilk sempozyumu düzenlediğimizde 300 bilim adamı gelmiş ve bildirilerini sunmuştu. Daha sonraki dönemlerde düzenlediğimiz sempozyumlar, konferanslar ve panellerle şehrimizin tarihi geçmişini gözler önüne serdik.

Artık şehrimiz bir sanayi kenti ama, tarihten gelen zenginliğimizi kayıt altına almamız gerekiyordu. Biz de bunu yaptık.

Bu vesile ile şehrimize gelen siz değerli akademisyenlere hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının  ardından Kahramanmaraş’ın tanıtım slaytı gösterilerek şehrimiz tanıtıldı. Slayt gösterisinin ardından sempozyumun 1. Oturumu Prof. Dr. Taciser Onuk başkanlığında başladı.












Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol