Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye SAHADA ÇALIŞIYORUZ! AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ baskan

Bu haber kez okundu.

DEDEOĞLU “UCUZ ENERJİ SAĞLANSIN”
 MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hükümet tarafından hazırlanan elektrik piyasası kanunu tasarısı üzerine konuştu.  Dedeoğlu, konuşmasında; hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak artan kentleşme ve sanayileşme gibi nedenlerin ülkemizde enerji tüketimini sürekli olarak artırdığını vurguladı.

Günümüzde dünyadaki enerji üretiminin daha çok fosil yakıtlı termik ve hidroelektrik santraller ile nükleer enerji santralleri tarafından karşılandığına işaret eden Dedeoğlu, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan fosil kökenli petrol, kömür ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının sınırlı bir seviye olduğunu söyledi.

Bu nedenle, ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlılığının giderek arttığına da dikkat çeken Dedeoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2003 yılına kadar enerji ithalatına 10 milyar dolar ödeyen Türkiye, bugün 60 milyar dolar civarında bir para ödemektedir. Geçen yıl ödenen 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 23,2 milyar doları doğal gaz için, 15,9 milyar doları ham petrol için ve 15,6 milyar doları da akaryakıt giderleri için ödenmiştir.

Kömür İthalatı Arttı

Türkiye 2012 yılında 4,6 milyar dolarlık da kömür ithalatı gerçekleştirmiştir. Kömür zengini olan ülkemiz, her geçen yıl daha fazla kömür ithal etmeye başlamıştır.

Uygulanan yanlış politikalar Türkiye'yi petrol ve doğal gazın yanı sıra önemli bir kömür ithalatçısı konumuna gelmiştir.  İşin ilginç yanı, bir taraftan kömür ithal eden Türkiye, diğer taraftan da elindeki kömür rezervlerini başka ülkelere teslim etmektedir.

Linyit Rezervimiz

Daha yeni ocak ayı başında hükûmet bu konuda kendince önemli saydığı bir anlaşmaya imza atmıştır. Bu anlaşma kapsamında Kahramanmaraş'ımızın çok önemli linyit rezervleri yatırım yapılacak diye Birleşik Arap Emirlikleri'ne verilmiştir.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında, Afşin-Elbistan bölgesinde linyit kömürü madenciliği yapılması ve bu bölgede yeni termik santraller kurulması planlanmaktadır ama Hükûmet mevcut A santraline yatırım yapmamakta, rantabl çalıştırmamaktadır.

Ucuz Enerji Sağlansın

Kurulacak olan bu santraller bölgede zaten kirli havayı iyice kirletecektir. Hava kirliliği konusunda burada Hükûmet tarafından mutlaka tedbir alınmalı ve Kahramanmaraş'a ucuz enerji sağlanmalıdır. Ülkemizde enerji, herkesin bildiği gibi çok zor şartlarda elde edilmektedir.

Termik santraller çevre kirliliğine ve hidroelektrik santraller doğanın tahrip edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle firmalar ilgili bölge halkıyla sık sık karşı karşıya gelmekte ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bütün bu güçlükler yaşanırken ve ülkemizde enerji konusunda ağır bedeller ödenirken sabahları ışıl ışıl yanan sokak ve cadde lambaları, park ve site lambaları, vitrin lambaları içimizi sızlatmaktadır.

Enerjide Milli Politika

Hükûmet olarak, millet olarak mutlaka bu konuda tedbir almalıyız. Ülkemizde enerji tasarrufu konusu artık millî bir konu hâline gelmiştir. Ana enerji kaynaklarımız üretim ve tüketim konusu yeniden ele alınmalıdır. Ülke potansiyeli yeniden değerlendirilmeli ve gerekli düzenlemeler millî bir politika kapsamında hazırlanmalıdır. Elektrik piyasası tasarısı içerik bakımından piyasayı düzenlemek yerine daha da bozacak bir niteliktedir.

Tasarı Anayasaya Aykırı

Hazırlanan bu tasarıda Anayasa'ya aykırı çok sayıda düzenleme bulunmaktadır. Sanayiye ve tarım sektörüne ucuz enerji sağlayamayan tasarı ile mülkiyeti vatandaşa ait olan sayaçlar beyanata bile gerek duyulmadan dağıtım şirketlerine devredilmektedir. Kayıp-kaçak bedelleriyle yüzde 2'lik TRT payları da kaldırılmamıştır, hâlen vatandaşa yük getirmeye devam etmektedir.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol