Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye SAHADA ÇALIŞIYORUZ! baskan

Bu haber kez okundu.

DEDEOĞLU, KANATLI ETTE YAŞANAN SORUNLARI MECLİS’E TAŞIDI
 MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Meclis araştırma önergesinde, tüm dünyada başta piliç eti olmak üzere kanatlı et üretimi ve tüketimi konusunda son yıllarda hızlı bir şekilde artış meydana geldiğini belirtti. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere obezite gibi beslenmeye dayalı çeşitli hastalıkların, tüm dünya genelinde yaygınlaşmaya başladığını vurguladı.

Dedeoğlu, tüketicilerin günlük beslenme alışkanlıklarında beyaz ete ağırlık vermesinin ve kanatlı et fiyatlarının kırmızı ete göre daha uygun olmasının, kanatlı et tüketiminin hızla artmasına neden olduğunu da belirtiği araştırma önergesinin gerekçesinde şu konulara yer verdi:

“Dünyada kanatlı eti üretimi 2011 yılında yüzde 47 oranında artarak, 100 milyon tona yükselmiştir. Dünya kanatlı eti üretiminin yüzde 42.7’sini Amerika kıtası sağlamaktadır. Asya kıtası yüzde 36.4 ile ikinci sırada yer alırken Avrupa kıtası ise yüzde 16.9 ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Türkiye piliç eti üretiminde dünyada 8. sırada bulunmaktadır. Türkiye’de toplam kanatlı eti üretimi 1990’lı yılında 216.759 ton iken, 2011 yılında 1.727.000 tona yükselmiştir. Üretim konusunda ortaya çıkan yükselme, ülkemizde tüketime ve ihracata bir türlü yansıtılamamıştır.

2011 yılı verilerine göre, kişi başı piliç eti tüketimi ABD’de de 43.3 kilogram, Avusturya’da 34.2 kilogram, Güney Afrika’da 30.8 ve Meksika’da 30 kilogram olarak gerçekleşirken, bu oran ülkemiz için 19.6 kilogram da kalmaktadır.

Üretim ve tüketim konusunda, ülkemizde yıllar itibarıyla belli bir artış gözlenmiş olsa da kanatlı eti üretimi, tüketimi ve ihracatı konusunda önemli sorunlar yaşanmaktadır.

Kuş gribi ve yabancı veba hastalıkları ortaya çıktığında, kanatlı hayvan ve ürünleri ihracatı tamamen durmaktadır. Bu da kanatlı ihracatını ve tüketimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Avrupa Birliği, Çin ve Japonya gibi önemli Pazar oluşturan bu ülkelerden ihracat için gerekli izinlerin alınması sektörün geleceği açısından çok önem taşımaktadır.

Destekler artırılmalıdır. 76 dolar/ton seviyesindeki ihracat destekleri de sektör tarafından yetersiz bulunmaktadır. Dahilde işletme izin belgesi kapsamında yapılan ihracatlar da ihracatçının eline geçen para destek rakamı olan 76 dolar/ton değil, 20-40 dolar/ton dur.

Bu desteğin artırılması gerekmektedir. Yapılan yetersiz destekler ülkemizin kanatlı eti konusundaki rekabetini azaltmaktadır. 

Mısır, soya ve soya küspesi gibi ham madde fiyatlarının sürekli olarak yükselmesi ve enerji giderleri üretim maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca bütçeden kanatlı hayvan desteklerine ayrılan paylar da yetersiz durumdadır.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol