Öne Çıkanlar Arafatta olmak MUHTARLAR YARDIM KERVANINA KATILDILAR KAMEK BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR MUHAMMED GEVHER TEOG ŞAMPİYONLARINDAN ZİYARET

Bu haber kez okundu.

İŞ İNSANLARIMIZ, AZERi İŞ İNSANLARIYLA

Gerçekleştirilen toplantıya Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, KOBİA Başkanı Orhan Memmedov, Azerbaycan Konut İnşaatı Devlet Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sadig Sadıgov, Türkiye Yüzyılı İş Birliği ve Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Aygör ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu'nun yanı sıra  Türkiye ve Azerbaycan'dan hizmet, tarım, sanayi, bilgi işlem, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren yaklaşık 150 iş insanı da yer aldı. Konuşmalarda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği, karşılıklı yatırım fırsatları, depremden zarar gören Kahramanmaraş'ın imar çalışmalarında Azerbaycan'ın rolüne ilişkin görüşler paylaşıldı.

DEPREMİN 100 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE EKONOMİYE ETKİSİ VAR

"Türkiye-Azerbaycan İş İnsanlarının Ticari Gelişim Buluşması"nda konuşan KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Yaşadığımız felaketin boyutu hem şehrimiz hem de ülkemiz açısından gerçekten çok büyüktür. Ve 100 milyar doların üzerinde bir ekonomik bilançosu var.

50 binin üzerindeki şehitlerimizin, vatandaşlarımızı ve yaşadığımız manevi acılarımızı kastetmiyorum.  Ama ekonomik boyutuyla dediğim gibi 100 milyar doların üzerinde bir ekonomiye etkisi var. Ve Türkiye 2023 milli gelirinin yaklaşık yüzde 10’una sahip  ve bu bölgelerde istihdam olarak da 4 milyon kişiye yakın istihdamla alakalı deprem  şehirlerimizde kaybettiğimiz demeyelim ama 4 milyona yakın da bu şehirlerimizde bir istihdam mevcut.

Ve şehrimizde Kahramanmaraş'ta konuklarımızın yüzde 72’si  etkilendi. Bunların yaklaşık yüzde 40 orta hasarlı ve ağır hasarlı bir durumdayız. Aynı zamanda Kahramanmaraş büyük bir sanayi kenti.  Tüm sanayi tesislerimizde de çok ciddi hasarlar meydana geldi. Bir kısmı da yıkıldı. Diğerlerinde makine hasarları mevcut. Ve sanayimiz de Kahramanmaraş sanayisi de bu depremde çok ciddi etkilendi. Ve bizim 2 bine yakın Kahramanmaraş sanayisinde yaptığımız anket  neticesinde dokuz yüze yakın tesisimiz yıkılacak ve ağır hasarlı durumda. Diğerlerinde de dediğim gibi birçok makine hasarlarımız var.

KAHRAMANMARAŞ BİR SANAYİ KENTİDİR

Kahramanmaraş'taki güçlü sektörlerimiz ve Kahramanmaraş’ın  sanayi kenti olması özelliğini taşıyan kısaca bahsetmek, Kahramanmaraş Türkiye iplik üretiminin yüzde 55’ini,  Türkiye kumaş üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini,  Türkiye dokuma kumaş üretiminin yüzde 20’sini,  Türkiye örme  kumaş üretiminin yüzde 30’unu, Türkiye'ye sektörü çalışan iş istihdamının da yüzde 10’unu  ve dünya markası olmasıyla da a da ünlü bir şehrimiz. 

Aynı zamanda Türkiye Kırmızı pul biber  ile üretiminin yüzde 60’ını,  Türkiye elektrik üretiminin yüzde 10’unu,  Türkiye üretiminin yine yüzde 10’ununu, Türkiye metal mutfak eşyalarının şu an itibariyle yüzde 70’ini,  Türkiye sağlık üretiminin yüzde 20’sini  ve bayan kadın ayakkabılarında ve Türkiye enerji üretiminde çok ciddi bir tutmaya sahip Türkiye'de ikinci sırada yer alan bir şehir Kahramanmaraş.

50 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİMİZ MEVCUT

Kahramanmaraşlılar Azerbaycan arasındaki ekonomik göstergelere de bakacak olursak yaklaşık Kahramanmaraş'la Azerbaycan arasında bir 50 milyon dolarlık iş hacmimiz mevcut. Fakat tabii ithal ettiğimiz ürünler sizlere ihraç ettiği ürünlerin yaklaşık yedi sekiz katı civarında. Ve Kahramanmaraş'tan Azerbaycan'a pamuk, ipte, bakır ve bakır eşyası, plastik ham madde, kağıt ve karton gibi ithal ettiğiniz ürünler var.

Yine sizlere de  mutfak eşyalarında hem gıda maddelerinde ihraç edilmiş ürünlerimiz mevcut. Kahramanmaraş 6 büyük organize sanayi bölgesi bulunan ve bunlardan bir tanesi Türkiye'nin 13. büyük organize sanayisi olan ve içerisinde  760 sanayi tesisinin  bulunduğu  Ve hemen hemen de en çok yıkımın yer aldığı bir şehir.

Bunlardan 2 tanesi  kurulum aşamasında. Diğer 4 tanesi de aktif ve faal. Ve tüm üretimlerimiz Kahramanmaraş organize sanayi bölgelerinde yapılmakta. Bununla beraber depremde  yaklaşık organize sanayilerimizin gücü kadar bir alan tekrar sanayi alanı olarak ilan edildi.

KAHRAMANMARAŞ TEKRAR TOPARLANMA AŞAMASINDA

İnşallah yeni yatırımlarda iş dünyası olarak Azerbaycanlı kardeşlerimizi de bizler Kahramanmaraş'a bu noktada yatırıma davet etmek isteriz. Ve tabii çok büyük acılar yaşadık. Dediğim gibi Kahramanmaraş çok büyük bir sanayi kenti. Yani yaklaşık istihdamımız  172 bin. İstihdamımız şu an 150 bin civarında. Yani 50 bine yakın şu anda istihdam  kaybımız var. Birçok nitelikli iş gücümüzü kaybettik. Tekrar toparlanma aşamasında.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimize 12 bine yakın kayıtlı şirketi bulunan güçlü bir kuruluştur. Biz biliyoruz ki iş dünyası ayağa kalkmadan bu şehrin  ayağa kalkması mümkün değil. Depremin ilk anında itibaren de tüm gücümüzle tüm üyelerimizle yönetim kurulumuz ve meclis üyelerimizle tek çabamız ve gayemiz tekrar şehrimizi ayağa kaldırmak.

SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETİNİ KAHRAMANMARAŞ’TA KURDUK

Bunun bir neticesi olarak da Kahramanmaraş'ta Türk Havacılık Sanayi'yle. Yani kısa adı TÜSAŞ olan savunma sanayi şirketimiz de Kahramanmaraş iş dünyası olarak şu an büyük bir yatırım planlıyoruz. Ortaklık sözleşmemiz imzalandı. Yüzde 30’u  TÜSAŞ'ın, yüzde 70’i de Kahramanmaraş'taki iş dünyasının olmak üzere 200 milyon dolar sermayeli bir savunma sanayi şirketini şu an Kahramanmaraş'ımızda kurduk.

İnşallah belki bir konuda sektörlerimde yara aldık  ama bu asrın felaketini yaşadığımız bu dönemde belki de Kahramanmaraş'ta asrın dönüşümünü birlikte yaşayacaktır. Dolayısıyla bizler tekrar heyet olarak burada bulunmaktan sizlerin ev sahipliğinden ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle de bir arada bulunmakta gerçekten şu an onur ve mutluluk duyuyoruz. Çünkü biz her zaman dediğimiz gibi iki devlet olan tek millet olan ve kardeş şehir olan bir şehirdir” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde KOBİ'lerin rolünün ele alındığı etkinlik, ikili görüşmelerle devam etti.

KAHRAMANMARAŞ HEYETİ CAHİT BAĞCI ZİYARET ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bakü Büyük Elçisi Doç.Dr. Cahit Bağcı makamında ziyaret eden Kahramanmaraşlı iş insanları bir süre sohbet ettiler.

Azerbaycan Türkiye Yüzyılı İş Birliği ve Dayanışma Platformunun davetlisi olarak Can Azerbaycan Bakü’de çeşitli toplantılara katılan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası üyesi iş insanları , toplantı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan Büyükelçisi Doç.Dr. Cahit Bağcı’yı Elçilik resmi konutunda ziyarette bulundu.

Azerbaycan Devletinin 6 Şubat depremi nedeni ile şehrimize yaptığı çok önemli yardımları ve Ticari iş birliğinin nasıl daha iyi artırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Bu arada Milletvekilimiz, Prof. Dr. Vahit Kirişci Bakanımızın Azerbaycan’daki İş insanlarımızın hemen hepsinin gönlünü feth ettiğini, kendilerine karşı müthiş bir sevgi ve saygının duyulduğun gözlemledik. İş insanları Bakanımıza gösterilen sevgi Kahramanmaraş’lılar olarak bizleri ayrıca gururlandırdı.

Yine Üstün siyaseti ile bölgede barış, huzur ve güveni sağlayan, bizlere de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gururunu her yerde yaşatan, herkesin değerini ve kıymetini bildiği, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyin varlığından bir kez daha gurur duyduk. Ziyaretlerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. TEK DEVLET, İKİ MİLLET… Azerbaycan - Türkiye " dediler..

BEŞEN VE KARCIOĞLU DA AZERBAYCAN’DA

Ak Parti Dulkadiroğlu Birinci Sıra Meclis üyesi adayı VE KMTSO Disiplin Kurulu Başkanı yardımsever iş insanı Mehmet Beşen, Kar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Karcıoğlu da Azerbaycan’daki görüşmelere katıldı.

İş insanı Mehmet Beşen, gerçekleştirilen toplantıların çok verimli geçtiğini, önümüzdeki günlerde bu görüşmeleri resmiyete dönüştüreceklerini, iki ülke arasında ticari faaliyetlerin artacağını söyledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol