Rahmetli Turgut Özal 1983’lü senelerde teşvik yasasını hayata geçirince, ki bu uğurda 16 yıl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını yürütmüş, başarısından ve temsil yeteneğinden ötürü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükselmiş sayın Mehmet Bladuk’un payının büyük olduğunu belirterek, bir meseleye gelmek istiyorum.

O senelerden sonra, Kahramanmaraşlı girişimciler, bir iplik fabrikası aşkı ve heyecanı ile yatırıma, istihdama yöneldiler.

Bir anda, Türkiye’nin iplik üretiminin yüzde 30’unu üreten şehir haline gelmiştik. Kazandıklarını yatırıma harcadılar, aldıkları kredileri makinalara, tesislere dönüştürdüler. Çok şükür aldıkları kredileri olumsuz yönde kullanan çıkmadı. Bu da bizim insanımızın dürüstlüğünün, gayretinin, iyi niyetinin  işareti.

Kahramanmaraş, bir tarım kentinden, sanayi kentine doğru emin adımlarla ilerlerken, zamanla yatırımda çeşitliliğe gidildi, iplikten sonra konfeksiyon, dokuma fabrikaları çoğalmaya başladı.

Yetinmediler, gıda, enerji ve çimento gibi yaşamın vazgeçilmez unsurları olan yatırımları da hayata geçirerek, kazandılar, kazandırdılar…

*

Bu şehrimizde işsizliğin önüne geçen en büyük etken oldu bu tesisler.

Ve çeşitli meslekten olanlar, ki en çok da tarımdan gelen girişimcilerimiz, bugün yükselen tesislerle hem vergi rekortmeni olurlarken, hem de ülkemizin ihracatına, şehrimizin gelişmesine-kalkınmasına katkı sağladılar.

Bugün dahi işletmede olan, üreten ve istihdam sağlayan MARTEKS, tekstilcilerin okulu idi adeta. Ünlü işadamları, tanıdık girişimciler bu fabrikadan doğdular.

Merhum Hüsnü Öksüz, Hasan Balcı, Hacı Osman Arıkan, Zekeriya Tanrıverdi,  Faruk Arıkan, Allah uzun ömürler versin İsmail Kurtul ve Galip Çalık amcalarımız, bu okuldan mezun oldular ve diplomalarını aldılar. Hem de pekiyi derecelerle.

Tecrübelerini, birikimlerini üretim olarak, istihdam olarak, katma değer olarak hayata geçirdiler.

İnsanlara aş verdiler, iş verdiler. Allah onlardan razı olsun, hayatını kaybedenlere de rahmet diliyorum.

*

Ancak bu sektör, sanayi ve iş dünyası bazı isimleri de kaybetti. Nevres Ongun Adana Havaalanına giderken, Ali Kurtul da Adana’dan gelirken trafik kazalarında hayatlarını kaybettiler. Onlar ekonominin şehitleriydi aslında. Allah rahmet eylesin diyorum bir kere daha…

Tabi sanayi ve iş dünyasının bu kadar gelişmesi, büyümesi, şehirde hem ASB ihtiyacını doğurdu, mevcutlar doldu, yetmez hale geldi, yeni arayışlara gidildi.

Haliyle yeni yeni sanayi ve iş dünyası çalışanlarını, patronlarını bir araya getiren sivil toplum kuruluşları da varlığını hissettirmeye çalıştılar.

Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, KASİAD ve benim de yönetim kurulu başkanı olduğum MÜSİAD, şehre katma değer ilavesi için, özveriyle çalıştılar, ürettiler, ihracat yaparak şehre girdi sağladılar.

*

Geçen hafta sonu acı bir haberle irkildik, işadamı, başarılı girişimci Atıf Şirikçi kardeşimizin Kılılı’daki fabrikasında yangın çıktı, hasar oluştu. Geçmiş olsun!

Yazıyı bitirmeden, Türkiye’nin 40 yaş altı en genç ve en başarılı CEO’su seçilen ve ödüle layık görülen Kipaş Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı sayın Sinem Öksüz’ü, onu yetiştiren baba Hanefi Öksüz ağabeyimi kutluyorum.

Başarıları daim olsun!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol