banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

KİRAZ’DAN GENÇLERE TARIM SEKTÖRÜNE GELME ÇAĞRISI

Kovid-19 sürecinin tarımın ne kadar önemli olduğunu herkese gösterdiğini aktaran Başkan Fehmi Kiraz, "Geleceğin mesleği çiftçilik. Tarımla uğraşanlar, bu işi yapanlar sahip olanlar ve ilgili taraflar biliyordu ama bütün dünya ve ülkemiz de bu işin ehemmiyetini, önemini algıladı. Kovid-19 tarımın vazgeçilmez olduğunu gösterdi. Şu anda çiftçiler yeterince kar edemiyor olabilir. Önümüzdeki dönemde tarımsal ürünler ve gıdalar çok önemli hale gelecek, bundan dolayı çiftçiler güzel karlar elde edecek ve bu meslek cazip hale gelecek." diye konuştu.

Kiraz, Kovid-19'la önemi anlaşılan tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Üretici ek paketlerle desteklenmeli. Türk çiftçisi, dünya çiftçisiyle rekabet edecek duruma getirilmeli. İşletmeler büyütülmeli, altyapı ve sulama yatırımları, kooperatifleşme, birlikleşme gibi sorunları çözülmeli, mazot, gübre ve elektrik gibi maliyetleri düşürülmeli." ifadesini kullandı.

''GENÇ VE KADIN ÇİFTÇİLER EKSTRADAN DESTEKLENMELİ''

Türk tarımının ve çiftçisinin, Kovid-19 sürecinde kimseyi aç bırakmadığına işaret eden Kiraz, şöyle devam etti:

"Genel gıda stokumuz ve tarımsal ürün stokumuzda sıkıntı yaşamadık ve yaşamayacağız da. Bu süreç, 2021'e sarkarsa buna yönelik genel tarım politikası, risk yönetimi, kısa vadeli durum senaryosu hazırlayarak ne gibi olumsuzluklar olur diye planlanması gerek. Çiftçilerimizin de buna yönelik üretimlerini sürdürmesi desteklenmeli."

Kiraz, köy nüfusunun yaş ortalamasının 57'ye çıktığını ve bu kişilerin 6-7 sene sonra iş gücünden düşeceğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu süreçte genç ve kadın çiftçilerimiz 5-10 sene normal desteklemeler dışında ekstradan desteklenmeli. Bu iş, 10 yıla kadar meslek haline getirilmeli. Gıda arz güvenliği ve tarımsal üretimde gelecek yılları kurtarmak istiyorsak, genç çiftçilere önümüzdeki 10 yıl ekstradan yüzde 50 daha fazla destek verilmeli. Kadınlar tarımda kalırsa erkekler de kalır. Genç çiftçiler, 35-40 yaşa kadar desteklenirse artık o işi meslek haline getirip oraya yerleşmiş olur. Tarımsal destekler yanında, SGK prim desteği ve kırsalda yaşamaya yönelik diğer teşvikleri de oluşturmak gerekiyor."

"KÖYE DÖNÜŞLER PLANLI YAPILMALI"

Kovid-19'la şehirden köye dönme eğilimi oluştuğunun altını çizen Kiraz, "Burada da dönüşlerin desteklerle kontrollü ve planlı şekilde yapılması lazım. Küçük işletme büyüklükleriyle üretim yapmaya kalkarlarsa, ekonomik olmaz ve sonra yeniden şehre dönüş riski olur.“ uyarısında bulundu.  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol