Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ SAHADA ÇALIŞIYORUZ! baskan

Bu haber kez okundu.

HARTLAP’I DÖNGELE’YE BAĞLAYAN; GENE KÖPRÜSÜ

Çocukluğumda, kitaplarda ve ansiklopedilerde gördüğüm köprü resimlerine benzeterek Mimar Sinan eseri sandığım bu köprü benim doğduğum yıllarda Hartlap’lı ünlü mimar Cimo Ağa (Ahmet Gümüş) tarafından yapılmış, elbirliği ile bir yaz sezonunda bitirilmiştir. Köprünün finansmanı Hartlaplı iş adamı Çavdar Memmet (Mehmet Bilgili) tarafından karşılanmış, çalışanların yemekleri Hıdır’ın Kızı Elif Bacı tarafından yapılmıştır. Hartlap’la Andırın bağlantısı uzun yıllar bu köprü üzerinden sağlanmıştır.

Köprü kısa süre içinde bitirildikten sonra emeği geçenlerin ve köprüden geçeceklerin katılımıyla törenle açılmıştır.

Açılış töreni aynı zamanda ahşap kalıp ve iskelelerin sökülüş törenidir. Söküm işi başlamıştır ve herkes tahta parçalarının tek tek söküleceğini sanır ama Cimo Ağa herkesin geri çekilmesini ister, bazı noktalardan birkaç çivi söker, bir tahta parçasını da sökmeye başladığında kalıp köprünün gövdesinden ayrılmaya başlar. Cimo Ağa söktüğü parçayı nehre atar, peşinden de bütün kalıp büyük bir gürültüyle nehre dökülür.

KÖPRÜDEN KİMSENİN HABERİ YOK

Nehrin sıkışarak geçtiği ve köprünün oturtulduğu kayaların açıklığı yaklaşık 6-10 metre kadardır. Yaz ayları başında iki yaka arasındaki kayalara uzun sedir ağaçları (Kamalak) uzatılarak yenilenen ve her yıl bahar aylarında kabaran nehir suları tarafından yıkıldığı için yeniden yapılan ahşap geçit yerine yaya ve hayvan geçişleri için yapılan köprünün adı her sene yeniden/gene yapıldığı için “Gene Köprüsü” dür.

Gerçeği bilmeyen ve köprüyü gören herkes köprünün Osmanlı döneminde yapıldığını sanmış, hatta büyük usta Mimar Sinan tarafından yapıldığını anlatanlar bile olmuştur. Köprünün duvarına, okuma yazma bile bilmeyen Hartlap’lı Mimar Cimo Ağa tarafından yapıldığını gösteren bir kitabe bile konmamıştır. Dahası, hiçbir devlet yetkilisinin bu köprünün yapıldığından haberi olmamıştır.

Adına efsaneler üretilmeye başlanan köprü, Cimo Ağa henüz hayattayken 1989 yılında Sır Barajı suları altında kalmıştır.

Kaynak; Faruk Bilgili

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol