Belki benimki keskin bir öneri oldu ama sizi temin ederim özel okullarda çocukları olan veliler bunu istiyor, bekliyor. Bu mücbir sebep hali sebebiyle ortaya çıkan bir mesele…

Her ne kadar benimi bu önerim, velilerin bu yoldaki beklentileri, çabaları özele okulların, eğitim kurumlarının hoşuna gitmeyebilir, kendi tercihleri, düşünceleri.

Çocuğunuzu özel okullara, yani eğitim kurumlarına verirken, okul idaresi sizinle bir sözleşme imzalar. Bir senettir aslında, bir akit. Para borcu olan sözleşmelerde mücbir sebebin varlığı halinde, ifa (eğitim@öğretim) imkansızlığı veya aşırı sorumluluğu yerine getirememe güçlüğü halinden söz edilir. Sözleşme içinde vardır bunlar.

Türkiye Borçlar Kanunun 137. maddesinde var bu mesele. İçeriğini merak edenler açıp okusunlar!

*

Tabi örgün eğitim şart.

Çalgın, pardon salgın sebebiyle, Mart ayından bu yana eğitim veremeyen özel okullar için kısmi ifa imkansızlığının mevcut olduğu açık iken, eğitim kurumları bu meselede ne düşünürler, velilerin talep ve beklentilerine nasıl cevap verirler, bunu bilemiyoruz.

Çünkü ortada 4 aydır görülemeyen bir eğitim@öğretim var. Tamam da, bu süreçte özel okulların uyguladığı ‘uzaktan eğitim’ metodu, ‘borcun ifası’  olarak kabul edilir mi, bunda emin değilim. Zira taraflar arasında imzalanan sözleşmenin temel dayanağı örgün eğitimdir. Uzaktan eğitim mantığıyla online ders işlenmesinin, yazışmalar üzerinden derslerin sürdürülmesinin borcun ifa edildiği anlamına gelmeyeceği de açık ve kabak gibi ortada iken, şimdi veliler ile okul idaresi karşıya geldiler.

*

Bir başka mesele daha var. Henüz okul ücretinin tamamını ödememiş, salgın dönemi sonrası ise kendisinden uzaktan eğitim verilen dönem için ücret talebinde bulunan velilerin, ifa imkansızlığı sebebiyle ödemezlik def’i ileri sürme hakları da mevcut.

*

Velhasılı kelam, gerek okul idareleri, gerekse veliler bir ikilem ortasında kaldılar.

Kime gitsinler, kime şikâyet etsinler, kime başlarını vursunlar!

Kahramanmaraş’ta, milli eğitimden sorumlu milletvekili Habibe Hanım bu meseleye de bir el atarsa, okullar da, veliler de sevinecektir!

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol