Bu bir fıkra aslında. Ama siyasi… Lakin kalkıp A veya B, olmadı C partisi desem, alınganlık gösterenler, bizi hedef tahtasına koyacaklar, “Yapma be Mehmet abi, bunu s enden beklemezdik!” diyenler kadar maraza çıkacağını bildiğim için, siyasi parti isimlerini X ve Y olarak değiştiriyorum.

Kimse kırılmasın, darılmasın!

Temel, yeni doğan kedi yavrularını bir kutunun içine koyup, evinin önünde satılığa çıkartır. Kutu üzerine de bir ilan yapıştırır; “Bedava kedi yavruları, üstelik de cins bunlar!” der ve kedi severlerin dikkatini çeker.

Bir adam kedi yavruları ile ilgilenir. Onun ilgisini ören Temel, “Abi, yeni doğdular. Daha gözleri bile açılmadı, bak!” der.

Adam, “Tamam da, bunların cinsleri ne?” diye sorar.

“Hepsi de X partili beyim!”

Adam şaşırır, “Ne! Partili kedi mi olurmuş yahu!”

“Neden olmasın, bunlar X Partili abim…”

*

Adam hemen telefona sarılır partilileri arar, durumu anlatır. Bu müthiş bir seçim propagandası olacağını düşünülür ve haber değeri tartışılır.

Ertesi günü, Temel yavru kedilerin içinde olduğu sepeti kaldırıma koyar, koyar koymaz da birçok vatandaş birikir etrafına ve yine birçok televizyon kameraları etrafını çevirir.

Dünkü adam Temel’e, “Bak gazete ve televizyoncular geldiler. Onlara ve vatandaşlara bu kedi yavrularının ne cins olduğunu söyler misin” der.

“Söylerim tabi, bunların hepsi de Y partili beyim.”

Şaşıran adam; “Yahu sen daha dün sabaha bunların X Partili olduğunu söylemiştin. Ne değişti dün sabahtan bu yana?”

Temel güler, “Evet, dün öyle dedim ama dün onlar daha yeni doğmuştu. Bugün gözleri açıldı” cevabını verir.

*

Alakası var veya yok, yukarıda bir mesaj vermeye çalıştığım fıkrayı nereye çekerseniz çekin! Ama darılmaca, gücenmece, alınmaca yok!

Küserim valla!

*

Vatandaşın gözü açıldı artık. Eleştiriyor, soruyor, sorguluyor. Zamanı ve yeri gelince kral çıplak diyebiliyor, yüksek sesle düşüncesini paylaşıyor, gazeteci takımı da (ki eli kalem tutan birkaç kişi kalsa da) açılan gözlerin gördüğü manzarayı net şekilde okurlarına, izleyenlerine aktarmakta sakınca görmüyor.

Esnafının gözü açıldı. Aka ak, karaya kara derken grilerinin olmadığını, olsa da artık raflardan indirdiklerini haykırabiliyor.

Gazetecinin gözü zaten açıktı da, beklemedeydi.

Sanayici ve iş dünyasının gözü hiç kapanmamıştı, şimdi faltaşı gibi açılınca gördüğü manzara karşısında kendisi de hayretler içinde kaldığının farkına vardı.

Gençler zaten hep gözü açık gezdiler. Hani şu Z kuşağı dediğimiz çocuklar var ya, yokluk görmemiş, doğduklarında cep telefonları ve bilgisayarlarla tanışmış, babalarının arabaları ile çarşıya inmiş, sosyal yaşamın tüm zevklerini, imkânlarını ve şartlarını zorlamış, çoğu da şımarık, küstah, dinden-imandan piyade gençlik gri düşünmüyor artık! Hayatlarında ya siyah var, ya beyaz!

Ve bizi yönetenler, yönettiğini zannedenler, siyasiler.

Siz de uykudan uyanıp gözlerinizi ovuşturarak açsanız, çevrenize bir baksanız diyorum!

Son sözüm; Çocuklarını kuzu gibi büyüten toplumlar, koyun gibi güdülmeye mahkûmdurlar!

Nokta!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol