Öne Çıkanlar Arafatta olmak MUHTARLAR YARDIM KERVANINA KATILDILAR KAMEK BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR MUHAMMED GEVHER TEOG ŞAMPİYONLARINDAN ZİYARET

Bu haber kez okundu.

MEME KANSERİ, KADIN SAĞLIĞI SORUNLARININ EN BAŞINDA YER ALIYOR!

MEME SAĞLIĞI, KADIN SAĞLIĞINDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Memenin kadın olmanın sembolü olarak kabul edildiğini ve meme sağlığının kadın sağlığından ayrı düşünülemeyeceğini anlatan Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, meme sağlığı sorunlarının en başında her zaman meme kanserinin geldiğini belirtiyor.

Meme kanserinin, kadının yaşamının yanında kadınlık kimliğini de tehdit ettiğini anlatan Prof. Demircan, Amerika’da her 8 kadından birinin, ülkemizde ise yakın zamana kadar her 12 kadından birinin meme kanseri olma riski taşıdığını, ancak ülkemizde kadının iş ve sosyal yaşamın içerisine girmeye başlamasıyla beraber bu rakamın günümüzde gelişmiş ülkeler seviyesine geldiğini söylüyor. Meme kanserinin kadın kanserleri içerisinde birinci sırada yer aldığını ve kadın ölümlerinin en önemli ikinci nedeni olduğunu anlatan Prof. Demircan ülkemizde her yıl yaklaşık 30.000 yeni meme kanseri tanısı konulduğunu da belirtiyor.

ERKEN TANI İLE YÜZDE 90’LARA VARAN İYİLEŞME SÖZ KONUSU

Meme kanserinde erken tanının, meme kanseri sıklığının artmasına karşın ölümlerin azalmasını sağladığını anlatan Prof. Demircan, “Temel hedef, kadınları meme sağlığı konusunda eğitip, meme kanseri konusunda bilgilendirerek meme kanseri riski hakkında farkındalık yaratmaktır. Çünkü erken tanı alan meme kanserlerinde yüzde 90’lara varan oranda iyileşme sağlanabilmektedir. Erken evre hastalarda meme, koltukaltı koruyucu ameliyatlar yapılabilmekte ve bu şekilde yaşam kalitesi yükselmektedir” diyor.

ERKEN TANI İÇİN BELİRTİLER NELER?

Memede ele gelen şişliğin meme kanserinin en önemli belirtisi olduğunu vurgulayan Prof. Demircan, “Meme başında kanlı akıntı, meme başında kaşıntılı bir lezyonun bulunması, meme cildinde veya meme başında çekinti meme kanserinin diğer belirtileridir.  Koltuk altında şişlik, memede ödem, memede yaranın bulunması ise ileri hastalık bulgularıdır” diyor.


MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRÜ ÖNEMLİ Mİ?

“Kadınlarımızda yanlış olarak bilinen bir algı vardır. Risk faktörü olmadığında meme kanseri olmayacağını düşünürler. Ancak meme kanserli hastaların yüzde 80’inde risk faktörlerinin hiçbirisi yoktur” diyen Prof. Demircan, kadınların risk faktörlerini bilmeleri gerektiğini de söylüyor.

MEME KANSERİNDE ERKEN TANI YÖNTEMLERİ


Kendi kendini muayene, hekim muayenesi ve mamografi erken tanı konması açısından önemli yöntemlerdir” diyen Prof. Demircan, 20-40 yaş arasında her ay kendi kendini muayene, 3 yılda bir hekim muayenesi, 40 yaşından sonra ise her ay kendi kendini muayene, her yıl mamografi ve hekim muayenesinin erken tanı açısından gerekli olduğunu söylüyor.” Bu anlatılanlar hiçbir meme yakınması bulunmayan kadınlar için geçerlidir. Yüksek oranda meme kanseri riski bulunan kadınlar ise meme hastalıkları konusunda deneyimli bir hekimle iletişim kurmalıdır.  Bu yöntemlerin kullanımının toplumda yaygın hale getirilmesi meme kanserinde erken tanı sağlanmasın için etkili olmaktadır. Erken tanının sağlanmasındaki en büyük sorun meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış meme merkezlerinin eksikliğidir. Bu noktada “Acıbadem Adana Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi” önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bu merkezde multi disipliner bir yaklaşımla meme hastalıkları ile ilgili yakınması olan kadınların muayenesi ve herhangi bir şikayeti olmayan kadınların tarama programları gerçekleştirilmekte ve bu işlemler aynı mekanda, aynı gün içerisinde tamamlanarak hastaların çok kısa sürede tanı alması sağlanmaktadır”

MEME KANSERİ FARKINDALIĞI HAYAT KURTARIYOR

“Kadınlarda sık görülen bir hastalığın farkında olmak ve önemini kavramak, kişinin hastalıkla hazır ve donanımlı olarak karşılaşmasını sağlar” diyen Prof. Demircan, bunun sonucunda hastaya hastalıksız ve kaliteli bir yaşam sağlanarak, kadının toplum içerisindeki sosyal yaşamının ve kimliğinin de korunabileceğini sözlerine ekliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol