Öne Çıkanlar Arafatta olmak MUHTARLAR YARDIM KERVANINA KATILDILAR KAMEK BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR MUHAMMED GEVHER TEOG ŞAMPİYONLARINDAN ZİYARET

Bu haber kez okundu.

BİZDE BANKACILIK SİSTEMİ ÖZELLEŞMEDİ YABANCILAŞTI
 Üretime yönelik enerjisi olan, 2005-2013 yılları arasında 5 milyon dolar özel sektör yatırımı yapan, yılda 6 milyar Türk lirası sanayi hasılası gerçekleştiren Kahramanmaraşlı sanayiciler,  Ramada Otel’de, Ziraat Bankasının üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

Tüketime dayalı değil, yatırım, üretim ve ihracata dayalı bir büyüme modelini benimsediklerini söyleyen KAÜSİAD Başkanı Ali Arpasatan, “Bu model, bizi bir gün, Türkiye’nin on büyük ekonomisi arasına girdirecek. Bu hedefte ‘nefesimizin tıkanamaması’ için küresel ekonominin ve teknolojinin değişimine ayak uydurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Arpasatan; “Girişimcilik açısından, küçük işletme kuruluşunda sıkıntımız yok, ancak orta ölçekli işletmelerin büyük ölçeğe geçişinde ciddi sorunlar var. Türkiye’nin, genel ekonomik durum olarak aşmaya çalıştığı orta gelir tuzağı, işletme bazında Kahramanmaraş’ta da söz konusudur. Bugün Türkiye’de KOBİ’ler, istihdamın yüzde 76’sını gerçekleştirirken, toplam kredilerin ancak yüzde 27’sini kullanmaktadır.

Türkiye, son on yılda dışarıdan bulduğu ucuz kaynağı, enerji ve konutta kullanmıştır. İmalat sanayi yatırımlarına, arzu ettiğimiz oranda maalesef yönlendirememiştir. Bu yüzden imalat  sanayinin GSMH içindeki payı yüzde 24’ten yüzde 15’lere düşmüştür. Bu iki önemli bir zafiyettir. Büyümenin motoru, imalat sanayi olmalıdır. 2008 krizinden en aza etkilenen ülkeler, imalat sanayisini merkeze alan ülkelerdir. Nitekim bu krizde imalat sanayisi güçlü olan Almanya büyümeye devam ederken, kaynaklarını hizmetler sektörüne aktarmış olan Yunanistan, çok zor duruma düşmüştür. Sağlıklı bir ekonomide imalat sanayinin GSMH içindeki payı yüzde 25’ten az olmamalıdır” dedi.

TOPLUMSAL MUTABAKAT SAĞLANMALI

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, kısa konuşacağım dedi, Ziraat bankasının geldiği süreçten söz etti, bankasının yatırımcılara ve işadamlarına sağladığı kolaylıkları gündeme taşıdıktan sonra, söz alan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, yatırımcıların ve Türkiye’nin kalkınma bankacılığına yönelmesinin yararlarından söz etti, gelişmiş ülkelerde, sanayi sektöründe altında devlet bankacılığının yattığını dile getirdi, akabinde Kahramanmaraş sanayisinin geldiği noktayı özetledi.

Gerek Genel Müdür Hüseyin Aydın ve gerekse TSO Başkanı Kemal Karaküçük, toplumsal mutabakattan bahsederken, devlet bankalarının sanayicilere kaynak aktarımının milli bir görev olduğunu da ileri sürdü.











Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol