Kahramanmaraşımızın en büyük sorunlarının başında tartışmasız  trafik sorunu geliyor ve bu sorunu her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Ulaşım sorununun oluşması ve vatandaşı bu kadar etkilemesinin elbette birçok sebebi var. Bu sebeplerin başını artan araç sayısına karşın yerinde sayan yollarımız ı geliyor. 2014 yılını baz alırsak Kahramanmaraş’ta araç sayısı son 10 yılda on katına çıkmış durumda; fakat yol alt yapımız bu artışa yaklaşabilmiş değil. Yollarımızı genişletemediğimiz, kullanışlı alternatif yollar açamadığımız gibi Türkiye’nin birçok yerinde trafik sorununa çözüm için kullanılan köprülü kavşakları da şehrimizde inşa edemiyoruz. Köprülü kavşaklar trafik akışının sağlanması açısından verimli sonuçlar doğuruyor. Mesela Üngüt-Şekerdere-Trabzon  caddesi güzergahında transit devam etmek isteyen araçlar yan yollardan anayola girişlerin çok fazla olmasından dolayı  dur-kalk yapmak zorunda kalıyor. 

Bu güzergah başta olmak üzere, trafiğin kilitlendiği, akışın bozulduğu yerlere köprülü kavşaklar yapılarak sorun büyük ölçüde giderilebilir. Trabzon Caddesi’ndeki trafik sorunu ise köprülü kavşak projesi ile dahi çözülemez.  

Komşumuz Gaziantep gibi büyük kentlerde uygulanan dinamik kavşak kontrol sistemi örnek alınabilir. Dinamik kavşak modeli, kameralar sayesinde yoğunluğun fazla olduğu güzergaha geçiş üstünlüğü sağlayarak gereksiz ışık beklemelerini önleyen pratik ve az maliyetli bir uygulamadır. Bu proje uygulandığı kentlerde gayet başarılı olmuştur. Kahramanmaraş için uygulanması da fevkalade yarar sağlayacaktır.

          

Trafik sorununu analiz ederken otopark eksikliğine de   değinmekte fayda var. .

 

- Kahramanmaraş’taki toplam araç sayısı: 140.000

 

- Kahramanmaraş’taki toplam otopark kapasitesi: 2.000

 

Yani ortalama yaklaşık 65 araca 1 adet otopark yeri düşüyor. Bu noktada iş belediyeye düşüyor. Belediye çeşitli iştirakler kurarak bu sorunu çözebilir. Bunun icin. Kahramanmaraş Belediyesi de iştirakler kurarak belediye otoparkları inşa edebilir. .

       

Otoparkların kapasitesinin arttırılması, köprülü kavşakların inşa edilmesi, dinamik kavşak modeli yahut benzeri uygulamaların getirilmesi, yer yer yolların yer altından verilmesi ulaşımı kolaylaştıracaktır. Lakin bu uygulamalar uzun vadede yeterli olmayacaktır çünkü Kahramanmaraşımız büyüyor, büyüdükçe ihtiyaçları da artıyor. Sorunun kalıcı çözümü için alternatif yolların da açılması şarttır. Şehir planlaması açısından alternatif güzergahların tespit edilip uzun vadede planlanmaya dahil edilmesi gerekmektedir. Kahramanmaraş büyükşehirdir hedefleri de çözümleri de  büyük olmalıdır

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol