Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye SAHADA ÇALIŞIYORUZ! AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ baskan

Bu haber kez okundu.

ARTAN ARAZİ FİYATLARI KONUT FİYATLARINI DA TIRMANDIRDI!

 Her geçen gün büyüyen ve gelişen, bunun yanında çapraz olmasa da ilçelerinden göç alan Kahramanmaraş'ta, konut fiyatları Türkiye ortalamasının üzerinde tırmanış gösterdi.

Sanayinin aksine, kentin batısına doğru yapılaşma ve konutlaşma hızla sürerken, artan müteahhit ve yapı denetim firmaları da bir yana, batı cephede konut için arazi kalmayınca, buna paralel olarak konut fiyatları yükselmeye başladı.

Gün gün fiyatların değiştiği, stok konutlara inat kentin dört bir yanında konutlar yükselirken, fiyatların artış göstermesi, satıcı inşaat firmalarını ve alıcıları zor durumda bıraktı.

Arazinin konut için yeterli olmaması, mevcut arazilerin de zeytinlikten ve bağ'dan konut alanına dönüş göstermesi, konut fiyatlarının tırmanmasında en önemli etken gösteriliyor.

APARTMANLAR, SİTELER ÇIĞ GİBİ ARTIYOR

Konutlar her geçen gün yükselse de, zeytinlik arazilerin konut alanına dönüşümü için ağaç katliamı yaşansa da, müteahhit firmaların kar marjları düşme noktasına geldi. Buna rağmen konut yapımı hız kesmiyor. Daralan piyasaya ve konut kredilerin yükselme göstermesine karşın, lüks ve içinde yaşam alanı bulunan modern sitelerle birlikte fiyatların da anormal derecede artış göstermesi ve dört bir taraf konutlarla dolarken, şehir merkezinde kiralık ev ve dükkan bulunmaması hayret uyandırıyor.

Türkiye genelinde, belediyeler tarafından yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi verilen yapılar incelendiğinde, geçen yılın bu dönemindeki bina sayası, yüzölçümü, değeri ve daire sayısındaki önceki döneme göre artışın, 2015 yılı belirtilen döneminde yerini azalışa bırakıyor.

Hal böyle olunca, arazi alanının yetersiz kalması, konutlar için arsa bulunmaması konut fiyatlarını yükseltirken, konut almak isteyenler de, "Acaba müteahhitler maliyeti düşürmek için bildik yollara mı sayıyorlar?" diye düşünmekten kendilerini alamıyor.


KONUT KULLANIM ALANI ARTIYOR

Her şeye rağmen, mantar gibi biten apartman ve sitelerden konut alan vatandaşlar, müteahhitlerin evlerini teslim almada acele etmeleriyle, yüklenici firmanın bazı yükümlülüklerini yerine getirmedikleri, apartman-site yöneticileri ile karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmede zayıf ve ihmalkar davrandıkları da dikkate alınırsa, "Müteahhit firmalar apartman veya siteleri tamamlanmadan teslim ediyorlar, sonrasında konut sakinleri ile yöneticiler sorun yaşıyorlar. Bu da müteahhitlerin işine geliyor" diyen konut sahipleri, bu tür sahtekar müteahhit firmaların deşifre edilmesini istiyorlar.

Öte yandan, konut kullanım alanı payı, geçen yılın aynı dönemine göre 5.1 puanlık azalışla yüzde 64.1'e gerilediği gözlemlendiğinde, aksine belirtilen dönemde Kahramanmaraş'ta konut dışı kullanım alanı payı önceki yıla oranla 2 puanlık artışla yüzde 23e, ortak kullanım alanı ise 3.1 puan artışla yüzde 12.5'e yükselme gösterdi.


YAPI DENETİM FİRMALARI GÜVEN VERMİYOR

Kahramanmaraş'ta sayıları 35'i geçen yapı denetim firmalarının, denetim yükümlülüklerini yeteri kadar yerine getirmediğini iddia eden, topraktan girdikleri konutlar için zaman zaman gittikleri inşaat alanında, yapı denetim firması elamanlarını görmediklerini söyleyen konut sahipleri, "Konut fiyatlarının yüzde 5 oranında da olsa artmasında en önemli etken olan yapı denetim firmaları, aldıkları ücretleri hak etmiyorlar. Çünkü yeterli ve beklenen a kalite denetim yok. Biz konutlarımızın yapımı sırasında ne zaman gitsek, sorduğumuzda, yapı denetim firma temsilcilerinin ancak haftada bir geldiklerini söylerken, aldıkları parayı hak etmediklerini düşünüyoruz ve onlara güvenmiyoruz" diye konuşsalar da, asıl denetlenmesi gereken kurumun yapı denetim firmaları olduğuna ilişkin iddialar ve düşünceler her geçen gün yaygınlaşıyor.  

Diğer yandan, 2014 yılı ilk çeyreği baz alınan dönemde, yerel seçim öncesinde ruhsat başvurularının öne çekilmesi nedeniyle, başvurularda belirgin artış kaydedilmesinin yarattığı etki de başka bir yorumu beraberinde getiriyor.


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol