Kıymetli dostlarım; bu yazıyı 3 yıl önce yazmış, uyarmıştım.

Birkaç yem fabrikası sahibi arkadaşımla yaptığım görüşme sonrasında,  çiftçilere neden direk satış yapmadıklarını neden bayi ağı aracılığı ile satmak istediklerini sordum.

Hayvancımızın büyük çoğunluğunun peşin fiyatına yem satın almak istemediklerini, evrak çek kullanmadıklarını fakat açık hesap yem almak istediklerini bunu da fabrika olarak finanse edemeyeceklerini söylediler.

Dolayısıyla bir aracıya ihtiyaçları vardı onunda ismi bayi oldu. 

Bu aracılar kendi sermayelerini kullanarak fabrikalardan ön ödemeli sistemle yahut peşin ödemelerle ya da kredi kullanarak fabrikalardan aldıkları yemleri Büyük riskler alarak açık hesap köylümüze hayvancımıza dağıtıyorlar.

*

Benim hiçbir ticari teşekkülün yaptığı kar marjında gözüm yok!

Lakin şunu söylemek istiyorum, bu sektör bu kadar fazla adamı besleyemez!

Fabrikacı yatırımını kredi kullanarak, hammadde alımlarını da kredi kullanarak yapıyor.

Bayi kredi kullanarak fabrikadan mal alıyor, çiftçi hayvancı köylü açık hesap mali vadeli olarak alıyor.

Dolayısıyla faiz fabrikanın hammaddeyi satın almasından başlıyor hayvancılığın kullanacağı yere kadar gelinceye kadar %50’nin üzerinde fark biniyor.

*

Burada kazanan sadece finans kurumları ve bankalar oluyor.

Maliyetlerimizi nasıl düşürebiliriz sorusunu yakından incelediğimizde bize en büyük maliyetin faiz olduğunu görüyoruz.

Bugünlerde faiz oranlarının arttığı ve paranın maliyetinin yükseldiği de göz önünde bulundurulur ise yem fabrikası sahibi yatırımını ve hammaddeyi alırken kredi kullanıyor ise, bayi fabrikadan yemi satın alırken kredi kullanıyor ise, hayvancı bayiden yem alırken açık hesap vadeli mal alıyor ise,  maalesef maliyetlerimiz katlanan faizlerle birlikte ciddi oranda artmış oluyor.

*

Tekrar söylüyorum, hiçbir meslek grubuna kastım yok! Lakin artık bu meslek sırtında birden fazla kişiyi taşıyamıyor.

Yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var aracıları ortadan kaldırmamız lazım.

Bunun için yapılacak şey şudur; acilen tüm hayvancılarımız ellerinde baktıkları hayvan sayısını bir miktar azaltarak, fabrikalardan direk ve peşin kamyon bazlı alışverişler yapmaya başlamalıdır.

Tabii ki geçmişte fabrikadan direk hayvanca yem satmak isteyen fabrikacılar bayileri tarafından sıkıştırılmışlardı.

Nasıl ki ulusal bazda iki tane market çıkıp beş yıl içerisinde ülkenin her tarafında fabrikadan halka satış yaparak diğer alternatifleri yok etti ise sistem bizi bunu yapmaya zorluyor demektir.

*

Bu konuyu tekrar gündeme taşıyor ve tartışmayı açıyorum konu üzerinde bilgi ve fikir sahibi olanlar lütfen çözüm odaklı yorumlar yapsınlar.

Aracıları aradan çıkaralım!

Eğer güçlü kooperatifler olsaydı aracıların eline düşmeyecektik, güvenilir,  güçlü, objektif, şeffaf kooperatiflere ihtiyacımız var!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol