Seneler önce, Sümerbank Fabrikasında, muhasebe memuru olsam da, bir ara veznedarlık da yapmışlığım oldu, bir işçi maaşında açık verdim. O zamanın parası ile 1.600 küsür lira. Tesadüf olacak ya, o ay bu miktara yakın bir de ikramiye almıştık, tabi açık verince, ikramiye güme gitti.

Üzülsen faydasız! Olan olmuştur, açık kapanacak bir şekilde. Yoksa müfettiş gelir, değil ananı, yedi sülaleni tanır!

Sağ olsun, büyüklerim, abilerim, amirlerim vardı, açığı kapatma konusunda destek oldular. Şimdi hiçbiri (Mehmet Mezdeği, Mesut Doğantekin, Kepenek İhsan ve Gavur Ali) hayatta değil, mekânları cennet olsun!

*

Gençliğimde futbol oynamış, (solaçık) lisanslı futbolcu olduğum için, zaman zaman siyasi ve toplumsal yazılarıma sporu katar, spordan anıları, kuralları siyasete malzeme yaparım. Renk katsın, çeşit olsun diye… Maksat spor olsun, maksat muhabbet olsun!

Bir sporcu, hadi sağ bek diyelim, ileri çıktığında, takımı atağa kaldırdığında, ani gelişecek bir atağı düşünerek, rakibe gol fırsatı vermemek adına o bölgeye anında stoper gelir, yerleşir. Maksat sağbek oyuncunun yeri boş kalmasın, rakip takım oyuncusu o koridordan onsekize girip gol atmasın! Tedbir amaçlı yani. Yani açığı kapatmak zorunda.

Diyelim ki takımın as oyuncularından biri sakatlandı, oyun dışı kaldı. Teknik direktör hemen o bölgeye yedekteki en iyi oyuncusunu sürer. Tutup aylardır ayağına top değmeyen, antreman bile yapmayan birini oyuna sokarsa, başına iş açar, o koridor rakip takım oyuncuları tarafından yol geçen hanına döner, hezimet de kaçınılmaz olur. En iyisi açığı kapatmak!

Bir bölgede bir oyuncu aksıyorsa, sık sık hata yapıp, kale önünde tehlike yaratıyorsa, teknik heyet onun yanına birini monte etmek, onun eksikliğini, açığını kapatacak önlemler almak zorunda. Dedim ya, yol geçen hanı meselesi…

*

Bir siyasetçi olduğunun dahi farkına varamayan çömez birisinin halkla bağları kopuk, sanatçısı ile iş dünyası ile muhtarları ile basın camiası ile akademik camia ile spor dünyası ile arası mesafeli ise, zuhur eden sıkıntıyı önlemek, vatandaşın kafasındaki algıyı sıfırlamak, verilen zararı en aza indirgemek adına o sözde siyasetçiden daha fazla çalışacak, onun hatalarını, kırdığı potları yok edecek tecrübeli kimseler sahaya sürülür.

Kim tarafından?

Büyükleri, abileri tarafından!

Bu bir belediye başkanı olur, bir milletvekili olur, bir muhtar olur, bir kurumun il müdürü olur, bir siyasi partinin il veya ilçe başkanı olur. Olur oğlu olur işte!

*

Zararın daha fazla büyümemesi, imajın ve karizmanın çizilmemesi, yaranın üzerinin kapatılması, mikrop kapmaması için, tedavi ve iyileştirme meselesinde tecrübeli birisi, o kırılan potların, hataların, araya konan mesafelerin daralması adına açığı kapatmakla görevlendirilir.

Şayet siz o açığı kapatmazsanız, takınma, ekip ruhuna, partiye zarar verir, çay kaşığı ile toplanan oyları, üyeleri kepçe ile dağıtanı frenlemez, makine ayarlarına döndürmezseniz, hele bir de kamuoyunda, toplumda yani karşılığınız yoksa ki bunu baştan hissettirdiyseniz…

Yandı gülüm keten helva!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol