İki gün önce de ‘erken seçim var’ başlığı ile yazdığım yazıda, bu tarihi vermiştim. Abdal’a malum olurmuş, benimkisi de o hesap, ne Ankara kulislerinden edindiğim bir istihbari bilgiydi, ne de iktidar kanadından  birinden edindiğim bilgiye dayanıyordu.

Tamamen içgüdüsel bir tahmin. Çünkü, bakıyorum tüm partiler karış karış geziyorlar. Yerlerinde duran yok. Zaten liderler de talimat verdi teşkilatlara, ‘Yerinizde oturmayın, yarın seçim varmış gibi çalışın, ev ev, kapı kapı dolaşın, sıkılmadık el bırakmayın, dokunmadık omuz koymayın!’ talimatı verilince, siyasiler, başkanlar iki ayak da ödünç alıp saha çalışmasına başladılar bile.

Belki de kuşlar fısıldadı kulağıma. Takvimi bir yere not etseniz iyi olur!

*

Bir oyun oynanmadan ve sahneye konulmadan, bir filmin senaryosu yazılmadan oyunculara rol verilmez, o filmler de gösterime girmezler. Önce senaryo yazılır, oyun veya film platoları, mekânları belirlenir, hazırlanır, sonra da asıl mesele, oyunun-filmin içeriğine göre oyuncular belirlenir.

Karakter oyunculardan mutlaka bir iki tanesi yer almak zorundadır. Oyunu veya filmi sürükleyecek. Kadın veya erkek, fark etmez bu.

Senaryo önemli. Eli ayağı tutuyorsa, yere sağlam basıyorsa, içi ve dışı doldurulmuş ise o oyun, o film iş yapar.

Ama şimdi birader herkes senarist, herkes oyun ve film senaryo yazarı.

Erken seçidir tutturmuş gidenler var. Muhalefet partileri bir erken seçim için can atıyor adeta. Erken seçim toto oynayanalar bile varken, bendeniz de bir erken seçimin olabileceğine kanaat getirdim. Bilenler bilir, KENT KULİSİ canlı yayınında bile bazı milletvekilleri ve başkanlarla iddiaya bile girmişliğim var.

*

Evet, Ankara şimdi erken seçimi konuşuyormuş. Kulislerde seçimin erkene alınarak 6 Kasım pazar günü yapılacağı konuşuluyor. Siyasi liderler de özellikle Muhalefet kanadındaki isimler, sonbaharda bir seçimi bekliyor. İktidarın bu şartlarda ve süreçte ekonomiyi götüremedikleri iddiaları ayyuka çıkmışken, iddialar, beklentiler yüksek selle ve büyük harflerle konuşulur oldu.

Peki, muhalefet bir erken seçimi düşünür, beklerken AK Parti bir erkene seçim kararı alır mı?

Ben bilmem, merkez bilir, yani patron! Kim patron? Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan!

O, ne derse o…

*

3600 ek göstergede hazırlıklar tamamlandı, meclise sunuldu. Sayın Erdoğan’ın onayı halinde memurlar rahat nefes alacak!

Yakın zamanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar da müjdeyi alacaklar.

Kurban bayramında emeklilerin ikramiyesi şaşırtacak kadar artacak!

Temmuz’da asgari ücret çalışanları mutlu edecek oranda aratış gösterecek!

Yine yakın tarihte af çıkacak, af kapsamı yeniden düzenlenecek.

Ve daha neler neler… Bunlar, erken seçimin sinyalleri, ayak sesleri.

*

Herkes biliyor, ki günümüzde siyaset allamesi olmayan, siyaset dilini günlük yaşamından esirgemeyen, yemekten önce bile dil altı niyetine siyaset konuşan kesimler, erken seçime bağlantılı olarak Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın 3. kez adaylığı için mecbur kılanlara ağırlıkta.

Bilindiği üzere, anayasa gereği bir kişi cumhurbaşkanlığına en fazla 2 kez aday olabiliyor. Ancak seçim erkene alınırsa, sayın Erdoğan’ın 3. kez adaylığın önünde engel bulunmuyor.

Bunun için de, ki yeni sisteme göre erken seçime gitmek için cumhurbaşkanının kararı veya mecliste 360 oy gerekiyor.

Meclisin mevcut aritmetiği hiçbir parti ve ittifaka bu imkânı vermiyor oysa. AK Parti’nin 286, MHP’nin ise 47 milletvekili var, 27 eksik kalıyor. Ancak iktidar ‘evet’ derse, CHP ve İYİ Parti de erken seçim istediği için 360 rakamına rahatlıkla erişilecek.

*

Erken seçim ufakta gözükmese, ki gözüken dağın uzağı olmuyor, tüm siyasi partiler seferberlik ilan eder gibi sahada gözükmezler. Bakıyorum Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan başta olmak üzere, liderler kapı kapı, dükkan dükkan, ev ev geziyor, vatandaşla, esnafla buluşuyorlar.

Seçim hiç biri ve hiçbir siyasi parti için çantada keklik değil.

Hele bir de Z kuşağı dediğimiz yaklaşık 18 milyon ve büyük oy potansiyeli olarak yorumlanan gençlik var ki, ikna odalarına çekilmeleri gerekiyor.

*

Daha önce de yaşandı, hayata geçti. Şunu bilin, erken seçim önerisini,  kararını MHP lideri sayın Devlet Bahçeli verecek, isteyecek.

Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan da ‘tamam’ diyecek, Türkiye bir erken seçime kapı aralayacak!

Diğer partiler de bir erken seçime hazır olduğuna göre, mesele kalmayacak, sıcak günlerle birlikte siyaset de büsbütün ısınacak.

*

Piyasanın durumu malum, ekonomi iyi değilken, AK Parti böyle bir vaziyette erken seçime gitme cesaretini gösterebilir mi?

Piyasayı, dövizi dizginlemeden erken seçim kararı alabilmek, ateşten gömlek gibidir. Baksanıza, ben uzaya gidecektim, Dolar, Euro, altın ve akaryakıt benden önce fırladı bile.

Tutamıyorsun!

O bakımdan, kişisel kanaatim, (tabi kimse sormuyorsa da…) bir erken seçim ufukta gözüküyor. Senarist değilim, senaryo yazmıyorum, niyetim sizi oyalamak, kandırmak ve kafanızı karıştırmak değil.

Lakin ve ancak… Hazırlıklarınızı yapsanız iyi olur!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol