Öne Çıkanlar SİYASİ PARTİLERDE ADAYLAR BELLİ OLDU dizi BAŞKAN OKAY OYUNU KULLANDI PETROL FİYATLARININ DÜŞÜŞÜ CARİ AÇIĞA OLUMLU YANSIDI PİAZZADA FİYATLAR BAYRAM ETTİRİYOR

Bu haber kez okundu.

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
 

Prof. Dr. Tuna, SANKO Üniversitesi tarafından Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte, “Milli Mücadeleden Günümüze Kadın ve Bakım” konulu sunum yaptı.

 

Sunumunda milli mücadelede yer alan kahraman Türk kadınları ve tarihe iz bırakan ilk eğitimli Türk kadınları ile ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Tuna, “Eğitimli ilk hemşire Safiye Hüseyin Elbi hasta bakımını yoksunluklar altında gerçekleştirmiştir” dedi.

 

Kamusal alanda yaralı askerlere bakım vermenin pek çok zorluğu bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tuna, “Florance Nightangale ile Safiye Hüseyin Elbi arasındaki benzerlikler ve farklılıklara da değindi.

 

Sağlık bakımı vermenin, bakımlı olmanın, bakımı gerek evde, gerek hastanede, gerekse yaşamda gerçekleştirmenin genel olarak kadınlardan beklendiğine değinen Prof. Dr. Tuna, erkeklerin sağlık bakımı verme konusunda yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Fırsat eşitliği ve uygun politikalarla, bugün eğitimli kadınların kamusal alanda hizmet verdiğini, üniversitelerde kürsü sahibi olduğunu, bilimi en üst düzeyde kullanıp, yeni araştırmalarla, yeni buluşlara imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Tuna, “Erkeklerle omuz omuza çalışan kadınlar, aktif siyasette de rol almaktadır”diye konuştu.

 

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay Leyla Kuzu ise “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Beklentiler ve Sorunlar” konulu sunum gerçekleştirdi.

 

“Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından genel olarak özel ve kamusal alanda, hayatın her alanında, kadınların ve erkeklerin fırsatlara, kaynaklara ve hizmetlere eşit katılımını anlıyoruz” diyen Yrd. Doç. Dr. Kuzu,sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Cinsiyet eşitliği anlayışının hakim olması, özelde kadınların olmakla birlikte Türkiye’nin önünü açabilecek hayati öneme sahiptir. Türkiye de kadınların durumu tartışıldığında özellikle istihdam ve şiddetin kadınların hayatını doğrudan etkilediğini görmek mümkündür.

 

Bunların ilkinde kadının hane bakımıyla ilişkisinden dolayı istihdama katılım rakamları düşüktür. İkincisi olan kadınlara yönelik şiddet ve şiddetin açık veya gizli onaylanmasıdır. Kadınları ve erkekleri sürece birlikte dahil eden, çok yönlü bir bakış açısı bu iki alandaki çözümler için büyük önem taşımaktadır.”

 

Yoğun ilgi gören konferansta Yrd. Doç. Dr. Kuzu’ya sunumunun ardından, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı teşekkür ederek, armağan takdim etti.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol