Geçmiş yıllarda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretten DGM’de yargılanan KSÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Eyicil, tutup Gemci (Maşallah) ailesi hakkında mesnetsiz iddia ve suçlamaları nedeniyle kamuoyundan ve aileden tepki görünce, ipler koptu. Aile, iftira ve suçlamaları yüzünden Eyicil’in özür dilemesini istedi, aksi halde yargı yolunun açık olduğunu deklare edince, kamuoyu şimdi bu meselenin akıbetini merak etmeye başladı.

Mesele kamuoyuna mal oldu.

1925’teki şapka olayı, Kahramanmaraş’ta bazı fertlerin kılık kıyafet devrimine muhalefet ettiği iddiası ile 3 Ali’lerden oluşan gezici istiklal mahkemesi kararı ile; kimilerine göre 36, kimilerine göre 6, kimilerine göre de 3 kişinin idam edilmesi tarih sayfalarında mevcut iken, Eyicil’in olayı başka mecraya çekmesi, aileyi aşağılayıcı, ispatı olmayan (varsa bunu ispat etmek zorundadır) iddia ve suçlamayı kitabında dile getirmesi, ailede ve kamuoyunda infiale yol açtı.

*

Eyicil hocaya tepki isyana, nefrete dönüştü.

Tamam, 25 Kasım 1925’teki Şapka Kanununun kabulü ile yüzlerce insan idam edildi. Binlercesi de hapis ve sürgün yedi.

Bilmiyorum, bu meseleyi dile getirmek Eyicil hocanın üzerine vazife miydi? Seçim üzeri, AK Parti’den aday adayı olduğu günlere denk gelmesi manidar mıydı, reklam peşinde miydi, yoksa kendi egosunu tatminden başka bir şey değil miydi?

Şu kesin, o tarihlerde, Gemci,  ya da Maşallah ailelerinin maddi sorunları yoktu.

Şayet iddia edildiği gibiyse, hırsızlık idamı gerektiren suç değildi.

Varlıklı, çevresi olan bir aile nasıl hırsızlık yapacaktı? Akıl ve mantık alacak şey değildi.

Yaptığı kişilik haklarına saygısızlık mıydı, neyin peşindeydi bilemedik.

Sanıyorum, KSÜ Rektörü sayın Durmuş Deveci, bu mesele için bir açıklama gönderir.

Not: Geçen hafta sonu, basın toplantısında, AK Partiden milletvekili aday adaylığını açıkladığı sırada, Kimlik Gazetesi sahibi Mehmet Fiskeci’nin sorusu üzerine,  haddini aşmış olabileceğini, ancak niyetinin aileyi kırmak,  incitmek olmadığını belirtti, aileden ve kamuoyundan özür diledi.

İKİNCİ NOT: Hafta içinde, Mehmet Akif Kültür Merkezindeki AK Parti aday tanıtımı sırasında, sıra Eyicil’e geldiğinde, salonda arka taraflarda8n gelen tepki, kendisiyle ilgiliydi. Belki de özeldi, bilemedik. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol