Öne Çıkanlar ÖZEL SANKO OKULU TENİSTE İL BİRİNCİSİ OLDU MUTLULUK BU OLSA GEREK! BASTIRMACI madalya FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU!

Bu haber kez okundu.

KONUKOĞLU İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NDE
 Konukoğlu, “İşte herkesin örnek aldığı Gaziantep’in bugünlere gelmesinin sırlarından birisi de budur. Gaziantepli yurtiçinde veya yurtdışında eğitimini tamamladığında mutlaka Gaziantep’e döner ve kentinin başarı yolculuğuna katkı sağlar” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi “Risk ve Girişimcilik Okulu”nun “Başarının Kodları” adıyla gerçekleştirdiği programa katılan Konukoğlu, öğrencilere deneyimlerini anlattı, mezuniyet sonrası yapmaları gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu.
Eğitimini ortaokul düzeyinde bırakarak çalışma yaşamına atıldığını ve 49 yıldan beri çalışarak bugünlere geldiğini belirten Konukoğlu, birçok kişinin kendisi gibi üniversite eğitimi almadan iş dünyasında başarılı olanlara bakıp, “Okuyup da ne olacağım, Konukoğlu üniversitede mi okudu” diyerek yanlış düşünceye kapıldığını kaydetti.
Günümüzde çok iyi üniversitelerde eğitimini tamamlamakla yetinilmemesi ve yüksek lisans, doktora sürecini tamamlamayı hedeflemesi gerektiğini ifade eden Konukoğlu, iyi derecede en az bir yabancı dil öğrenilmesi gerektiğini, olaya “bir dil bir adam, iki dil iki adam” anlayışı ile bakılıp, ikinci yabancı dilin öğrenilmesinin önemime dikkat çekti.


KEŞKE OKUSAYDIM
Yükseköğrenimini tamamlamamış birisinin başarılı olma şansının çok düşük olduğunu anlatan Konukoğlu, “Keşke önce eğitimimi tamamlayıp sonra iş hayatına atılsaydım. Rahmetli babamın okulu bırakmama karşı çıkmasına rağmen, zanaata olan eğilimim nedeni ile çocuk yaşta iş hayatına başladım” diye konuştu.
Geldiği noktanın yükseköğrenimini tamamlayanların dahi gıpta ile baktığı yer olmasına karşın, her zaman ”Ah keşke okusaydım, ah keşke İngilizcem olsaydı” dediğine vurgu yapan Konukoğlu, gençleri eğitimlerini okulla sınırlı tutmayıp hayat boyu öğrenme anlamında sürdürmelerini istedi.
Üniversite eğitiminin bireyin vizyonunu açacağını, onun içinin o eğitimi alan öğrenci tarafından doldurulacağını anlatan Konukoğlu, üniversite eğitimi almayanların çok cesur olabileceklerini, ancak aynı oranda hata yapmaya açık olduklarını bildirdi.


ÖNERİLER
Başarının sırrını “çok çalışmak”, “kanaat etmek”, “kendisinden daha iyi durumda olmayanlara bakıp şükretmek”ve “daha iyi olanları gözlemleyip hırslanmak” olarak özetleyen Konukoğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu:
“Her zaman güzel, kaliteli hayaller kurun. Hayali olmayanın projesi olmaz. Projesiz yola çıkılmaz. Ancak kendinize aşamayacağınız, ulaşamayacağınız hayaller kurarak, hedefler belirlemeyin; boşa kürek çekmiş olursunuz. Hedef ne uzanıldığında erişilebilen, ne de ne yapılırsa yapılsın erişilemeyen boyutta olmamalı.
Babanızın parasına, servetine güvenmeyin. Bir gün olup onu kaybederseniz ortada kalırsınız. Bileğinize güvenin, çok çalışın, çaba gösterin. Babanız sizinle tanınsın, övünsün. Siz babanızla tanınıp, onunla övünerek başarılı olamazsınız ve hiçbir zaman başarılı olamazsınız.
Eğitiminizi tamamladıktan sonra memleketinize dönün. Gaziantepli öğrenci nerede eğitim görürse görsün, Gaziantep’e döner ve Gaziantep’in başarı yolculuğuna katkı sağlar. Hatta biz yatırım yaparken, ‘Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep’ ilkesi ile hareket ederiz. Gaziantep’te yapılamayan yatırımları diğer illerde gerçekleştiririz.”
Yükseköğretimini tamamlayanları işe alırken, okuduğu üniversitenin eğitim kalitesine ve yabancı dil düzeyine baktıklarını,2 yabancı dil bileni tercih ettiklerini vurgulayan Konukoğlu, ancak işe giriş sonrasında performansın önem kazandığını ve hangi üniversiteyi bitirdiğinin bir anlamı kalmadığını ifade etti.


NELERE DİKKAT EDİLİYOR
“Üniversite mezunlarını işe alırken, herkesin bildiği ve başarı düzeyi yüksek, iyi eğitim veren üniversiteleri bitirenlerin başlangıç maaşını daha yüksek tutuyoruz” diyen Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ancak 1-2 yıl sonra artık bitirilen üniversitenin bir anlamı kalmıyor. Eğitim düzeyi anlamında az bilinen üniversiteyi bitirmiş nice gençlerin sergiledikleri performansla, işe girerken kendisinden iyi koşullar sunulanlardan daha başarılı olduklarını görüyoruz. İşte bu noktada çok çalışmak, algılamak ve uygulamak farklılığını ortaya koymak önem taşıyor.
İş ortamında başarılı olmak için bireysel başarıyı ekip çalışması ile pekiştirmek, işyerine sadakat, amirlerine saygı, çalışma arkadaşlarına uyum ve vefa duygusu çok önemlidir. İşgörüşmesine gidildiğinde düzgün kıyafet, kendini iyi anlatma, maaş,iş ve ortam anlamında kabul edilebilir beklenti içerisinde olunmalı. İşgörüşmesine gidildiğinde ilk intiba için kapıyı çalmadan girmeyin, oturunuz denilmeden oturmayın.
İş görüşmelerine ilk 10-15 saniye işe alım kararında etkili olan algı için yeterli bir süredir. Sizler bu süreyi akıllı kullanmaya ve algıyı destekleyen donanımda olmaya özen gösterin.İş yaşamında hırslı olun ama sakın hırsınızın aklınızın önüne geçmesine izin vermeyin. Aklı öne alarak, hırsınızı diri tutun ki, arayışınız ve heyecanınız dinmesin.”
Günümüzde pazarlamanın kolay, üretimin zor olduğunu, ancak şimdi üretimin kolay, pazarlamanın çok zorlaştığını ve satamadıktan sonra üretim yapmanın anlamının kalmadığına işaret eden Konukoğlu, öğrencilere Gaziantep’in sanayileşmesi, SANKO’nun tarihsel gelişimine ilişkin bilgiler de aktardı.
Konukoğlu, bir öğrencinin, “yükseköğrenim görseydiniz ne olurdu” sorusuna, “Okusaydım çok farklı olurdum. Bir de yabancı dilim olsaydı, ortalığı yakardım” yanıtını verdi.
İş hayatına ilişkin başka bir soruyu,“Ticaret yapın, üretime katkı sağlayın ama 10 liranız varsa 3-5 liralık iş yapın, 15 liralık değil. Ayağınızı her zaman yorganınıza göre uzatın”diye yanıtlayan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile her yıl 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyoruz. Burs verdiğimiz öğrencilerden bir isteğimiz oluyor. Sizler de iş hayatına atıldığınızda, ailenizin geçimini sağlayacak olanaklara sahip olursanız, gücünüz oranındaki sayıda öğrenciye, üniversite eğitimini tamamlamaları için burs verin. Bunu yaparsanız bize hiçbir borcunuz kalmaz diyoruz.


Paylaşmak mutluluktur. Her yıl ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde 20 bin öğrenciye kırtasiye ve kıyafet yardımı yapıyoruz. Şimdiye kadar 2’si fakülte binası olmak üzere 20’ye yakın okul yaptırıp devletimize teslim ettik, bir fakülte binası da inşa halinde. Ayrıca 135 bin kişiye gıda yardımı gerçekleştiriyoruz. Bunları ülkemize, milletimize olan sevdamız nedeniyle gönüllü olarak ve mutluluk duyarak gerçekleştiriyoruz.”
Konukoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi programı kapsamında Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, Rektör Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Mütevelli Heyet Başkanı Danışmanı Prof. Dr. Hasan Saygın ve İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman ile de bir araya geldi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol