Öne Çıkanlar ÇİFTÇİ İÇİNTEK UMUT HEM GENÇ SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYORUZ ZİRVEYE TIRMANMAK KOLAY YENİ YAŞINI KUTLAYAN ZABITA İLK ZİYARETİNİ BAŞKANVEKİLİ KAHVECİYE YAPTI

Bu haber kez okundu.

DERDİYOK “ÖNCEDEN ARZUHALCİLİK ÖNEMLİ BİR MESLEKTİ”

Vatandaşın halini ve durumunu kağıda döken kişi olarak bilinen arzuhalciler, eski günlerini arıyor. Kahramanmaraş’ta arzuhalcilik yapan Hacı Derdiyok, Osmanlı döneminde de Dava Vekili adıyla bilinen Arzuhalcilik mesleğine duyulan ihtiyacın azaldığını söyledi. Geçmiş dönemlerde avukat yokken arzuhalcilerin vekil olarak insanları temsil ettiğini belirten Derdiyok, şunları kaydetti: Günümüzde barolar kuruldu avukatlar gündeme geldi. Arzuhalcilerin dava vekilliği yok ancak dilekçeyi yazıp gönderiyoruz, takibini avukatlar yapıyor. Önceden arzuhalcilik önemli bir meslekti günümüzde bu meslek yavaş yavaş erimeye başladı. Çünkü, internet ortamında yazdığımız dilekçe türlerinin hemen hemen hepsinin örnekleri var. Örnek veriyorum velayet davası nereye açılacak, aile mahkemesine nereye açılacağını, nereye başvuracağını asliye hukuk mu? Sulh Hukuk mu? Hemen oraya açıyor, dilekçeyide eliyle yazıyor. El ile yazılan dilekçelerde geçerli oluyor. Mahkeme yeterki dilekçe usulüne uygun olsun, usulüne uygun yazılan dilekçelerin hepsini kabul eder.”

“KIRSAL KESİM ARZUHALCİLİK MESLEĞİNİ AYAKTA TUTUYOR”

Arzuhalcilik mesleği bitme aşamasında diyebiliriz ancak okuma-yazma bilmeyen insanlarımız var. Günümüzde interneti-telefonu kullanamayan insanlarımız hala çok. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımız bilmiyor, genellikle biz onlara yardımcı oluyoruz ve bu da arzuhalcilik mesleğini ayakta tutuyor.

“20 SENE SONRA SIFIRLANIR KANAATİNDEYİM”

 Bundan 20-25 sene önceki canlılık yok. 15 seneden beri bu işi yapıyorum ilk açtığım ilk 5 sene daha hızlıydı ama son 5 yıl içerisinde bir azalma var. Kültürlü insanlarımızın sayısı arttıkça bu meslek ölüyor. Kırsal bölgedeki eğitim seviyesi artarsa meslek bekli sıfırlanabilir ama 20 sene sonra ama 30 sene sonra. Ben 20 sene sonra sıfırlanır kanaatindeyim. “AKMIYOR AMA DAMLIYOR” Şöyle insanlar da var: öğretmen ama yaşlı, internet kullanmasını bilmiyor, bize geliyor. Böyle teknolojiyi yakalayamamış insanlarımız da var. Günlük 3-5 tane dilekçe yazdığım da oluyor bazen hiç olmuyor. Akmıyor ama damlıyor.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol