banner1486
Öne Çıkanlar DİŞ HASTANESİNDE MESAİ DIŞI UYGULAMA Esat Şengül EKEN BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR Diyanet işleri

Bu haber kez okundu.

MARAŞ ASLANI ZİYARETE AÇILDI
 Kahramanmaraş Kalesinde bulunan ve 1886 yılından beri İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen Maraş Aslanı, 2006 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın makam onayı ile 30 Ağustos 2013 tarihinde Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesine getirilmiştir.

Kaide, teşhir ve tanzim çalışmaları tamamlanan eser Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın katılımıyla Kahramanmaraş Müzesi’nde düzenlenen törenle halkın ziyaretine açıldı.

Maraş Aslanı (Yazıtlı Kapı Aslanı) : Gurgum Krallarından III Halparuntaş (İ.Ö. 810-783) dönemine ait olup Gurgum Krallarının soy ağacını vermesi ve üzerindeki hiyeroglif yazıtlar bakımından çok önemlidir.

Geç Hitit Krallıklarının başkentlerinde, kapı girişlerinin her iki tarafına aslan heykelleri dikilirdi. Maraş örneği daha küçük olmakla birlikte, aslan heykelinin sırt kısmı ile duvara bitiştirilecek sağ yanının düz olması nedeniyle Gurgum "Maraş" kentinin kapı girişlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Geç Hitit Krallığının Başkenti Gurgum'un, Maraş Kentine lokalizasyonu açısından Maraş Aslanı önemli bir kanıttır.








Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol