banner1486
Öne Çıkanlar DİŞ HASTANESİNDE MESAİ DIŞI UYGULAMA Esat Şengül EKEN BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR Diyanet işleri

Bu haber kez okundu.

KALİDA BAŞKANI GEMCİ’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

KALİDA Başkanı Osman Gemci yazılı basın açıklamasında; “Ardı arkası kesilmeden devam eden hatalar zincirinde demokratik kazanımlar kaybedilmekte, ülke kimi basın mensupları ve bürokratların yanlış rotasında dipsiz bir sahile sürüklenmektedir.

Sürekli gelişmekte olan piyasalarda iş fırsatlarını değerlendirmek için gayret eden işadamlarının Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için yaptığı çalışmalar herkesin takdirini toplamıştı. Son günlerde siyasi, ekonomik ve sosyal alanda yaşanan hadiselerin yargıya da sıçratılmaya çalışılması ve acele kararlarla büyük hatalar yapılması on yıllık kazanımların kaybedilmesine sebep olabilir. Türkiye iki adım ileri, iki adım geri hareket eden ülke görünümüne düşürülmemelidir. Ülkemize bir dolar daha kazandırabilir miyiz? Düşüncesiyle çalışan, risk alan ve ihracata-yatırıma önem veren sanayicinin ihtiyaçlarını karşılayacak AB standartlarında bir hukuk düzenlemesine ihtiyaç varken, referandumla elde edilen demokratik hakların bile geri alınmasına yönelik politik hamleleri anlamakta güçlük çekiyoruz.

Öte yandan yalan-yanlış haberlerle toplumu ayrıştırmaya çalışan bir grup medya, yangına daha fazla odun taşımanın peşinde koşarken; adalet, insaf ve hukuk tanımayan bu asparagas haber kaynaklarına vicdan sahibi olduğunu bildiğimiz kişilerin cevap vermeyip suskunluk orucuna girmeleri de esef vericidir.

Hukukun olduğu her demokratik ülkede kuvvetler ayrılığı, yargının yürütmeden bağımsız hareket etmesi, insan haklarının korunması ve eşitlik gibi ilkeler tüm siyasi anlayışların ortak kabulüdür. Ülke çapında bir personel ve bürokrat kıyımına dönüşen hadise bütün dünyada ülkemizin demokratik, reformist ve kalkınma yolunda olan imajıyla çelişmektedir” dedi.

BİR GECEDE KANUNLARIN DEĞİŞTİĞİ ÜLKE

Osman Gemci, bu beyanatın verilmesine neden olan son gelişmede ise, epeyce itibarsızlaştırılan yargının şimdi de daha fazla kilitlenmesine sebep olacak düzenleme olduğunu ifade ederek, bağımsız hareket etmesi gereken yargıyı bütünüyle bir bakanın emrine sokmaya çalışan yasa tasarısının TBMM’ye sunulması ve bir oldu-bittiye getirilip meclisten geçirilmeye çalışılması ürkütücü olduğunun altını çizdi, sözlerini şu cümlelerle tamamladı;  “Hükümetin AB reformları kapsamında 2010’da yaptığı referandumda “evet” diyerek halkın %58’inin desteğini aldığı ve muhalefetin karşı çıktığı bir hukuk talebini şimdi “evet” diyenlerin istememesi ülkenin geldiği acı duruma işaret etmektedir. Referandum sürecinde yargı için yapılan açıklamalara bakıp sivilleşme, özgürlüklerin genişletilmesi, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü gibi konularda neler söylendiğine bakıp bir kez daha vicdan muhasebesi yapılmalıdır. Son hadiseler, milletin ortaya koyduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık değil midir?

Bir gecede kanunları değişen bir ülke imajının dış yatırımcıya ve dünyanın birçok yerinde ticaret yapan işadamlarına nasıl yansıyacağı iyi hesap edilmeli. Reformlar sürecinin ardından büyük bir kalkınma hamlesi gösteren ülkemizin uluslar arası arenada ekonomik ve ticari faaliyetlerinin kan kaybetmesine müsaade edilmemelidir. Ülkemizin dünyada hukuk garantisi olmayan ülkelerden olma algısına mahkûm edilmesi, ekonomik faaliyetleri daraltacak, dünyaya açılımı zorlaştıracak; finansman, güven ve yatırım kaybına uğramasına neden olacaktır.

İktidarı ve muhalefetiyle bütün sorumluluk sahibi kişi ve kurumları hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkesine sahip çıkmaya ve bu konuları uzmanlar, akademisyenler ve STK’ların da yer aldığı uzun ve geniş bir platformda ariz-amik tartışıldıktan sonra yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. Bölgesinde demokrasisiyle göz kamaştıran ülkemizin kazanımlarını kaybetmemesi için tüm halkımızı duyarlılığa davet ediyoruz.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol