banner1486
Öne Çıkanlar DİŞ HASTANESİNDE MESAİ DIŞI UYGULAMA Esat Şengül EKEN BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR Diyanet işleri

Bu haber kez okundu.

BİZİM UÇUK KAÇIK PROJELERİMİZ YOK
 Mesleği ve siyaseti gereği bu şehrin her tarafını gezdiğini, insanları çok yakından tanıdığını, insanların ihtiyaç, sıkıntı ve taleplerini çok iyi bildiğini söyleyen CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İnşaat Mühendisi Ünal Ateş, dün akşam Başkanlığını Cafer Kalalı’nın yaptığı TEMA Vakfının konuğu oldu.

Kadın ve erkek çok sayıda konuğun olduğu ortamda konuşan Başkan Adayı Ünal Ateş, neden aday olduğu meselesine ışık tutmak düşüncesiyle, Kahramanmaraş’ı bir doğal güzelliklere manzumesine benzetti, tekstili, çelik tencere söktüre, kuyum sektörü yanında, son senelerde gıda sektöründe de önemli sıçrama yaptığının altını çizerek, “Bu gelişme, bu sanayileşme sebebiyle Kahramanmaraş ekonomik anlamda Türkiye’nin 7. büyük şehri. Lakin bu ekonomik büyümeye paralel olarak, ne acıdır ki, yaşanabilirlik sıralamasında 67. sıradayız. Bunda bir çelişki var. Sonra, eğitimde 54, sağlıkta 62. sırada oluşumuz sizlere bir şey hatırlatmıyor, anlatmıyor mu? Bunda bir çelişki, bir tezat yok mu?” dedi.


KAHRAMANMARAŞ YATIRIM ALIYOR, AMA NE YAZIK Kİ HİZMET ALAMIYOR

Gittiği her yerde bu çelişki, tezadı anlattığını söyleyen Ünal Ateş, nüfus açısından da 14. sırada olan kentin her şeyi hak etmesine rağmen, yatırım almasına karşılık hizmet alamadığından yakındı, 30 yıllık aynı zihniyetin yönettiği yerel iradeden daha fazlasını beklemenin mantıksız olduğuna dikkat çekerek, “Onlar şehre, size değil kendilerine hizmet ettiler, ediyorlar” diye konuştu, ulaşımın, otopark ve imar uygulamalarının her zaman sorun yaşattığını ifade ederek de, görevlendirdiği birkaç uzman arkadaşının yansıtmasından yola çıkarak, 1/1 imar planı üzerindeki hataların, eksikliklerin insanları rahatsız ettiğine vurgu yaptı, bu yolda belediyeye yapılan şikâyetlerin 1.500’ün üzerinde olduğunun altını çizerek, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü; “Yeni imar planında üzülerek ifade edeyim ki, 1 otopark dahi yok. Oysa belediyelerin başta gelen hizmetleri içerisinde imar planı önde gelir. Şehircilik bunu gerektirir. Yerel yönetime talip olan bizler ne yapacağız? CHP olarak seçim kampanyamızı genel siyasete üzerine kurmayacağız.”


HASANCIKLI’DAKİ MEZAR YERİ KALKACAK!

Ünal Ateş bu meselede çok kararlı, çok iddialı idi. Bu kararını, iddiasını ileri sürerken de, “Şehirler her zaman batıya doğru gelişir. Siz kalkıyor, kentin yerleşim alanı olabilecek en güzel yerine mezarlık tahsis ediyorsunuz. Bu nasıl mantık! Başkan seçildiğimizde önce bunu oradan kaldıracağız. Yeri değişecek. Zaten geçmişte, şehir batıya doğru yerleşim için ilerlerken, OSB’yi Kavlaklı’ya, üstelik de su kenarına kurmak en büyük ihanettir. Bu yetmiyormuş gibi, bir de karşısına mezarlık alanı tahsis ettiniz. İhanet üstüne ihanet! Türkiye’nin her yerinde, bakın, su kenarları hep yerleşim alanı olmuştur, çünkü kıymetlidir. Haydi kurdunuz, 20 yıl sonra bu şehir nereye taşınacak, nereye gidecek! Adana’ya bakın ve örnek alın. Gaziantep  yapay göller oluşturup, yanına yerleşim alanları kuruyor. Biz ya çöplük, ya mezarlık, ya OSB kuruyoruz. Bu, bizi yönetenlerin zihniyeti işte. Aksu senelerdir zehir aktı, akıyor,  kimse tedbir alamıyor, barajlar kirleniyor, doğal yaşam katlediliyor, sesini çıkartan yok” iddiasını ileri sürdü.


ÇARPIK YERLEŞİM VE GECEKONDULAŞMA

1996’da Kahramanmaraş’a geldiğinde şehirde çarpık yerleşmeyi ve had safhadaki çarpık yerleşmeye ve gecekondulaşmaya dikkat çeken Ünal Ateş o dönemlerde dahi kentin toplu konuta ihtiyacı olduğunu önerdiğini belirterek, “Göçler ve yerel yönetimlerin göz yumması, çarpık yerleşmeye ve gecekondulaşmaya çanak tuttu. Hepsi oy uğruna yapıldı. Yanlışlıklara göz yumuldu. İkinci önerim de, Aksu’dan başlayıp Kılavuzluya uzanan güzergâhta bir yeni çevre yolu açmak. Göller, ırmaklar, sosyal yaşam alanları için ideal yerlerken, buraların kıymeti bilinmedi,  barajlarımız ve göllerimiz yeteri kadar değerlendirilmedi. Yapın bunları dedik, dediğimizle kaldı. Bunları söylerken, önerirken 23 yaşındayım. Aradan 18 sene geçmiş. Değişen bir şey yok, çünkü zihniyet aynı. Belki o vakitler kentin stratejik planı yoktu. Oysa bugün imar ve şehircilik anlamında, yeni bir çevre yoluna ihtiyaç var. Bunu da biz yapacağız. Ucuz arsa üretmek belediyelerin temel görevi iken, bu gerçekler hep ese geçildi. Şehir gecekondu ile, çürük binalarla doldu. Kahramanmaraş birinci derecede deprem kuşağı, yani fay hattı üzerinde. Dengesiz ve çarpık yapılaşmaya bakın, caddenin bir tarafı 12, diğer tarafı, 8 ya da 5 katlı. Normalde 5 katın üzerindeki binalara ruhsat verilmemesi lazım. Ama ahbap çavuş ilişkileri, bizim partinin adamları diyerek partizanlık güdülerek kurallar, planlar ihlal edildi” şeklinde konuştu.


KÖYLERE HİZMET GÖTÜRMEK ZORUNDASINIZ

Yerel yönetimlerin köylere hizmet götürmek zorunda olduğunu da ifade eden Ateş, başkan seçildiklerinde hazırlanacak tip projeleri köylere kadar taşıyacaklarına dikkat çekti, insanlara uygun bedelle proje sunmak gerektiğini hatırlattı, sonra da; bir basın mensubunun, “Sizin gibi diğer adaylar da proje üretiyor, anlatıyorlar. Siz de bunları anlatıyorsunuz. Peki, televizyonda,  canlı yayında bu projeleri tartışmaya açacak, diğer adaşlarla bu meseleyi tartışacak kadar cesaretiniz var mı?” şeklindeki soruya şu cevabı verdi; “Elbette varım. Kabul ederlerse, buyursunlar. Şehrin içinden kanal geçirmeyeceğiz, Dulkadiroğlu belediye başkan adayımız Ali Zabun’un da dediği gibi, önce caddelerden, sokaklardan arabaları rahat geçirsinler, yeter. Biz ayağı yere sağlam basan, mantıklı, herkes tarafından kabul ve onay gören projelerle yola çıktık. Öyle uçuk kaçık projelerle işimiz yok! Uygulanabilir projelerle geleceğiz biz. Sonra, bugüne kadar, yaşamım boyunca, siyasetim boyunca da yapamayacağım sözü vermedim, vermem. Bizim dağları delip Ferhat gibi su getirmek gibi hayal mahsulü projelerle işimiz olmaz. Şunu da ilave etmeme izin verin, ben bu şehri seviyorum, insanları sizleri seviyorum. Başka şehirlerde, yerlerde siyaset yapma fırsatı da doğdu, öneriler de geldi, gitmedim, kabul etmem de mümkün değildi zaten.”


KENTİN SİYASİ YAPISINI ÇOK İYİ BİLİYORUM

Ateş, yapı ve karakter olarak hayalci bir insan olmadığını, üstelik de bu kentin siyasi yapısını çok iyi bildiğini ifade etti, sonra da konuşmalarını şu cümlelerle tamamladı; “Bazıları ceketimizi koysak seçimi alırız iddiasındalar. Hayır, bu kez pabuç pahalı, çantada keklik değil. Ha, belki yeteri kadar muhalefet yapılmadı bunlara karşı. Gelen bürokratlar da devletin değil, iktidarın bürokratı oldular, onların sözcüsü oldular. Biz gayret edeceğiz, çalışacağız, takdir Allah’ındır. Bakın, kentin bazı yerlerine taziye evleri yapıldı. Hakkını teslim etmek gerekirse, güzel de oldu. Ama bu işi başlatan önce Pazarcık oldu. Sonra Kahramanmaraş gördü, arkası geldi. Biz kısmet olursa, nasip olursa her köye bir sosyal tesis kuracağız. Taziye evi, düğün salonu, kurs odaları,  muhtarlık hizmet binası görevlerini oluşturacak bir sosyal tesis. Çok kapsamlı… Bunu her köye yapacağız. Ve semt pazar yerleri… Benim işyerim de cumartesi semt pazarı yanında. Bağırıp çağırmalar, kirlilik, yağmurlu havada naylon ve bezlerle üzeri kapatılan bir semt pazarı. İlkellik fışkırıyor nereden baksan! Üstelik de şehrin göbeği, en modern semtinde.  Biz sabit, üzeri kapalı, modern semt pazarları oluşturacağız.”


Daha sonra Ateş, gerek basın mensuplarının, gerekse Tema Vakfı üyelerinin çeşitli sorularını cevaplandırırken, TEMA’daki toplantıya katılanlar arasında CHP Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Av.Barış Antürk, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Adayı Ali Zabun ve diğer partililer ile TEMA Vakfı üyeleri katıldı.   








Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol