banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

SALEP ALTIN KADAR DEĞERLİ!

 Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur: “Salep Orkidesi üretimi için 1980 yıllardan bu yana yaptığım çalışmalar sonuç verdi artık salep bitkisini tarımını yapa biliyorum” dedi.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Mehmet Sait Kanbur: “ Bakın bugün iyi salep’in kilosu 350 liradan satılıyor..Peki, salep tozunun nasıl üretildiğini biliyor muyuz? Türkiye yılda yaklaşık 45 bin tonla dünyadaki en büyük salep üreticisi ve bu yüzden her yıl yaklaşık 120 milyon orkide yumrusu doğadan toplanıyor. Bu durum, bir kısmı sadece Türkiye’de yaşayan, insanın içini ürperten nadirlikte pek çok orkide türünü yok olma noktasına getirmiş durumda” dedi.

SALEP ÜRETİMİ YAPALIM DERKEN BİR ÇOK TÜRÜN NESLİNİ TÜKETİYORUZ.. BUNU EN İYİ BİLEN MADO

Mado – Türkoğlu yakınlarında kurduğu çiftliğinde bu orkit türlerini çoğaltmaya çalışıyor.. Herkes Mado gibi duyarlı olsa, Oysa etkileyici güzelliklere sahip bu bitkilerin bazıları öylesine ender ki, dünyada yalnızca Kahramanmaraş Ahir dağı, Yavşan, Tömek Sır bölgesinde ’deki tek bir alanda ve sadece birkaç öbek halinde yaşıyor. Salep söküp satalım derken nesillerini tüketiyoruz.

1980 yıllardan beri Mehmet Kanbur salep çalışması yapan bir usta – ilim adamı diyorum. Öyledir.

Kahramanmaraş Dondurması ve Salep denildiği zaman: aklımıza ilk gelen ise Orkideler genellikle tropikal bitkiler olarak bilinse de, Türkiye doğasında yetişen birbirinden farklı 187 doğal orkide türü bulunmakta. Bunlardan 30 orkide türü yalnızca Türkiye’ye özgü ve çoğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşıyor.

Bunu gören Mehmet Kanbur, 40 yıldır bunun üzerine çalışma yapıyor.. Bu hızlı yok oluşun nedenleri arasında sürekli artan nüfusla birlikte gelen yapılaşma, tarım alanlarının genişlemesi, otlatma, doğal alanların tahribinin yanı sıra özellikle yumrularının salep üretimi için ‘vahşi faydalanma’ şeklinde toplanması ve değerli bir ‘meta’ olarak görülmesi ki bununla

Salep zor yetişen geç yetişen, bir ürün, Köylülerimiz bilinçlenmesi halinde büyük yumruları alarak küçüklerini geri toprağa bırakmasını mutlaka sağlamamız gerekiyor.

 

Gazeteci Bekir Doğan hazırlamış olduğu Salep ve Dondurma kitabından da vurgu yapar: “Köylümüze bir gelir kaynağı olması, Dondurmaya ham madde olması önemli ancak neslin de korunması gerekir bu sebeple Kahramanmaraşlı daha bilinçli olaya yaklaşıyor ve Salep üretimi için orkideler büyük çapalarla iki yumrusuyla beraber topraktan sökülüyor, daha açık renkli olan ve genellikle gelecek neslin oluşacağı yeni yumru içimlik salep üretimi için alınıyor.

Oysa küçük olan toprağa geri dikilmesi gerekir.. böylece neslin yok olması korunacaktır. Topraktan sökülen yumrular soyuluyor, suda yâda sütte kaynatılıyor, kurutuluyor ve kokusuz, beyazımsı veya sarımsı bir toza dönüşene kadar öğütülüyor. Aslında sökülen iki yumrudan büyük olanının alınıp küçük olanının toprakta bırakılması, orkidenin yok olmasını önleyebiliyor,” dedi.

Mado’un Türkoğlu ilçesindeki Çiftliğinde Salep üretiminin başarı ile yapılması yeni saleplerin çimlenerek topraktan çıkmasını bizlere göstererek bu sırrını bizlerle paylaştı.

2015/16 yılı için doğadan sökülen saleplerin 350 liradan alıcı bulduğunu yakında altınla yarışa bileceğini söyledi..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol