Kadınlarımız birçok alanda emek harcamaktadır. Ancak bu yazımızda denizde çalışan kadınların ekmek parası için nasıl çalıştıklarını anlatmaya çalışacağız.

Denizcilik sektörü erkeklerin söz sahibi olduğu bir sektör olarak bilinir. Ancak gün geçtikçe durum değişmektedir. Dünya’nın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de kadının eli değeli çok oldu.

Ayrıca çok başarılı kadın arkadaşlarımız da bulunmaktadır.

Daha önceki yazımızda da demiştik. Hava şartları ne olursa olsun denizde çalışmak çok zordur, yorar insanı.

Balık çiftliklerinde çalışmaya gelen kadınlar yavru balıklara aşı(levrek) yaparlar. Çipuralara da boylama yaparlar.

*

Gün ağılmadan işe koşmak!

Çok erken kalktıkları için evlerinde kahvaltı yapmaları zordur. Zamanla yarışırlar kısacası. Servisin durduğu yerde alırlar çayını simidini öyle yaparlar kahvaltılarını.

Boylama ve aşı yapmak için ağı kasmaları gerekmektedirler. Çek babam çek. Hele ağda kirliyse işleri daha zordur. Kışın soğuk ve dalgadan, yazında sıcaktan elleri çatlar, nasır tutar. Sürekli ayaktalar ve sürekli elleri de balıklardadır. Hata yapma gibi bir lüksleri yoktur. Çünkü canlıyla uğraşmaktadırlar.

Sezer Kumru’nun (meslektaşım) arkadaşımın da dediği gibi üretime çok büyük katkıları var kadınlarımızın. Soframıza koyduğumuz balıklar bu ablalarımızın elinden geçiyor. Büyük bir emek vermektedirler.

*

Hepsinin hikâyesi bambaşka kimisi çocuğun geleceği için çalışmakta, kimisi karnını doyurmak için, kimisi de eşine muhtaç olmamak için. Kimisi kiradan kurtulup ev sahibi olmak için kimisi okuduğu bölümden atanamamış tekrar kurs ve harçlığını çıkartmak için. Ha o kadar çok para falan aldıkları yoktur. Ama şu bir gerçektir ki alın teriyle kazandıkları paranın hakkını fazlasıyla vermektedirler.

Kadın meslektaşlarımdan Deniz’in de feryadını yazmadan geçmeyelim.

Deniz; “Ben sorumlu olduğum yer de kadınım diye beni dışlıyorlar. Sen ne bilirsin gibi tavır takınıyorlar. Hatta yöneticiler tarafından pek önemsemiyorsun bu durum da bizlerin canını acıtıyor.’’ demişti.

*

Kadın; Yangındadır,

Kafestedir,

Tuzaktadır,

Ama aynı zamanda;

Aşk biriktirendir,

Savaşandır,

Tarih yazandır,

Güneşi doğurandır,

Yarınların gerçek yaratıcısıdır

ve

Cumhuriyet’tir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol