Millet ittifakı'nın adayı olarak, CHP'nin desteğiyle İYİ Parti'den seçilen Nazilli Belediye Başkanı, AK Parti'ye geçti. Kim mi? İsminin ne önemi var, (hadi bilin diye yazıyorum; Kürşat Engin Özcan) önemli olan icraat! Neden Millet’ten Cumhur’a geçti derseniz, Nazilli için il sözü verilmiş.

Bu da beraberinde transferi getirmiş! Bir belediye başkanı için bundan iyi icraat mı olur! Adam kendini feda etmiş ilçesi için! Madalya verilse isabet!

Muhtemelen seçimden önce il yapılacak, Aydın'ın neredeyse yarısı koparılacak, İzmir'in bile 2 ilçesi alınacak, Nazilli'ye bağlanacak. Olur mu, ihtimaller her zaman vardır. Zaten ne zaman seçim gündeme gelse, özellikle mahalli seçimler arifesinde, köyleri belde, beldeleri ilçe, ilçeleri vilayet yaparız, seçmenden ne kopartırsak o kâr deriz, işimize bakarız!

İster iktidar, ister muhalefet olsun, siyasiler de bu vaadlerin meyvesini yer, seçimi alırlar. Olmadı mı,  kazanamadılar mı, unutulur gider! Bu oyunları, bu sahneleri çok duyduk, yaşadık. Hatırlayın, seneler önce, rahmetli Süleyman Demirel bir gün Elbistan ziyaretinde, bir muhtarın montunun sırtına ‘Elbistan il olacak’ diye yazmıştı.

Demirel sizlere ömür, Elbistan hâlâ ilçe. Söz sözdü, sözünden dönenin kaynanası ölsündü!

*

Cumhuriyetin 100. yılı onuruna il sayısı 100’e çıkacak. Ama siz siz olun, toplum içinde, insan içinde yüze çıkmayın, tanımadıklarınıza, haysiyetsiz ve itibar yoksunu gazetecilere de yüz vermeyin! Neyse…

Siyasetin kıyısından köşesinden ilgilenen Herkes de biliyor ki, medyamız şu anda pek üzerinde durmuyor ama 2023 seçiminin temel vaadlerinden biri bu olacak. Mahalleler belde, beldeler ilçe, ilçeler de il olacak, oylar cebe.

Yerin kulağı var, ya da gözüken dağın uzağı olmuyor, ittifak partileri, yani AK Parti ve MHP kanadı, oy devşirmek için il sayısını 100'e çıkarmayı planlıyor, Nazilli bu operasyonun ilk hamlesi… Bu operasyondan Elbistan da nasibini alır mı, dedik ya, ihtimaller her zaman vardır! Sonra niye olmasın! Her şeyi ile il olmaya layık Elbistan. Potansiyel ilçe.

İktidar bol keseden il dağıtacağı Cumhur ittifakı partiler, özellikle, CHP ve İYİ Parti de kaçınılmaz olarak bu yola girecek, muhalefet de boş durmayacak, seçim üzeri vatandaşa vaadlerde bulunulacak ya, ilçelerin il olması kadar kolay verilen söz ne varsa, en az 10 kadar il sözü verecek. ‘Ben kimin kızından çirkinim!’ diyerek.

Öyle ki, CHP şimdiden “Siverek'i il yapacağız” sözünü verdi bile.

*

Gelin biraz beyin jimnastiği yapalım, bazı büyük ilçelerimizin isimlerini yazalım. Yani muhtemel il adaylarını. Bandırma, İnegöl, Çorlu, Lüleburgaz, İskenderun, Polatlı, Fethiye, Alanya, Tarsus, Ünye, Ereğli, Elbistan, Midyat, Cizre, Erciş, Gebze için kulis yapılıyor.

Midyat ve Erciş il yapılırsa, yıldızlara en yakın il diye bilenen Mardin ve içinde ‘Maraş caddesi’ bile bulunan Van büyükşehir statüsünü kaybedecek, Fethiye il yapılırsa, Muğla'nın büyükşehir statüsünü koruyabilmesi çok zor görünüyor.

Birkaç kez gittiğim Yüksekova'yı yine iki kez gezme imkânı bulduğum Hakkari'nin, doğuya giderken içinden geçtiğim Cizre'yi ve torunlarım sebebiyle bir-iki kez gitmek mecburiyetinde bulunduğum Şırnak'ın il merkezi yapma girişimleri var, bunlar olursa, Hakkari ve Şırnak ilçe haline gelecek.

Çıngar çıkar mı, çıkar!

*

Seçim vaatleri 100 il'le sınırlı kalmayacak.

Ceyhan ve Yumurtalık'ın mesela, Adana'dan koparılıp, Osmaniye'ye bağlanacağı konuşuluyor, böylece Osmaniye büyükşehir yapılmış olacak. 2023 seçiminde 100 il olursa, 2024 belediye seçiminde il yapma vaadlerinin nerelere varacağını, varın siz hesap edin.

Halbuki…

Şehir, sosyal bir sıfattır, insanların yaşam kalitesini, bilime, sanata, kültüre ve  spora ulaşabilme imkânını tanımlar, gelişmişlik statüsüdür.

İl-ilçe ise, idari sıfattır, coğrafi sınırları tanımlar.

Herhangi bir yerleşim merkezini ‘şehir’ yapmadan ‘il’ yaparsan, o bölgede yaşayan insanların hayatında hiçbir şey değişmez.

Biz mesela, büyükşehir olduk da ne olduk, boyumuz mu uzadı, kadim şehiriz tamam da, marka şehir olabildik mi?

Lafını sevdik sadece, elgörgülük!

*

Yeniden Elbistan’a gelecek olursak. Türkiye’nin 4. büyük ovasına sahip. Nüfusu ile sanayisi ile ve en önemlisi ağır abi siyasilere sahip olması ile biliniyor ki, siyasi güç en büyük ihtimal derim.

Ağır abiden kastım; mahalli ve genel siyasetin hafızası iki usta Elbistan’lı. Sayın Mahir Ünal ve sayın Ali Öztunç.

Yakışmaz mı, o nasıl söz, elbette yakışır ve hakkı. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol