2023-05-09 14:19:44

Karanlık karakter

Hülya GÖRGEL

09 Mayıs 2023, 14:19

Psikolojide karanlık karakter diye bir kavram var.

Diğer insanları manipüle etmek, sömürmek, duygusuzluk, ahlaksızlık başlıca özellikleri.

Makyevelizm, Narsisizm ve Psikopatinin kişilik özellikleri mevcut.

Kötü niyetli oldukları için bu tiplere karanlık deniyor.

Genel uzman görüşü, özellikle psikopat taraflarının tedavileri yok.

Uzun uzun anlatılabilirler ama bize lazım olan bu tipleri tanıyabilmek.

Zira, bu tipler cazibeli insan ya da alfa insan rolünü çok güzel oynuyorlar toplumda ve bu karanlık tipler hakkında bildiklerimiz işe yarayamayabiliyor.

Çıkarlarımız, ihtiraslarımız ya da aptal tarafımız aklımızı, hislerimize ve sezgilerimize kulak verdirmeyecek kadar ele geçirmemişse, yani iç dünyamızla bağlantı kurabiliyorsak, oradan aldığımız sinyaller bizi kolay kolay yanıltmaz. 

Karşımızdaki kişinin karanlık bir karakter olduğunu nasıl anlarız?

''Bir insanla yaşadığınız ilişkide kendinizi sıklıkla bir kaosa çekilmiş, kafanız karışmış, yaşadıklarınızı anlamlandırmaya, tutarsızlıkları açıklamaya çalışan bir halde buluyorsanız yüksek ihtimalle karşınızda karanlık karakterli biri vardır.'' diye açıklamış bir psikolog.

*

Eskiden insan, insana şifa olurmuş.

Artık insan, insana yük hatta sıkıntı oluyor.

Sanırım, bu niyetlerle ilgili bir durum daha çok. 

Niyetlerse öz değer ve kavramların zihnimizdeki karşılığına göre şekilleniyor. Yani, bir şeyler yapmak isteyince nasıl yapacağımız, bizim kim olduğumuzu gösteriyor.

Kişi, iyilik ve kötülük kavramlarını hakkıyla öğrenmemiş ve tercihini yapmamışsa,  yani iyi olmakla kötü olmak arasında yaptığı tercih şartlara göre değişiyorsa,  yani kendi için istediği iyilikleri ve güzellikleri bir başkası için isteyemiyorsa, kendine layık görmediğini başkalarına müstahak görüyorsa, bir başkasının yaşadığı talihsizlikten mutlu oluyorsa, niyet ayarında da mutlaka bozukluk vardır.

Niyeti bozuk olanın, kişiliğinde de bir bozukluk illa ki vardır.

Karanlık karakterleri anlatırken kullanılan kelimelerin sonlarına gelen -izm takıları, bu karanlık tiplerin ABD'nin bir eyaletinde öykü edilmiş film karakterleri falan olduklarını düşündürebilir bize ama öyle değiller. Biz ne kadar iyi niyetli olursak olalım, kötü niyetli insanların da her yerde olduklarını asla unutmamakta fayda var.  

Dahası, bizim iyi niyetli olmamız, bu kişiler karanlık karakterlilerse, onların kötü niyetli olmasını durdurmaya yetmeyebilir.

*

Kafamız karışmış, kaosa çekilmiş, yaşadıklarımızı anlamlandırmaya, tutarsızlıkları açıklamaya çalışıyorsak, karanlık bir karakterle muhatabız demektir.

Kötü niyetlidir.

Kötü niyetliden de dost olmaz.

Bu karanlıklar hakkında bilgi sahibi olmak iyi niyettir.

Karanlıkları aydınlatmaya yetmez ama karanlıklarla muhatap olanlara ışık tutar.

Hayatlarımızda iyi niyetlilerle karşılaşmak temennilerimle...

Kalın sağlıcakla.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.