banner1482

 Bugün en şerefli, en mutlu, en kutlu gün…  Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı…

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 102 yıl önce çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

Kurtuluş mücadelemizde önemli bir dönüm noktası olan bugün;  23 Nisan 1920 tarihi Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin açıldığı tarihtir. TBMM 102. yaşını kutluyor.

*

Henüz Kurtuluş Savaşı sürerken ulusumuz egemenliğini ilan etmiştir. Bu tarihten itibaren temsilciler aracılığıyla kendini yönetmeye başlamıştır. Egemenliğin kayıtsız, şartsız millete verildiği gündür. Türk Milleti’nin egemenliğini kendi elleriyle kazandığı kutlu bir gündür. Atatürk böylesine önemli bir olayın kutlanması gerektiğini düşünerek 23 Nisan’ ı Ulusal Bayram olarak ilan etmiş ve ilerleyen yıllarda bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Çocuklarımız  ancak; İyi bir eğitim sistemiyle egemenliğine, bağımsızlığına, milli ve  manevi değerlerine  sahip çıkabilir.

Ulu Önder Atatürk; çocuklara, gençlere her zaman değer verir ve güvenirdi. Atatürk’ ün çocuklara yönelik bakış açısını şu sözleri özetler: ’’Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir.’’

*

23 Nisan’ın milli bayram olarak kutlanması; TBMM‘nin açılışından bir yıl sonra  2 Mayıs 1921’ de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.1927 tarihinden itibaren Türkiye Himaye Eftal Cemiyeti’nin ( Bugünkü adıya Çocuk Esirgeme Kurumu) öncülüğünde kapsamlı bir hale getirilmiştir. Hatta 1929 yılında Çocuk Haftası‘na dönüştürülerek çocukların bayram neşelerini yaşamaları sağlanmış ve çocuklarla ilgili hususlar kamuoyunun gündeminde olmuştur. Bayram haftası boyunca törenler, eğlenceler, yarışmalar, toplantılar, balolar...vb. düzenlenmiştir. Etkinlik ve kutlamaların en baş saflarında şehit ve gazi çocukları bulunmuştur. Savaşların sonucunda zaferin hediyesi olarak yetim ve öksüz çocuklara tüm halk, hükümet, devlet, mebuslar sahip çıkmıştır.

1927-1981 yılları arasında Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya devam edildi.1981 tarihli kanunda  yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramının adı ‘’Ulusal Egemenlik  ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirilmiştir. ’’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı‘’ olarak kutlanmaya başlanmış, günümüze kadar devam etmiş ve ilelebet kutlanmaya devam edecektir.

*

Çocuklar masumiyetin temsilcisidir. Tüm dünya çocukları masumdur. Bütün  çocuklar, yarın dünyaya yön veren  yetişkinler olacaktır. Onlara savaş değil; barış, sevgi, dostluklarla dolu bir dünya bırakalım…

Yarınlarımızı temsil eden ÇOCUKLARIMIZ geçmişten aldıkları güçle, geleceği şekillendirecek, müreffeh bir TÜRKİYE'nin, BARIŞ içinde bir DÜNYA’nın kurulmasında önemli roller üstleneceklerdir. Dünyaya, merhametli elleriyle ve sevgi dolu kalpleriyle dokunacaklardır. Dünyayı savaşlar değil barış, sevgi ve güzellikler kuşatacaktır. Her insan biraz çocuktur...

Bu güzel temenniler ve bütünsel bir mutluluk için hepimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol