banner1483

Şimdi iktidarı, muhalefeti,  herkes Z kuşağı üzerine oyunu oynuyor. Tüm hesaplar AK Parti iktidarıyla dünyaya gelen ve bu seçimde ilk kez oy kullanacaklar, ki sayılarının 14 milyonu bulduğu söyleniyor, seçimde belirleyici olacaklar.

Nereye gitseniz, milletin dilinde bir Z kuşağı. Herkes inancına, meşrebine, tuttuğu takıma, gönül verdiği siyasi iradeye göre yorum yaparken, ilk akla gelen soru bu oluyor; “Türkiye'de Z kuşağı 2023 seçimlerinde hangi partiye-adaya oy verecek?”

Partiler, yerel yönetimler anketler yapıyor kendince. Tabi, ufakta muhtemelen bir erken seçim, olmadı zamanında yapılacak seçimde siyasi partilerin en büyük kozu, gözüne kestirdiği kuşaktır Z kuşağı…

Gençler yani…

*

Evet, çeşitli anketler yapılıyor, yayınlanıyor; yüz yüze yapılmayan anketleri inandırıcı bulmuyorum.

Z kuşağının sandık sonuçlarını etkileyeceğini bilen partiler, gençleri yanlarına çekmek için organizasyonlar yapmaya başladı. Takip ettiğim kadarıyla AKP bu konuda başı çekiyor. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan özellikle son bir yıldır gençlerle sık bir araya geliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu her gittiği yerde gençlerle sohbet toplantısı düzenliyor. İyi Parti'de benzer çalışmalar yapıyor. Hele, Meral Akşener'in son günlerdeki genç imajlı kıyafetleri hayli beğeni topluyor…

*

Peki, Türkiye'de Z kuşağının siyasi süreçlere katılımı ne düzeyde? AKP gençlik kollarının sayısı iki milyonu aşkın olsa da genelde oy vermekle sınırlı siyasi katılım…

Baksanıza: Erdoğan'ın da katıldığı en son Adana'daki stadyumu gençlerle doldurmak için (Oğuzhan Koç, Erdem Kınay, Tuğçe Kandemir gibi) ünlü şarkıcılara konser verdirmek zorunda kaldılar. Ki, ülkenin dört yanından gençler getirdiler.

Bu örnekleri yazmamın sebebi; gençliği siyasete çekmek için bunlar yeterli mi?

Şimdi de Elbistan Belediyesi, yaklaşık 15 sanatçıyı festivalde gençlerle buluşturacak. Aşık Mahsuni Şerif Müzik Festivalinde gençler müziğe doyacak, kulakların pası silinecek. Festival 25 Temmuz’da start alacak.

Başkan Mehmet Gürbüz’ü, tüm eleştirilere rağmen tebrik ediyorum. Gençlerin olduğu kadar büyüklerin de eğlenceye, sosyal yaşama ihtiyaçları var.

*

Gençlerin siyasete katılımı İkinci Dünya Savaşı'ndan 1990'lara kadar dünyada artarak sürdü. Sonra geriledi. Ve fakat son beş yıldır canlanmaya başladığı belirtiliyor. Peki, Türkiye'de?

Her karşı çıkanı cezalandıran bir rejimde, gençliğin siyasete katılımı mümkün mü? Gezi Parkı bunun acı örneği olmadı mı?

Görünen: Gençliğin desteğini alamayan partinin-liderin 2023 seçiminde pek şansı olmayacak.

Yüzde 16 büyük oran çünkü…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol