Öne Çıkanlar KIRSALDA DA O OLACAK ATLI: TÜRKOĞLU KAHRAMANMARAŞ MHP KMTSO EMMIT FUARINDA KERVAN YENİLENDİ

Bu haber kez okundu.

KALİTEDE DEĞİL FİYATTA REKABET EDİYORUZ

 1993 yılında kurulan Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı Önder Başel, mesleğin bittiğini, bu mesleği sürdürebilmek için sertifika alan 84 kişiden çoğunun tekstil fabrikalarında çalıştığını belirterek, 4 yıl önce 12 olan laboratuvar sayısının bugün 8’e düştüğünü, olumsuz gidişattan ötürü birçok laboratuvarın kapandığını söyledi.

Aralarında Dernek 2. Başkanı Gökhan Karatutlu, Yönetim kurulu Üyelerinden Erol Sökmen ve Fatih Fındık olduğu halde, Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı ile dertleşelim istedik. Sorunlarını dinledik. Bir dokunduk, bin ah işittik.

İnsan hayatı,  insan sağlığı ile pazarlık olmaz, insan sağlığı ihaleye de çıkarılmaz. Diş teknisyenleri bu sıralar dert küpü. ‘sabaha çıkmaya garantimiz yok’ derlerken, gelecekten endişeliler, kaygılılar. Çünkü 2003 yılında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) adı altında kurulan hastaneler, protez ihtiyaçlarını şartları uygun olan laboratuvarlarla yaptıkları sözleşme ile temin ediyorlar. İyi gidiyordu, kimsenin şikâyeti yoktu. Denetimliydi.

Sonra… 4 yıl önce, Sağlık Bakanlığı bir karar aldı. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin protez ihtiyaçları, hizmet satın almaları, ihaleye çıkarıldı. ADSM’lerin protez hizmet alımı ciddi bir yekûn teşkil ediyordu. Ancak iş bitirme belgesi istenince, here ne kadar bir yıl idare edildilerse de,  Kahramanmaraş’taki laboratuvar sahipleri ihaleye giremediler. Sebebi ise…

İHALE TEKİRDAĞ’LI BİR FİRMADA KALDI

Evet, yanlış okumadınız. Senin, benim, herkesin protezleri ölçü alındıktan sonra Tekirdağ’a gidiyor, protez yapılıp Kahramanmaraş’a gönderiliyor. Kim yaptı, oradaki firma denetim altında mı, gerçekten kendi personeli mi yapıyor, yoksa taşeron veya korsan kimseler tarafından yapılan protezler, ağız sağlığımızı tehdit me ediyordu bilinmez, aynı ihale geçen yıl da Samsun’lularda kalmıştı. Ancak bu yılki ihale 3 yıllık. Siz buna saçmalık deseniz, adaletsizlik deseniz de gerçek bu, sizin protezleriniz Tekirdağ’da yapılıyor. Şayet bir aksilik olsa, bir arıza, bir sakatlık doğsa, tekrar Tekirdağ’daki firmaya gönderilecek, sabrınız izin verirse bekleyeceksiniz!

Siz şu soruyu sorabilirsiniz: Kahramanmaraş’taki laboratuvar sahipleri ne güne duruyor, onlar neden ihaleye alınmıyorlar. Tekirdağ nere, Maraş nere?

EN DÜŞÜK FİYATI VERENE İHALE

İhaleye girebilmek için iş bitirme belgesi isteniyor. İnsan sağlığı ihale edilemez. Protez laboratuar çalışanları inşaat şirketi değil. Yol, köprü, baraj, viyadük yapmıyorlar. En düşük fiyat ne demek.

Dernek Başkanı Önder Başel ve arkadaşları, meseleyi bir diş hekimi olan milletvekili Sıtkı Güvenç'e iletirler. O da dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a gider ve sıkıntıları dile getirir. Ama netice elde edemez.

Başel, "Sayın Güvenç üzerine düşeni yaptı, teşekkür ederiz" demekle yetinir.

Meslekte, alttan adam da yetişmiyor. Kurslar açılır ve 84 kişiye diş teknisyeni yardımcı personel belgesi verilir. Ancak onlar da çalışacak ortam bulamazlar, bugün çoğu tekstil fabrikalarında işçi olarak çalışmakta.

HER GÜN YÖNETMELİK DEĞİŞİRSE

Diş protez laboratuar sahiplerini üzen bir başka mesele ise, her gün değişen yönetmeliklere yetişebilmek. Öte yandan, daha önce ağız ve diş sağlığı biriminden alınıp, eczane ve tıbbı cihazlar birimine alınmaları, ne alaka?

Eski işleri yok bir kere. Çalışan sayısı da azalınca, ihale dışarı verilince, şimdi kalitede değil, fiyatta rekabeti tercih eder onmuşlar. Para kazanamıyor, standardı yakalayamıyorlar. ADSM ile irtibatları kesilince, sadece özel muayenesi olan diş hekimlerine hizmet verir hale gelmişler. Serbest piyasada iş kalmadı yani.

MESELE MECLİS KÜRSÜSÜNDE

İktidar vekilinden umduğunu bulamayan Dernek yönetimi, meseleyi bu kere de MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu'na açarlar. Dedeoğlu ilgilenir. Ve TBMM kürsüsünde gündeme getirir iki kez. Dedeoğlu'na da teşekkür ederlerken, son olarak şunu söylüyorlar: "İnsan sağlığı pazarlık konusu olmamalı..."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol