banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

BALCIOĞLU; “BU SÜREÇTE HERKES KAYBETTİ”

2 yıl 2 ay önce, imzalanan protokol gereği, Türkiye’de bir ilk olduğuna inandığımız dönüşümlü olarak icra ettikleri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı için, sorularımıza cevap alabilmek için Başkan Şahin Balcıoğlu’nun makamındayız. 2 ay önce nöbeti, bayrağı Serdar Zabun’dan devralmasıyla, düşünce ve hedefleri nelerdi. Bu soruların cevabını almak için ilk sorumuzu yönelttik kendisine.

İşte söylediği; “Doğrudur, Türkiye’de bir ilk yaşandı. Bizim başkanlık hevesimiz olmadı. Ancak Oda’ya bir hareketlilik, heyecan kazandırmak istedik. 17 yıl bu Oda’nın meclis başkanlığını yürüttüm. Benden önce böyle bir ünvanı olan hiç bir kimse yok. Benden sonra da kimsenin olacağını zannetmiyorum. O hevesle buraya gelmedim. Yapabileceğimiz bazı şeylerin olabileceğini düşünerek geldim. Eğer seçime ayrı ayrı girmiş olsaydık, bir sürü arkadaşımızın kırılacağını, üzüleceğini düşündük ve böyle biri yola, sisteme başvuruldu.  İyi oldu diye düşünüyorum. Baştan beri ne Serdar Başkanım, ne ben, Oda için olumsuz bir icraat içinde olmadık. Kahramanmaraş’a bir faydamız, katkımız olabileceğini düşünerek hareket ettik. Hiçbir şey değişmedi, sadece yerlerimiz değişti. Yeni dönemde, pandemi sonrasında da güzel şeyler olacaktır, buna inancım tam”

Başkan Şahin Balcıoğlu’na, pandemi sürecinde neler yaptıklarını sordum. “Boş durmadık” dedi, “Arkadaşlarımızla istişare ettik, önümüzdeki dönemde neler yapabileceğimizi konuştuk, tartıştık. Hazırlıklıyız. Projelerimizi, hazırlıklarımızı teker-teker hayata geçirmeye niyetliyiz!”

TİCARET ODASI, SANAYİ ODASI…

Bazı büyük kentlerde bu kurumun Ticaret Odası ve Sanayi Odası olarak ayrı ayrı sektöre hizmet ettiğini, bu ayrı Oda’ların şehrimizde de yaşanmasının mümkün olabileceğini, kentin büyümesine, sektörlerin Pazar payının aratmasına ve gelişmesine daha çok verim katacağını, geçmişte bunun ile ilgili yasa çıktığı halde, sonradan iptal edildiğini hatırlattık kendisine. Cevabı şu oldu; “Ortak sesin çıkması iyi olur ama bir de şu açıdan bakmak gerek, merkezde 2 belediye var, Onikişubat ve Dulkadiroğlu. Bu uygulama faydalı mı, bence değil. Ayrı ayrı binalar, ayrı ayrı mülki amirler, oysa hizmet alanı aynı. Karmaşayı da beraberinde getirdi. Bazı şeylerin aksadığına şahit oluyoruz. Olabilir mi, olabilir. Bu yasal bir süreç. Ben istedim oldu, değil. Daha önce bununla ilgili bir konuştuk, hatta çalışma da yapmıştık. Yasal sureyi ve rakamları hatırlamıyorum ama her 5 guruptan aşağı gurup olmayacak. 5’er ayrı birimi olacak, altında olmayacak. Üye sayıları olacak. yani belli kriterleri olacak. Bildiğim kadarı ile Gaziantep ikiye ayrıldı, ondan sonra zorlaştı. Bizim  birlikte çalışmayı, başarılı olmayı öğrenmemiz lazım.  Buna mecburuz. Yasaya uymak lazım.”

PANDEMİNİN EKONOMİYE YANSIMASI…

Mart ayından bu yana insanlar canı ile cüzdanı arasında kıvrandı. Esnaf, ticaret ve işadamları, yani tüm piyasa, bu virüsten olumsuz etkilendi. Ekonomi de sarsıntı geçirdi iddiası gündemden düşmedi. Aşını, işini kaybedenler oldu.  Bu meseleyi tüm işadamları ile konuşmuş, tartışmıştık. Bir de TSO Başkanı Balcıoğlu’nun ağzından dinlemek istedik. Bu süreçte, kazanan kimdi, kaybeden kimdi? Düşüncesi, fikri neydi, söyledi de; “Bu süreçte kaybetmeyen olmadı. Herkes kaybetti. Kimisi az, kimisi çok, ama kayıp yaşandı. Borçlarımız, makine taksitlerimiz devam ediyor. İşletmeler tam kapasite ile çalışmadığı için saha çalışması yapamamıştık. Yapılacak saha çalışması anketinde, işletmelerin kaybını ve kazancını ortaya koyacağız.  Anketlerimiz vardı, çıkarttığımız sonuç; yüzde 2 gibi bir işçi çıkartılması söz konusu oldu. Çıkartmamak için tüm arkadaşlarımız azami özen gösterdiler. Sağ olsun, devletimiz de buna destek oldu. Ama bu süreçte sanayici çalışmadı. Bir  örnek verecek olursam; çok elektrik kullanan işletmelerimiz yekten kaç sayı ödediler, kullandıkları elektrikle ilgili. Elektrik dağıtımı ile ilgili bir ödeme. Kullanılan enerjiye bağlı değil. Masrafların pay edilmesiyle ilgili. Kimse çalışmadığı için pay edilen miktar üzerinden o kadar çok miktar ödediler ki, ödemeyiz demek gibi bir lüksleri yoktu. Asalında art niyete yoktu. Doğru algılayamamaktan kaynaklanan bir hadise. Öyle ki, maske bile problem oldu. Maske ihraç edilmeli mi, edilmemeli mi diye. İnsan ve toplum sağlığı için alınana bir karardı. Çok şükür,  hem kendi insanımıza, hem de dışarıya maske verecek bir yapıya, zenginliğe sahibiz. Bu, problem olmaktan çıktı. Ayrıca, doğru bilinen yanlışlar vardı, ama geçti, atlatılıyor. Dediğimi gibi, boş durmaktan ötürü taksitler, ödemeler, borçlar durmadı. Ertelenmiş olsa bile durmadı. Benim işletmem bugün 10 kilo mal üretiyorsa, kapasitem değişmeyecek, 20 kilo değil, yine 10 kilo mal üreteceğim. Özetle; herkes bir miktar zarar görecek ama dikkatli hareket edersek, çok daha az kayıpla işin içinden çıkarız.”

PANDEMİDEN SONRA İZLENECEK YOL!

Sanayi Odasının bundan sonraki yol haritası ne olacaktı. Başkan Balcıoğlu, Meclisi toplantısından sonra yönetim kurulu üyeleri ve sektör komiteleri ile konuşup, bir güzergah belirleyeceklerini, arkadaşlarının fikirlerinin de olabileceğini düşünerek, izlenecek yol meselesinde ortak akılla hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

Başkan sayın Balcıoğlu’na bu röportaj için teşekkür ediyoruz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol