banner1483

Biz ara ara Ticaret ve Sanayi Odası seçiminden, adaylardan, kazan altına atılan odunlardan, fokur fokur kaynayan kazandan söz ederken, 1983’lü yıllardan sonra tarım kentinden sanayi kentine doğru evrilen Kahramanmaraş’ta, iplik üreticileri hammadde temininde sıkıtı çekiyorlar.

Amerika’da dev pamuk şirketleri var. Türkiye, tabi onun bir parçası olan Kahramanmaraş’ta da iplik üreticilerine pamuk satıyorlar. Satıyorlar ama operasyonel ve lojistik sıkıntıları gerekçe göstererek bir anlamda iyi niyeti, anlaşmaları suiistimal etmeleri, şehrimizdeki iplik üreticilerini ciddi zarara uğrattı. Bu iplik sanayicilerine büyük bir darbe demekti.

Örneğin geçen yıl söz konusu şirketlerden yüksek fiyatla aldıkları pamuğu bugün olmuş, hala alamayan iplik sanayicileri varken, bu zarar gittikçe büyüyor.

Bu bize, şehrimizdeki iplik üreticilerine Amerika’nın, dev pamuk şirketlerinin kazığı, bu dev firmaların milyon dolarları aşan vurgunu.

Aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret Borsası Meclis Başkanı olan, (cumartesi günü de resmen Borsa Başkanlık koltuğuna oturdu-hayırlı olsun) şehrimizdeki hatırı sayılır işadamlarından olan sayın Mustafa Narlı, mağdur edilen ve zarara giren işadamlarının zararlarının tazmini için bakanlık nezdinde harekete geçti.

(ARA NOTU: Geçen hafta sonu, cumartesi günü Ticaret Borsasında bir seçim yapıldı. Hareketli bir gündü. Borsa üyeleri kadar üye olmayanlar da hem bu Borsaya yıllarını veren (10 yıl) sayın Ahmet Duran Balsuyu’na teşekkür ettiler, hem de çiçeği burnundaki Başkan Mustafa Narlı’yı tebrik ettiler. Bundan böyle Ticaret Borsası’nın yeni patronu, yeni başkanı Mustafa Narlı. Yeni bir dönem başlardı, Rabbim utandırmasın)

Hatırlayın, geçtiğimiz günlerde bu mesele İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği toplantısında da gündeme geldi. Başkanı, hemşehrimiz, sektörün yüz akı sayın Ahmet Öksüz, sözleşmeler gereği Amerikan şirketlerinin zamanında yükleme yapmadığına değindi, bunun 8-9 aylık gibi bir zaman dilimine yayıldığını, aradan 8-9 aylık bir süre geçmiş olsa da, kontratın imzalandığı dönemdeki fiyatın geçerli olabileceğini ve Amerikan şirketlerin bu teslimi mutlaka yapması gerektiğini hatırlatmıştı.

Açığa satış yapılmış.

Aradaki fiyat farkı nereden baksan 550 milyon dolar. Cezası da yok ama şu anda sayın Ahmet Öksüz ve ekibi mücadelesini sürdürüyor.

*

Türkiye ve özellikle pamuk ekim alanları ile dolu olan Kahramanmaraş’ta, pamuk ekim alanları her geçen gün azalıyor. Oysa pamuk tekstilin stratejik ürünü, canı, ruhu.

Türkiye ve Kahramanmaraşlı iplik üreticileri, Amerika’dan pamuk alırken, kendi kurallarını ve şartlarını da masaya yatırmak zorundalar. Adamların keyfiliğine bırakılırsa, olacak buydu. Adamlar dev, adamlar tekel.

Hal böyle olunca, yani Amerikan dev pamuk şirketlerinin tek taraflı kontratları hayata geçince, mağduriyet ve zarar kaçınılmaz oluyor.

Bu mağdurlardan biri de Narteks Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı. Geçen yılın Ekim Kasım ayında aldıkları pamuğun hala teslim edilememesi onları da etkilemiş. Bu ara pamuk fiyatlarında 2.20 oranda bir gerileme de yaşanmış. Anlaşma gereği 20 bin ton pamuk gelecekken, daha dörtte biri (4 bin ton 500 tonu) ellerine geçmemiş. Pamuk olmayınca üretim de olmuyor haliyle.

*

Öyle ki, 30 senedir aynı sözleşme ile alımlar yapılıyor. Ve bugüne kadar da hiçbir sorun yaşanmamış. Ama alengirli ticaret ahlakı onları da vurmuş olmalı ki, alınmamış malı almış gibi göstermişler. Aslında bunun adı oyalama taktiği. Adamlar yeni mahsülde fiyatların düşeceğini biliyorlardı.

Dünya pamuk ticaretinde en büyükler ve söz sahibi firmalar, açığa satış bile yaptılar.

Hala gelmeyen binlerce ton pamuk var.

Bu bir büyük yıkım ve ciddi zararlara söz konusu. Şu anda tüm iplik üreticileri mağdur ve bakanlıktan destek bekliyorlar.

ENSAR Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı, konuya yakın isimlerden, ABD pamuk piyasasını çok iyi bilen isim sayın Ertuğrul Tanrıverdi’nin dediği gibi, bu şirketlerden 3 defa gol yenilmiş.

*

Özetle sanayi ve iş dünyasının kalbidir tekstil. Özellikle iplik. Zararın tazmini konusunda bakanlık nezdinde harekete geçildiğinde, dileriz bu yatırım, istihdam, ihracat ve üretim yapan firmalarımızın mağduriyeti önlenir.

İTHİB Başkanı sayın Ahmet Öksüz kadar sayın Mustafa Narlı ve Ertuğrul Tanrıverdi, bu mağduriyetlerinin önlenmesi için mücadelelerini sürdürecekler.

Şu dövizin oynak hareket ettiği, piyasanın daraldığı günümüzde işletmelerimizin daha fazla zarara uğraması, mağduriyet yaşaması, yatırımları, istihdamı ve sosyal yaşamı etkileyen unsurlar olacaktır.

Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş’tan yükselen bu sese kulak vermek zorundadır. 

  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol