banner1451
banner1461

Senelerdir bu sözü kullanırız, ama ne anlama geldiğini bilsek de kökenini araştırmayı aklımıza bile getirmedik. Ne demekti hay, ne demekti huy!

Bir dostum anlattı, dur dedim, bunu okurlarımla paylaşmam lazım. Zira, konuşurken, yazarken kullandığımız kelimelerin, veciz sözlerin, ata sözlerinin ne anlama geldiğine biliyor olsak da, nereden geldiğini, kökenini öğrenmeyi akıl edemedik, düşünemedik.

Hay, Ermenice bir kelime. Düpedüz Ermeni demek.

Huyn da Rum demek.

*

Yüzyıllar öncesinde, Yeniçeri’liğin makbul olduğu devirlerde, kapalı çarşı 4.500 esnafı barındırırmış. Hepsi de ermeni. O zamanlar ticaret ve esnaflık ya Ermenilerde, ya Rum’larda, ya da Yahudilerde idi.

Kuyumcu esnafı çoktu mesela Ermeni’den. Kuyumcusu, antikacısı, manifaturacısı, (Bezirgan) ayakkabıcısı akla gelen tüm esnafın bir koruyucu meleği, bir Yeniçeri ağa’sı bulunurdu. Hafta sonu, Cuma günü saat 5 gibi Yeniçeri Ağa’sı dükkânlara gelir, izzet ve ikrama boğulur, kahvesini yudumlar, çubuğunu tüttürür, haracını (hanut) alır ve kapıya kadar uğurlanırdı.

Ta ki öbür Cuma akşamına kadar. ve o mağazaya, o dükkana başka Yeniçeri Ağa’sı zinhar uğramazdı, giremezdi.

*

Diğer taraftan İstanbul’un bütün eğlence yerlerini Rum’lar çalıştırırdı. Balıkçıları da Rum’du. Meyhaneler, gazinolar, bar’lar, pastane ve lokantalar, çorbacılar, aklınıza ne gelirse yeme içme ve eğlence âleminde, hepsini işleten Rum’lardı.

H9ala böyle olunca, Yeniçeri ağa’ları, Ermeni’lerden (hay) aldıkları haracı, rüşveti, Rum’ların eğlence mekânlarında harcarlarmış.

Onları görenler de bu değirmenin suyu nereden geliyor diyenlere, ‘Hay’dan gelen huyn’a gider’ derlermiş.

Anlaştık mı?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol