Öne Çıkanlar YAPILAN YATIRIMLAR İŞVEREN VE İŞÇİNİN ALINTERİDİR YENİ BULVAR GELİYOR MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR SANKO ÜNİVERSİTESİ FLAMASI KARADENİZ SAHİLLERİNDE KAZA YAPTI

Bu haber kez okundu.

KALİDA VE ODA BAŞKANLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KONUŞTU
 Kervanhan tesislerinde bir araya gelen sektör temsilcileri Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşümde gözden kaçırılmaması gereken hususları konuştu.  Mimarlar Odası, Harita Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası Başkanları ve Yapı Denetim firmalarının yanında KALİDA İnşaat Komitesi üyesi müteahhitlerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan KALİDA İnşat Komitesi Başkanı İbrahim Çakmak, “Bu kadro ile bizler Kahramanmaraş’ı inşa ediyoruz ve şehrimizin yeniden yapılanması adına yol alıyoruz. Birlikteliğimiz bu yüzden önem arz ediyor.”dedi.

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının tarihi bir fırsat olduğuna değinen Başkan İbrahim Çakmak, “Bu çalışmalar yapılırken şehrimizin konumuna dikkat edilmeli. Avrupa ülkelerinde özellikle Fransa ve Almanya’da, 1950-1960’ta dar gelirlilerin ev sahibi olmaları için sosyal konutlar yapılmış. Şimdilerde bu çok katlı binaların insan fıtratına ve yaşam biçimine uygun olmadığı görülmüş, bu binalar yakın bir geçmişte bir bir yıkılarak yerine 2-3 katlı, nitelikli ve daha önemlisi tip proje olmayan uygulamalara geçilmiştir.”dedi.


Kalida Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Karcıoğlu  ise, “ Yerel dokuyu canlandıracak, anımsatacak konutların inşa edilmesi şehrimize turizm açısından da faydalı olacaktır. Her yere apartman dikme mantığı ilerleyen yıllarda huzursuzluğa sebep olacak. Sivil toplum kuruluşları bu çalışmalara vakit geçmeden daha fazla gündemlerinde yer vermeli. Türkiye 40-50 yıldan beri gecekondulaşmadan kurtulamadı. Kanun ve yönetmelikler uygulanmadıkça kaçak yapılaşmanın önüne geçilemeyecek ve kentsel dönüşümde hedeflenenler gerçekleşmeyecektir.” dedi      

Belediye Eski Başkanı ve Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hacı Ali Özal,   yeni kanunun K. Maraş için güzel bir şans olduğunu ifade etti. Hem deprem bölgesinde hem de heyelan oluşan bir yerde bulunan Kahramanmaraş’ın daha çok tedbir alması gerekiyor, diyen Başkan H. Ali Özal “Şehrin eski yerleşim alanları turizm açısından çok önemli.”dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şener Yener, “Binaların durum tespiti yapılmalı, her konut sahibi veya yetkili kurum, durum tespiti yaptırmak için müracaatta bulunmalı. Bu işleri, ilgi odaların tek başına yapmaları mümkün değil. Belediye ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu işin içinde olmalı. Durum tespiti yapılmadan bu işe başlamak doğru değil.”dedi.

Mimarlar Odası Başkanı M. Enver Erdal ise, bina yapmadan önce insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Başkan Erdal,“Bizi birbirimize bağlayan sosyal dokuların kaybedilmemesi için yapılacak inşaatların ve imar planının çok boyutlu düşünülmesi gerekir.”dedi. İnsanlarımızı birbirine bağlayan ve dostlukların paylaşıldığı ekonomik ve sağlıklı evler yapmak için kolları sıvamalıyız. Bu konuda az gayret gösteriliyor. Daha çok günü kurtarma anlayışı var.”dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol