Bilmediğiniz kelimelere karşı ilgili iseniz, arya’nın ne anlama geldiğini sizler için araştırırken, ilginç bilgilere ulaştım. Farklı dillerde yazılışı ve okunuşu ile karşılaştım.

Kürtçe, Aryen ve Ari isimlerinden, kökenlerinden geliyor, pak, temiz, özgür, büyük, soylu, asil ve misafirperver…

Aslında Arapça kökenli bir kelime ve dilimize de Arapça’dan geçme. Arya, aynı zamanda asaleti, soyluluğu temsil eden bir isim.

Aynı zamanda Arya, operada yer alan bir müzik çeşidinin ismi ve müzik eserleri anlamına gelmekte. Arya ismindeki kişilerin kararlı sabırlı ve azimli oldukları bilinmekteymiş. Türkiye’de ise toplam 14.650 kişinin ismi Arya imiş.

Ve tabi bir opera müzik çeşidi.

*

Öte yandan, özel olarak hazırlanmış, basit ara yüzüyle ilgi gören bir internet tarayıcısı imiş.

Ankara’da semti var. Ulus ile Kızılay arasında, Gençlik Parkı ilerisinde. Ama hayatımda ne operaya gittim, ne de arya dinledim.

Genellikle entellerin takıldığı mekân olarak söylenir.

O da bende yok!

*

Durup dururken neden arya’ya taktım, neden opera’ya kafa yordum.

Sahneye çıktıysanız, sahne ya oyun, ya da şarkı söyleme yeri. Sipsivri durdurmazlar adamı. Hele bir de para verilecekse size, hünerinizi koyacaksınız ortaya.

Yüzünüze heves değil insanlar.

Peki, şahsım şehrinde çok sayıda başkan var. Acaba kaçı arya biliyor, operaya gidiyor. Arya söylemeden operanın bitemeyeceğini kaç kişi biliyor?

Başkanlar… BaşkanMIŞ gibi duranlar, hizmet verdiğini zannedenler. Vazgeçtik arya söylemelerinden, vazgeçtik operaya gitmelerinden, 

*

Biliyorum, lafı uzattım, zaten siz bu yazıdan da bir şey anlamadınız, ki ben de anlamadım. Laf olsun, torba dolsun diye yazılmış gibi addettim.

Sözün özü, insan biriktirmeden, gönüller inşa etmeden, samimi olmadan, insanlara umut vermeden, güven aşılamadan ne başkan olursun, ne belediye başkanı, ne milletvekili, ne de bilmem ne!

Sesin güzelse, git iki çay söyle!

Hadi!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol