2026-01-30 16:49:07

TSO Başkanı Buluntu’yu alkışlarla…

Mehmet FİSKECİ

mfiskeci_kimlik@hotmail.com 30 Ocak 2026, 16:49

Bir iki kez dışında Ticaret ve Sanayi Odamızın Meclis toplantılarına katılamadım.  Her defasında iş dünyasında ortak akıl ve istişare kültürünü merkeze alan bir anlayışla gerçekleştirilen toplantıları mutlaka önemsedim ve kıymetli buldum.

Her toplantıda ifade edilen ve ortak dil kabul edilircesine seslendirilen, Başkan Mustafa Buluntu’nun ifadesiyle; “Yüksek İstişare Kurulumuzla birlikte ortak aklı karar süreçlerimize daha sistemli biçimde taşıyacak; dönüşümü birlikte konuşan ve birlikte yöneten bir anlayışı kalıcı hale getireceğiz.” cümlesinin kıymetini ihya ve inşa noktasında ilerleyen şehrim için değerli buldum.

*

Uzun süre tedavi sonrası tekrar Meclis Başkanı sıfatıyla sanayicilerin karşısına çıkan M. Hanefi Öksüz, keşke dinlenseydi. Ben olsam yerimi, görevimi Mahmut Arıkan’a bırakır, işten elimi ayağımı çeker, kendime daha fazla zaman ayırır, dinlenirim. Moral depolar, kendimi yormam, hatta işi de çoğu zaman erteler, gençlere bırakırım. Sıhhatim için, geleceğim için, çocuklarım ve torunlarım için. Önce sağlık.

Ama madem kendini iyi hissediyor, Allah esirgesin, sağlıklı günler diliyorum. Diyecek bir şey yok. Patron kendisi nihayetinde.

*

Son meclis toplantısına; Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Önceki dönem TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ile Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (KMSMMMO) Başkanı Abdullah Kalın, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komite Başkanları ile Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katılırken, sayın Buluntu, bu kez yelpazeyi, halkayı geniş tutmuş ki, doğru olanı yapmış. Düşüncesi makulü ve mantıklı. Ki o isimler, şehrin, sektörün hafızaları, toplumda karşılığı olan liderler.

Seçildiği günden, koltuğa oturduğu tarihten bu yana, ki koltuğu dolduruyor, maşallahı var, konuşmasında; “Bugün burada yalnızca bir meclis toplantısı yapmak için değil; Kahramanmaraş’ın ortak aklını, tecrübesini ve vizyonunu aynı çatı altında buluşturmak için bir aradayız. Bizim için istişare, günü kurtaran bir yöntem değil; 1926’dan bu yana odamızın kurumsal duruşunu ayakta tutan temel bir yönetim anlayışıdır. Bu şehir, ne zaman ortak akla yaslandıysa güçlenmiş, ne zaman birlik ve beraberlik içinde hareket ettiyse yolunu açmıştır.” demişti.

On numara beş yıldız.

*

Sayın Başkan, 100. kuruluş yıl dönümünde yalnızca geçmişiyle övünen değil, geleceği birlikte inşa eden bir kurum olma sorumluluğunu taşıdığını vurgulamıştı o gün. Ki Yüksek İstişare Kurulu’nun bu anlayışın somut bir yansıması olduğunu belirtmişti.

Bu kurul, bugüne kadar farklı platformlarda biriken tecrübenin ilk kez kurumsal, düzenli ve sürekli bir yapı altında toplanmasının ifadesidir.

Amaç; karar alma süreçlerimizi dar bir bakış açısına hapsetmek değil, şehrimizin tamamını kapsayan bir akılla güçlendirmek.

*

Sanayi bitti-tükendi denilse, yazılsa da, tekstil sektörü can çekişiyor, işletmeler yurt dışına kaçıyor, işletmeler el değiştiriyor gibi ağır ithamlar yüklense de, başkan sayın Buluntu’nun dediği üzere, Kahramanmaraş, ağır yıkıma rağmen üretimden vazgeçmedi.

İyimser konuştu, rüzgara göre yen değiştirmedi, yağmur nerede ise tarlayı oraya çekmedi, geleceğe dair olumlu sinyalleri sıraladı sürekli.

İş dünyasının ortaya koyduğu dirençli duruşa dikkat çeken Başkan Buluntu, şehrin üretim, istihdam ve ihracattan vazgeçmediğini vurguladı, arkadaşlarına, meslektaşlarına moral depoladı; “2025 yılı itibarıyla ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 13,4 artışla 1 milyar 278 milyon dolara ulaşmış; şehrimiz Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller arasında 20. sırada yer almıştır. Bu tablo, şehrimizin ve iş dünyamızın ne kadar güçlü bir refleks gösterdiğinin açık bir göstergesidir.” şeklindeki cümlesi yürek soğutucuydu.

*

En çok da katma değerli üretim ve nitelikli sanayi dönüşümünün önemine binaen Başkan savunma sanayi ve havacılık eksenli dönüşüm kapsamında atılan adımların meyvesini toplayacağız inşallah.

Kendi ifadesiyle Havacılık Projesi bu şehir için tarihi bir adım. Ve bu adımla ilk kazmanın vurulduğu bu yatırım; imalat, montaj ve altyapı tesisleriyle birlikte Kahramanmaraş’ın üretim vizyonunu ileri teknoloji ekseninde bambaşka bir noktaya taşıyacak.

Güçlü, duruşu olan bir Ticaret ve Sanayi Odası ile onun kıymetli Başkanı sayın Mustafa Buluntu performansı ile takdir topluyor.

Derken… Eğitim ve istihdama güçlü destek yine Ticaret ve Sanayi Odasından geldi. İstiklal Üniversitesi ve Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle; ihtiyaç sahibi bireylerin mesleki beceriler kazanarak istihdama katılmalarını hedefleyen önemli bir eğitim destek projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında taraflar arasında iş birliği protokolü imzalanırken, düzenlenen lansman programıyla kamuoyuna tanıtım yapıldı.

Peki bundan amaç ne? Bireylerin yeniden kendi ayakları üzerinde durmalarını, ve üretim sürecine kalıcı şekilde dâhil olmalarını sağlamak.

Kentin hafızası haline gelen bu fedakar Başkanı alkışlamak boynumuzun borcu olsa gerek!  

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.