Kişisel imaj nedir?
Kişisel imaj kısaca başkalarının zihnindeki biziz. Her hangi bir ortamda birisiyle tanıştığımız zaman bilinçaltımızdaki kalıplaşmış örneklere dayanarak karşımızdaki kişi hakkında bir takım yargılara varırız. O kişinin kıyafetleri, tavırları, konuşma tarzı, duruşu ve gördüğümüz duyduğumuz herhangi bir şey bilinçaltına attığımız bilgilerden birini tetikleyerek otomatik tepki mekanizmamızı çalıştırır. 30 saniye gibi kısa bir zaman aralığı içinde o kişi ile ilgili izlenimlerimizi oluşturur, yargıya varırız. İşte kişisel imaj bu ilk izlenimlerle başlayan, olumlu ve tutarlı bir şekilde devam edip daha da perçinlenen zihinsel resim ve bize karşı nasıl bir davranış sergileyeceklerini belirleyen görünüşümüz ve davranışlarımızın da toplamıdır.
Kişisel imajın bileşenleri nelerdir?
Geçmişte kişisel imaj sadece kılık kıyafet, beden dili ve sosyal etiket/iş etiketinden ibaretti. Ancak günümüzde yeni oluşan “Bütünleşik İmaj” kavramında bunlara ek olarak doğru ve etkili konuşma, birebir iletişim ve topluluğa hitabetin yanı sıra yönetsel yetkinlikler de bulunmakta. Çevremizdekilere vermek istediğimiz mesajları iletebilmek için kullandığımız her tür araç bizim imajımızın bir parçasıdır. Düşünün ki bir yönetici dış görünüşüyle, tavırlarıyla son derece profesyonel bir duruş sergiliyor. Ancak her toplantıya geç geliyor, öncelik yönetimini doğru yapamıyor. Bu kişinin iyi bir profesyonel imaja sahip olduğunu söyleyemeyiz. Kişisel imajın kendimizi ifade ve iletişim aracımız olduğunu düşünecek olursak, bu amaca hizmet eden her türlü özelliğin kişisel imajın bir bileşeni olduğunu ifade edebiliriz.
Kişisel imaj oluştururken izlenmesi gereken süreçler nelerdir?
Öncelikle imaj yönetiminin amacının kendimizi nasıl gördüğümüz ve diğer insanların bizi nasıl algıladıkları arasındaki farkı belirlemek, tanımlamak ve böylece kendimizle ilgili bazı değişiklikler yaparak başkalarının bizi doğru ve gerçekçi olarak algılamalarını sağlamaktır. Bu noktadan hareketle ilk adımın kendimizi tanımamız ve vermek istediğimiz mesajı belirlemeniz olduğunu unutmamak gerekiyor. Aslında işin bu aşamasında kendimizi tanımamız, isteklerimizi belirlememiz için kullanabileceğimiz en etkili araç olan koçluk da işin içine giriyor.
Böylece içsel gelişiminizi sürdürürken, dışsal değişimimizi de aynı anda, bir ahenk içinde hayata geçirebiliyoruz. İkinci aşama ise bir uzman tarafından güncel imajınız ve kişiler üzerinde bıraktığınız ilk izlenimlerle ilgili bir değerlendirme yapılmasıdır. Bu adım sayesinde aradaki farkı ölçme şansı buluruz. Aradaki farkı yok etmek amacıyla gerekli çalışmalara başlarız. Kıyafetler, renkler, beden dili, iş etiketi, sosyal etiket, bire bir konuşma, topluluğa hitabet ve yönetsel yetkinlikler de dâhil olmak üzere geliştirilmesi gereken konularda uzman kişilerin desteği alınarak bir kişisel gelişim yolculuğu yaşanır.
Başarılı bir kişisel imajın kişiye katkıları nelerdir?
İnsanlar sizi ilk kez gördüklerinde, sizinle ilgili yargılara varırlar. İlk görünüş, ilk konuşma ve davranışların sizi yansıttığını düşünürler, sizin kişisel özellikleriniz hakkında olumlu ya da olumsuz değerlendirmeler yaparlar. Kısaca imajınız, girdiğiniz bir ortamdan ayrıldığınızda insanların aklında olumlu veya olumsuz iz bırakmanızı sağlar. Buna dayanarak karşımızdaki kişi bize güvenip güvenmediğine, hoşlanıp hoşlanmadığına, iş yapıp yapmayacağına karar verir. Özelikle günümüzde iş dünyasında başarı, teknik bilginiz ve yetenekleriniz kadar imajınıza da bağlıdır. Mutlaka iyi bir profesyonel imaja sahip olmanızı gerekir. Kalıcı ve olumlu ilk izlenim; eğitim ve deneyimler eşit olduğu takdirde rakipleriniz arasından seçilmeniz için belirleyici faktördür.
İmaj yönetimini en iyi şekilde yaparak kişilerin bizimle ilgili duygu, düşünce ve yargılarını etkileme gücüne sahip olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bir diğer önemli noktada kişisel imaj bizim en önemli iletişim aracımızdır. Kendimizle ilgili vermek istediğimiz her türlü mesajı imajımız aracılığıyla bazen tek kelime bile söylemeden, çok kısa bir süre zarfında karşımızdakilere aktarıyoruz. İyi kullanılan, gerçeği yansıtan bir kişisel imaj sizinle ilgili yanlış anlaşılmaları da önleyecek ve insanların sizi daha iyi ve adil bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki hissettiklerimizle, giyimimizle, makyajımızla, yaşadığımız ya da çalıştığımız mekanlarla bir bütündür ve “bizim” aynamızdır, imaj. O yüzden kendimizi fark etmemizi, özgüvenimizin gelişmesini, girdiğimiz ortamlarda ve ilişkilerde “farkındalık” sağladığımızı, kariyerimizi, bireylerle ve kurumlarla ilişkilerimizi geliştirmemizi, kurumumuzun ‘yaşamasını’ sağlayacak en önemli araçtır aynı zamanda.
Başarılı bir kişisel imaj için olmazsa olmazları nelerdir?
Çevremizdekilerin bizimle ilgili düşünceleri bütünselliğe dayanır. Sadece nasıl göründüğümüz değil, nasıl davrandığımız, nasıl konuştuğumuz, beden dilimizi nasıl kullandığımızda verdiğimiz mesajın bir parçasıdır. Bu sebeple öncelik her zaman tutarlı, çelişkisiz olmaya dayanır ki o da ancak gerçek sizi yansıtmanızla mümkündür. Her insanın eşsiz olduğunu, benzerinin olmadığını kabul edersek, diğer insanlardan farkımız aslında kendimiz olmakta yatıyor. Dış görünümümüzden, yönetsel yetkinliklerimizi uygulamamıza kadar her konuda kendi imzamızı atmamız çok önemlidir.