banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

PANDEMİYE RAĞMEN SES GETİRECEK PROJELERE İMZA ATTIK!

Salgın sürecinde Kahramanmaraş’ta aksaklık yaşanmadığını belirten Başkan Hayrettin Güngör, “Dünya pandemi ile ilgili zor bir süreçten geçiyor. Bununla ilgili çeşitli tedbirler alındı. Ülkemiz pandemi ile ilgili çok yoğun bir mücadele sürdürüyor. Ama hamdolsun ülkemizin sağlık altyapısı yönetim becerimiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlarımız, sağlık bakanımız, sağlık çalışanlarımız ve pandemi sürecinde görev alan bütün kamu görevlileri ve yürekten teşekkür ediyoruz. Çünkü hakikaten Dünyada başka ülkelere baktığımızda Türkiye'nin bu sürece ne kadar etkili ne kadar başarılı yürüttüğünü görüyoruz. Tabii biz de yerelde valiliğimiz, diğer kurumlarımız, paydaş kurumlarımızın işbirliğiyle koordinasyonuyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Tabii pandeminin getirdiği kısıtlamalar var, kurallar var. Bunları uyguluyoruz, denetliyoruz ve kurum olarak da bize düşen görevleri yapıyoruz. Hamdolsun şehrimizde bu manada bir aksaklık yaşanmadı” dedi.

“TOPLU TAŞIMA ESNAFIMIZA 2020 YILINDA 10 MİLYON TL DESTEK VERDİK”

2021 yılında toplu taşıma esnafına desteklerin sürdüğüne dikkat çeken Güngör, “Belediyemizin bu konuda yapmış olduğu önemli olan bazı başlıkları hemşerilerimle paylaşmak istiyorum. Tatbiki denetim görevimiz koordinasyon içerisinde, valiliğimizin başkanlığında alınan kararları etkin bir şekilde uyguluyoruz, uyguladık. Bizim en önemli hizmetlerimizden biri şehirde toplu taşıma hizmetleri, bu hizmetin aksamadan yürütülmesi gerekiyor, hayatın devamı gerekiyor. Bizim şehrimizde toplu taşıma hizmetlerinin yüzde 95’i özel halk otobüs esnafımız tarafından yerine getiriyor. Tatbiki pandeminin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle yolcu sayısı kısıtlandı, ek tedbirler alındı. İşte sokağa çıkma yasağı bu sektörü ciddi manada etkiledi. Bizde esnafımızın toplu taşıma esnafımızın bu mağduriyeti ne destek olmak amacıyla 2020 yılında araç başına 2 bin TL, 2021 yılı içinde araç başına 2 bin 500 TL ilave destek verdik. Bunun 2020’de bize bütçe maliyeti 10 Milyon TL, 2021 yılı içinde 12 Milyon TL bütçe maliyeti var. Süreci takip ediyoruz, esnafımızla sürekli görüşüyoruz. Bunun yanında hizmetten direk olarak sorumlu olmadığınız ruhsat ve izin verdiğimiz bir esnaf grubumuz var. İşte öğrenci servisleri, işçi servisleri, minibüsler bunların tabi bu hizmetleri doğrudan belediyemiz yapmıyor, sadece bu esnafa biz belediye olarak ruhsat ve izin veriyoruz. bunun karşılığında ücret alıyoruz. Bu esnafımız da bu süreçten etkilendi. Biz bu esnafımıza da destek olmak amacıyla bu ruhsat ve izin paralarını ücretlerine yüzde 50 azalttık ve esnaf başına da 1375 TL destek vermiş olduk. Tabi bunlar yeterli olmayabilir ama o süreci birlikte yaşıyoruz, imkanlarımız ölçüsünde, imkanlarımız üstün de destek vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

SALGIN SÜRECİNDE BELEDİYEMİZİN KİRACI OLAN ESNAFLARA DA DESTEK SAĞLADIK!

Güngör, şunları kaydetti: “Esnafımız tabii pandeminin getirmiş olduğu kısıtlamalar nedeniyle kimi kısmen kimi tamamen zaman zaman ve iş yerlerini açamadı. Burada belediyemizin kiracısı olan esnaflarımıza tamamen kapalı olanlara 3 ay kira bedeli alınmadı. Açık olan esnafımızdan da 3 ayı kira bedelinin yarısı kadar bir kira bedeli aldık. Ve kendilerine toplamda 2.5 Milyon TL destek vermiş olduk.

Ayrıca belediyemiz ihtiyaç sahipli ailelerimizi tespit ederek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın da işbirliği içerisinde imkanlarımız ölçüsünde yardım götürüyoruz. Bizim belediye olarak düzenli yardım yaptığımız 10 bin civarında hemşerimiz var, bunları düzenli yardım yapıyoruz. Bunlarda a, b, c, e kategorisinde, durumlarına göre destekliyoruz. Ama pandeminin getirdiği şartlar nedeniyle kısmi olarak ihtiyaç duyan 20 bin civarındaki hemşerimize de gıda desteğinde bulunduk. Bunu ilçe belediyelerimizde, vefa destek gruplarıyla, ortak gerçekleştirdik. Sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde muhtarlar aracılığımızla halk ekmek fabrikamız ihtiyaç sahipli ailelere de ekmek dağıtımı sürekli olarak verildi. Bu süreç de üst düzeyde bir koordinasyon ve işbirliği gerektiriyor. Ekiplerimiz temizlik, hijyen ve denetimleri aksatmadan yerine getiriyor. Ben başta sağlık çalışanlarımıza olmak üzere bu anlamda görev alan tüm görevlilerimize teşekkür ediyorum.”

HER ŞEHRİN KENDİ ÖZGÜ MARKASI OLUR!

Güngör, “Şehirlerin kendine özgü marka değerleri var. Şehirlerin rekabet gücünü tespit edip, bunları öne çıkarıp rekabet gücünü artırmamız gerekir diye sürekli söylüyorum. Kahramanmaraş'ımızda şehrimizin hakikaten kendine özgü marka olacak rekabet gücünü artıracak çok önemli alanları var. Bunlardan biri şiir-edebiyat, dondurma, mutfak kültürümüz, takı tasarımında, tekstilde önemli bir yere sahibiz. Geleneksel el sanatları cevizdir, bakırdır çok önemli farklı alanlarımız var. Doğal mirasımız, hakeza kültürel mirasımız.  Cumhurbaşkanımızda Gaziantep'in Gastronomide UNESCO’da yaptığı konuşmada, ‘Maraş'a şiir ve edebiyatın başkenti yakışır’ şeklinde ifade kullanmıştı. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal sayesinde önemli ilerlemeler kaydettik. Şehrimizin UNESCO yaratıcı şehirler ağını hazırlıyoruz. Bunun için çok ciddi faaliyetler yaptık. Tatbiki buna uygun olarak 1. uluslararası Şiir ve Edebiyat haftası düzenledik. Burada yılın ‘Edebiyat Ödülleri’ şiir resim öykü deneme ve ses yarışmalı olarak iki ana grupta yarışma yaptı. Burada 4 binden fazla müracaat olmuş, pandeminin tüm kısıtlamalarına rağmen. Yurtiçinden ve yurtdışından yüze yakın şair ve yazarı şehrimizde ağırladık. Buda çok önemli çünkü kısıtlamalar olmasaydı çok daha farklı olacaktı, ama hamdolsun buna rağmen çok güzel oldu. Hem merkez hem de ilçelerimizde bu kapsamda çalışmalarımız oldu” dedi.

PANDEMİYE RAĞMEN SES GETİRECEK PROJELERE İMZA ATTIK!

Pandemi sürecine rağmen basit programlarla ülke genelinde ses getiren projelere imza attıklarını dile getiren Güngör, “Diğer alanlarda olduğu gibi mutfak kültüründe de çok önemli bir yeri var bize özgü lezzetimiz var. Yani her şehrin bir mutfak kültürü var ama Kahramanmaraş'ımızın da kadim tarihten süzülerek gelen bize özgü bir mutfak kültürü ve lezzeti var. Burada biz bunu aslında Maraş Saray mutfağı konseptiyle sloganıyla sunmaya çalışıyoruz. Bu programın Kahramanmaraş'a getirilmesi ve bizim için son derece sembol mekanlardan olan ve geçtiğimiz yılda restorasyonu bitirip hizmete açtığımız Kale’de yapılması da bizim için çok anlamlı. Çünkü Kale bizim kurtuluş mücadelemizin en sembol yerlerinden biridir. Ayrıca, kayak merkezimizde doğal bir miras, kış turizmi açısından Kahramanmaraş'ımızın sembol yerlerinden biri. Tabii bu sene kış biraz geç geldi. Hamdolsun bu geceden itibaren kar yağıyor. Şuan kayak merkezinde 50 santim karımız var. Şimdi burası potansiyel olarak bu civarda, iklimi ve coğrafyası açısından bizim komşu şehirlerimizde bu kadar kısa mesafede ulaşılabilen bir kayak merkezi yok. Dolayısıyla bu bizim için son derece önemli. Ve biz şöyle baktığımızda sadece komşu iller açısından 10 milyonun üzerinde bir nüfusa hitap ediyoruz. Kayak merkezinde eksiklilerimizin giderilmesi yönünde çalışmalarımız sürüyor.  Çünkü 12 ay esasıyla çalıştırmak için gayret ediyoruz” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE’NİN GENEL BİR SORUNU”

Kentsel dönüşümün Türkiye geneli bir sorun olduğuna dikkat çeken Güngör, “Kentsel dönüşüm Türkiye'mizin genel bir sorunu. Bu konuda hamdolsun hükümetimiz çok ciddi atılımlar yaptı. Yasalar çıkarttı, kaynaklar elde etti ve her ilimizde de TOKİ aracılığıyla kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor. Tekke kentsel dönüşüm 3 bin konutluk bir alan, bunun 1. etabı bin konutluk dönüşüm. Bunun için TOKİ'miz bu projeyi üstlendi ve devam ediyor. Tarihi dokuya uygun 3 katı geçmeyecek yapılar yapılacak. Bin konutluk bu dönüşümü inşallah bu yılsonuna kadar önemli bir kısmı ortaya çıkmış olacak ve şehrimizi de ayrı bir güzellik kazandırmış olacağız” diye konuştu.

TARİHİ KAPALIÇARŞI ÇEVRESİNDE YER ALAN İŞYERLERİNİ ESNAFLA EL ELE

Bu meseleye ilişkin çalışmalarının sürdüğünü belirten Güngör, “Büyükşehir belediyesi olarak burada da önemli bir çalışma başlattığımız esnaflarımızla ele le vererek, onların da desteğiyle orada bir yenilenme çalışması yapılıyor şuanda. Restore ediliyor tarihi kimliğe uygun bir şekilde. Tarihi Kapalıçarşı bizim kültürel mirasımızın en önemli kültürel mirasımız. Biz aynı zamanda Dulkadiroğlu Beyliği'nde başkentiyiz. Bu yapı Dulkadiroğlu Beyliği tarafından yapılmış. 500 yıllık tarihi olan bir alan Kapalıçarşı’mız. Cephesi hakikaten o günün şartlarına göre yapılmış fakat şuan tabelasıyla tasarımıyla görüntüsü ile şehrimize yakışmıyor. Bir görüntü kirliliği de oluşturuyor. Biz buraya bir proje yaptık, kurulda onaylattık ve bu proje gereği hemşerilerimizle görüştük. Sağ olsun onların da yüksek bir desteği var. Belediyemiz tarafından tamamen finansmanı karşılanmak üzere tarihi dokuya uygun bir cephe iyileştirmesi” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A YAKIŞIR BİR MEYDAN

İl Özel İdare Binası’nın yıkılarak Kahramanmaraş’a yakışır bir meydan inşa edileceğini kaydeden Güngör, Önsen Köprüsüyle birlikte ilçelerde ulaşım alanında hizmetlerin artarak devam edeceğini kaydederek sözlerini tamamladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol