banner1482
Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

SAHTE BELGE ÇETESİ
 Çetenin merkez üs’sü Urfa Akçakale. Kahramanmaraş’ın da içinde olduğu çetenin, Türkiye’nin  bir çok ilindeki vatandaşlara, para karşılığı sahte belge tanzim ettiği ve bundan da büyük miktarlarda haksız kazanç elde ettiği biliniyor.

Çetenin Urfa’daki elebaşı; F.D. biri vatandaş. Birlikte hareket ettiği Akçakale’de, tanzim edilen belgelere imza ve mühür basanlar; M.K. ve M.N. E.

Sigortacı oldukları biliniyor.

Sizin zamanınız yok, bir belge alacaksınız. Örneğin ehliyet alacaksınız ve sınavlara girmeyi düşünmüyorsunuz.

Size derhal ehliyete hazırlanıyor. İmzalı, kaşeli…

Okul diploması örneğin. Ya da kantin işletmecilik belgesi. Her türlü kurs bitirme belgesi. Aklınıza ne gelirse. Yeter ki siz paradan haber verin. Ancak bu bedel size biraz tuzluya patlıyor. Çünkü bu belgeleri almak için zaman harcamıyorsunuz, beklemiyorsunuz, garantili iş. Belki o sınava girdiğinizde kazanma şansınız olmayabiliyor. Burada rahat., kolay. Sınava girmeden, beklemeden şipşak belge elinizde.

OTOBÜSE BİNMİYOR, TAKSİ İLE GİDİP-GELİYOR

Kiminle görüştüğünü, kime hangi belgenin olduğunu söylemiyorsunuz. Bu işlere aracılık eden biri var. Ailesi Doğukent’te oturan, belge için gelenler olduğunda Kürtçe konuşan, dul bir bayan.

Adı F.T. bu aracı kadın, sık sık telefon değiştirdiği gibi, şehir şehir geziyor. Belli bir işi de yok. Bilinen tek şey, bir gün Antep’te, bir gün Urfa’da, ertesi günü Mersin’de, bir de bakmışsınız diğer gün Maraş’ta oluşu. Belli bir adresi yok. Bir yerde uzun süre kalamıyor. Ve bütün bu geliş-gidişleri şehirlerarası otobüsü ya da kendi özel aracı ile değil, piyasa taksisi ile yapıyor.

Örneğin, bir ehliyete ihtiyaç duydunuz. Size örneği geliyor birileri tarafından. Düşüyorsunuz, önce 2 bin lira istiyorlar sizden. Tabi belgenin cinsine, ebadına, boyuna ve kalitesine (iş görürlülüğüne) göre bu rakamın 10 binleri bile aştığı oluyor. Ancak gelen belge, Milli Eğitim Müdürlüğü imzalı değil, farklı… Bununla trafiğe çıkamıyorsunuz. Trafiğe çıkmanızı sağlayacak gerçek belge için artı ücret isteniyor. Çaresiz kalıyor, gönderiyorsunuz aracı vasıtasıyla.

Maraş’taki aracı kadının anne-babası Doğukent’te oturuyor ve kızının yaptığı bütün işlerden haberdarlar. Çünkü kasa kendileri. Olmasa,  “Kızım neci bu insanlar, bu paralar neyin nesi?”  demesi gerekmez mi? Para ve lüks yaşam tatlı geliyor.

Hep yalnız dolaşan ve ortalıkta çok gözükmeyen kadının babasının adı H.T.,  annesinin adı H.T.

HANGİ EVRAKI İSTİYORSANIZ, SİZ PARADAN HABER VERİN!

Açıkça ifade etmek gerekirse, Maraş’ta dolaşan ve iş yapan insanların kullandıkları belgelerin çoğu sahte ve bunların da çoğu Urfa ve Akçakale’de hazırlanıp gönderilen korsan belgeler.

Kaçak, sahte hangi belge gerekiyorsa, bu şebeke işin içinde.

Bu yolla dolandırılan, kandırılan insanların sayısı oldukça fazla. Büromuza kadar gelenler, bize bu bilgileri veren insanlar mağduriyetlerini anlatıyorlar.

Ha, bu çetenin, bu örgütün yaptıkları normal değil de, acaba  bu işe önayak olan, bunlara iş yaptıran insanların hiç mi suçu yok derseniz, haklısınız!

Hani Nasrettin Hoca’nın evine hırsız girmiş de, sağdan soldan Hoca’ya yüklenmişler, kapını neden örtmedin, neden kilitlemedin, neden dikkat etmedin, denilince, hoca kükremiş; “Be  Allah’ın sersem kulları, tamam ben tedbirli davranmadım belki de, hırsızın hiç mi kabahati yok!” denmiş ya, bunlarınki de o hesap.

Ama adamlar garanti veriyorlar. İkna yetenekleri müthiş çünkü.

Şebeke, yani diğer adıyla çete tam profesyonel çalışıyor. Maraş’taki kadının Viranşehir’de bir pavyonda çalıştığı da iddialar arasında. Bunu bize mağdurlar anlatıyor. Dilini iyi kullanan, insanları ikna etmeyi başaran birisi diyorlar. Ve o kadar da korkak olduğu…

Tamam da, korkak bir insan, mu kadar yasa dışı işlerle nasıl baş eder, nasıl şimdiye kadar yakayı ele vermez, o da tartışma konusu…

Yasa dışı, kaçak ve geçersiz olan ne kadar belge varsa, bu şebekenin elinden çıkıyor. Ve her ne hikmettir, bugüne kadar da yakayı ele veremiyorlar.

Örneğin, size kantin işletme ruhsatı lazım.  İhaleye gireceksiniz. Çünkü iş bitirme belgeniz kontrol edilecek. Kim verdi, ne zaman verildi, altındaki imzalar tanıdık mı? Şu da var, iddia edildiği üzere, bazı belgeler iş yapıyor. Bir sorun yaşanmıyor. Lakin genellikle kaçak, korsan ve sahte belgeler cirit atıyor ortalıkta. Tabi para karşılığı…

HER BELGENİN KENDİNE ÖZGÜ BİR TARİFESİ VAR

İsmi bizde saklı bir vatandaş, dul kadının babasına, yani H.T.’ya gidiyor, “Bize şöyle bir belge lazım. Kantin işletmecilik belgesi. Yasal olsun, işimizi görmeyecekse, geçerliliği yoksa gereği yok” diyorsunuz.

İtiraz gelmiyor. Hepsi yasal, hepsi geçerli deniliyor.

Tabi her belgenin gücüne, iş bitirlilik yerine göre tarifesi var.

Bu çete, bu şebeke, bu örgüt, aklınıza hangi belge gelirse, tanzim etmekten, karşılığında bedelini tahsil etmekten çekinmiyor. Akçakale’de tanzim edilip gönderilen belgelerin üzerinde isimler ve imzalar varken, muhtemelen resmi kurumlarda çalışan bu insanların yaptığı işiten, o yörenin ilgili birimlerinin haberi olmuyor mu?

Ve işin en can alıcı bölümleri… Bu şebekenin kaçak sigara, uyuşturucu işini de yaptığı iddialar arasında. Zaten aracıların uyuşturucu kullandığı söyleniyor. Özellikle doğu ve güneydoğu sınırları içerisinde uyuşturucu trafiği yanında, sahte ve kaçak belge bu şebekenin tekelinde.

Kimbilir  daha yasa dışı  neler, neler…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol