Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

RENGAHENK KLASİK SANATLAR DERNEĞİ SERGİSİNE BÜYÜK İLGİ
 Gaziantep’te sergi açmaktan ve bölgedeki sanatseverlerle eserleri buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği Başkanı Gönül Pekmezci, geleneksel tezhip, hat, minyatür ve ebru sanatına katkı sağlayacak özgün tasarımlara imza attıklarını söyledi.

 

Bu sanatın yaşaması ve doğru ellerle gelecek nesillere aktarılmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Pekmezci, atölyede gerçekleştirilen eğitimlerde, geleneksel malzeme ve çizim kuralları uygulandığını, tasarımların 6 ay ve 18 ay arasında hazırlandığını kaydetti.

 

Pekmezci, “1999 yılında Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde başlattığımız çalışmaları dört yıldan beri kendi atölyemizde gerçekleştiriyoruz. Rengahenk atölyesinde iki yıllık eğitim programları ile tezhip, minyatür, hat ve ebru sanat dallarında eğim veriyoruz. Sanko Sanat Galerisi ile birlikte Türkiye genelinde değişik il ve ilçelerde 38 sergi açtık” dedi.

 

Tezhip, minyatür, hat ve ebru çalışmalarının yer aldığı serginin 18 Eylül’e kadar gezilebileceğini vurgu yapan Pekmezci, Çok iyi karşılandık ve ağırlandık. SANKO ailesine teşekkür ediyorum” diyerek, mutluluğunu dile getirdi.

 

Pekmezci, sergide dernek üyeleri Afet Bahıt, A. Noyan Bahıt, Ayten Kocagil, Banu Akyıl Gümüş, Candan Aral, Esin Aksaç, Emel Er, Figen Gürsoy, Fisun Sivri, Gönül Pekmezci, Handan Özel, Işıl Türkman, Nadide Deligöz, Nagehan Akdemir, Necdet Emekli, Nurten Baykurt, Müge Şemsioğlu, Öztin Yanbastı, Sibel Bengisu, Şule Bağdatlı, Şule Gömük, Ümran Uyanık, Yeliz Yılmaz ve Yeşim Öcal’ın eserlerinin yer aldığını bildirdi.

SERGİ SÖZLÜĞÜ

 

Tezhip: Farsça bir kelimedir. Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, Ferman, Berat ve Kur’an ayetleri gibi değerli evrak ve Levhaların yüksek manevi değerini ifade etmek amacı ile gelişir. Tezhipte temel malzeme ‘murakka’ adını taşıyan el yapımı kâğıt, su bazlı boya ve altındır.

 

Minyatür: Matbaanın kullanılmaya başlanmasından önce el yazması kitapları süslemek için yapılan resim anlamına gelmektedir. Konularını tarihte yaşanan olaylar, hikâye ve öykülerden alır. Kullanılan malzeme tezhip sanatında kullanılanlarla aynıdır.

 

Hat: Yazı, çizgi, çığır, yol manalarına gelir. Arap harflerini farklı şekillerde, aherli kâğıt üzerine kamış ve is mürekkebi ile belli kalıplara uyarak güzel bir şekilde yazma sanatıdır.

 

Ebru: Ebru, kitre ile yoğunlaştırılmış su üstünde hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenin kâğıt üzerine geçirilmesi yolu ile yapılan sanat dalıdır. 


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol