banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

HAT SANATI VE MİNYATÜR SERGİSİ PİAZZA’DA
  

Her biri yılların ustalığının yanında yoğun bir  el emeği göz nuru gerektiren hat ve minyatür ürünlerinden oluşan sergi Kahramanmaraş Piazza ziyaretçi tarafından büyük ilgi gördü.

Sergiyi gezen Piazza AVM ziyaretçileri, binlerce yıllık geleneğimizin ustaları tarafından devam ettirilen hat ve minyatür çalışmalarını hayranlıkla izledi.

 

HAT SANATI NEDİR?

Hat sanatı, hüsnühat veya batıdaki karşılığıyla kaligrafi; yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türüdür. Yazı, çizgi, çığır, yol anlamlarına gelen ‘hat’ kelimesi, “güzel yazma, estetik kurallara bağlı kalarak ölçülü yazma sanatı” şeklinde tanımlanmaktadır.

Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" olarak da yapılmaktadır. Arap harfleri çevresinde gelişen sanat, İslamiyet’te ön plana çıkmış ve Osmanlı döneminde usta-çırak ilişkisiyle gelişerek doruk noktalara ulaşmıştır. Hat sanatıyla uğraşan kişiye de “güzel yazı yazan sanatçı” anlamına gelen “hattat” adı verilmektedir.  

MİNYATÜR SANATI

Minyatür sanatı, çok ince işlenmiş ve küçük boyutlu resimlere ve bu tür resim sanatına verilen genel addır. Doğu ve batı dünyasında çok eskiden beri bilinen bir resim tarzıdır. Nakkaşlar tarafından, kağıt, fildişi gibi nesnelerin üzerine boya ve yaldızlarla süsleme şeklinde yapılır ve çok ince işlenerek ve küçük boyutlu olarak çalışılır.

Minyatür sanatçısına “resim yapan, ressam” anlamına gelen nakkaş ya da musavvir denmektedir.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol