banner1483

Vakti zamanında, Bursalı işadamı Cavit Çağlar, dönemin Başbakanına, sebebi neydi unuttuk gitti, sinirli ve öfkeli bir anında öyle bir laf etmiş ve ‘yavşak’ demişti.

“Yavşak, beni konuşturmasın, onu sokağa çıkartmaz hale getiririm!” şeklindeki hakaret ve tehdit kokan cümlesinden sonra mesele mahkemeye taşınmıştı.

Yavşak bit’in küçüğüne denir. Kene gibi bir şey mendebur. Kaşındırır durur insanı.

Tabiri caiz ise ‘yavşak davasında’ mahkeme, ünlü işadamı Cavit Çağlar’ı tazminat cezasına çarptırmıştı. Kimse kimseye ‘yavşak’ demesin, hakaret etmesin diye (güya, yani sözüm ona) emsal bir karar çıkartılmıştı.

Ne ki tazminat cezası l.000 (bin) lira gibi komik bir şeydi. Yani koca işadamı için çerez parası bile değildi. Sadece şuna faydası oldu, mahkeme kararıyla ‘yavşak’ demenin ücretini tüm kamuoyu öğrenmiş oldu.

Haliyle caydırıcı olması biryana, cebine bin lira koyan istediğine ağız dolusu ‘yavşak’ diyebilirdi.

Zaten o vakitler epey mavra yapılmıştı.

*

Ama siz, sakın ola ki birine yavşak demeye kalkışmayın, yeltenmeyin. O zamanlar bin lira iyi paraydı, şimdi aradan seneler geçti, dolar uçtu, akaryakıt fiyatları zirve yaptı, gıda maddelerinin yanına yaklaşılmıyor, altın neredeyse bin lira sınırına geldi dayandı.

Cesaret edip de kimseye hakaret anlamında ‘yavşak’ demeyin, vallahi evinizi, arabanızı satsanız altından kalkamazsınız.

Demedi demeyin!

Bir arkadaşım var, beğenmediği, yanlış yaptığını bildiği, küstahlık ve ukalalık eden birisine ‘yavşak’ der. Ben de ‘aman ha, yerin kulağı var!’ desem de, o doğru bildiği kelimeyi söylemekten imtina etmez, cesaret sahibidir kendisi aynı zamanda.

Korkusuz kahramandır arkadaşım!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol