Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum Eshab-ı Kehf Salonu ile Afşinbey Salonu’nda devam ediyor.
17 Kasım 2016 Perşembe günü yapılan açılışın ardından birinci oturum gerçekleştirilmişti.
Eshab-ı Kehf Salonu’nda başlayan II. Oturum Prof. Dr. İlyas Gökhan başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Prof. Dr. Filiz Kılıç; “Sultan I. Alâeddin Keykubad’ın Çinçin Kalesi’ni Fethi Üzerine Yazılan Şiirin Çözümlenmesi”, Doç. Dr. Abdullah Kaya; “Selçuklular Dönemi Ermeni-Moğol Münasebetleri; Kahramanmaraş Bölgesi”, Doç. Dr. Ergalı Esbosınov; “Sovyet Rus Kaynaklarında Selçuklular” , Yrd. Doç.Dr. Seyhun Şahin; “I. Haçlı Seferinin Norman Şefleri Bohemund ve Tancred’ın Maraş’taki Faaliyetleri” konularında bildirimlerini sundular.
Afşin Bey Salonu’nda gerçekleştirilen I. Oturum ise Prof. Dr. Mehmet Ersan başkanlığında gerçekleştirilirken, Prof. Dr. Selahattin Döğüş; “Anadolu Selçuklularının Türkmen Siyaseti”, Doç. Dr. Mustafa Alican; “Ortaçağ Arap Kaynaklarına Göre Maraş”, Yrd. Doç. Dr. Kürşat Koçak; “Selçuklu Devri Kahramanmaraş Yöresinin Türkleşmesinde Bozkır Türk Kültürünün Etkisi” ve Yrd. Doç. Dr. Fatma İnce; “Selçuklu Hâkimiyeti Esnasında Malatya Ermenileri-Selçuklu İlişkileri” konularında bildirilerini sundular.
Afşin Bey Salonu’nda II. Oturum ise Prof. Dr. Remzi Kılıç başkanlığında gerçekleştirilirken,
Prof. Dr. Mehmet Ersan; “Türk Hâkimiyetinden Önce Maraş ve Yöresinde Ermeni Faaliyetlerine Dair Bir Değerlendirme”, Doç. Dr. Nevzat Topal; “Niğdeli Kadı Ahmed’e Göre Eshab-ı Kehf ve Yeri Üzerine”, Yrd. Doç. Dr. Nilay Ağırnaslı; “Philaretos’un Maraş ve Çevresine Hâkim Olmasında Rol Oynayan Unsurlar” ve Dr. Arif Sarı; “Selçuklu’dan Osmanlıya Dulkadirli Türkmenlerinin Yayıldıkları Coğrafyaya Genel Bir Bakış” konularında bildirgelerini sundular.
Eshab- ı Kehf Salonu’nda III. Oturum ise Prof. Dr. Filiz Kılıç başkanlığında gerçekleştirilirken, Prof. Dr. Ahmet Eyicil; “Maraş'ın Türkler Tarafından Fethi, I. ve II. Kılıç Arslan Dönemi”, Doç.Dr.Cavid Qasımov; “Maraş ve Çevresinde Haçlı İdaresi Rus Tarihçilerinin Araştırmalarında”, Doç. Dr. Emin Toroğlu; “Selçuklu Döneminde Maraş Yöresinde Yollar”, Yrd. Doç. Dr. N. Zahide Aydın; “I. Mesud'un Maraş'ı Fethi” ve Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkuş; “Moğol İstilası ve İlhanlılar Döneminde Maraş Bölgesi” konularında bildirgelerini sundular.
Afşin Bey Salonu’da III. Oturum Başkanı Prof. Dr. Ejder Okumuş’un başkanlığında, Prof. Dr. Remzi Kılıç; “I. Haçlı Seferinde Kayseri-Maraş Yolu Üzerinde Göksun ve Havalisi Olayları”, Doç. Dr. Ayşe Dudu Kuşçu; “Selahaddin Eyyubi Zamanında Maraş Üzerinde Selçuklu-Eyyubi Mücadelesi”, Yrd. Doç. Dr. Hasan Arslan - Uzm. Kemalettin Koç; “Ağaçeri Türkmenlerinin Selçuklu Döneminde Maraş ve Çevresindeki Faaliyetleri” ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Çapan; “Doğu Roma İmparatorluğu(Bizans) Döneminde Maraş ve Stratejik Önemi” konularında bildirgelerini sundular.
18 Kasım 2016 Cuma günü ise her iki salonda da 9 oturum daha gerçekleştirilecek ve sempozyum sonuç değerlendirmesi oturumu ile sona erecek.
Sempozyumda akademisyenler tarafından sunulan bildirgeler toplanarak kitap haline getirilecek.