Coğrafyamızda yaşanan gelişmeleri anlamak için ‘en uzun yüzyıl’ olarak adlandırılan 19. yüzyılın anlaşılması gerektiğini belirten Özhazar, “19. yüzyılı anlamadan 20 ve 21. yüzyıllar anlaşılamaz. Bu yüzyıl küresel emperyalist güçlerin yeni dizaynlar planladığı dönemdir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin küresel güçlerle bağlantısı konusunda 1960 darbesini anlamadan doğru bir analiz yapılamayacağını ifade eden Özhazar, “1960 darbesinden sonra Türkiye’nin sürekli kontrol edilebilir bir devlet olabilmesi amacıyla bir vesayet sistemi oluşturulmuştur. Bu vesayetin sürekliliği için de 4 ana unsurun Türkiye’de sürekli kontrol edilmesi gerekir.” dedi. Özhazar, bu 4 unsuru; askeri bürokrasi, yargı bürokrasisi, sermaye yapısı ve medya yapısının kontrol edilmesi olarak sıraladı.
“Bu oluşturulan vesayet alanlarıyla FETÖ’nün egemenlik kurmak, sızmak ve ele geçirmek istediği alanlar birebir örtüşmektedir.” diyen Özhazar, “Bütün bunlar, bu zihnin, kafanın, anlayışın kaynağının aynı olduğunu ortaya koyması açısından ilginç bir veri olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.
Konferans sunumunun ardından tarihçi-yazar Özhazar’a İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öz tarafından plaket takdim edildi.