Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nün en hassas olduğu konulardan biri olan dilenciliğe karşı kent genelinde kararlı mücadele sürdürülüyor. İnsanların acıma duygusunu suiistimal ederek vatandaşlardan para toplayan dilencilere göz açtırmayan polis ekipleri, kabahatler Kanuna göre de suç olan dilenmenin önüne geçilmesi için kent genelinde aralıksız bir çalışma yürütüyor. Dilencilerin şehre gelen özellikle yerli ve yabancı turistler tarafından da hoş olmayan görüntüler oluşturduğunu ifade eden Kahramanmaraş İl Emniyet Müdür Salim Cebeloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti aynı zamanda bir sosyal devlettir ve bu amaçla gerçek anlamda mağduriyeti, ihtiyacı olan ailelerimiz ilgili kurumlara başvurmak suretiyle bu mağduriyetleri derhal gideriliyor” dedi. Ayrıca Cebeloğlu, vatandaşlara, “Dilencilik yapan şahısları 112 aracılığı ile bize bildirin” çağrısında bulundu.
“TRAFİK İÇERİSİNDE BU ŞAHISLARIN OLMASI BİR GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE DE YOL AÇIYOR”
Cebeloğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İnsanlarımız dilencilik yapan şahısları 112 aracılığı ile bize bildirmeliler. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti aynı zamanda bir sosyal devlettir ve bu amaçla gerçek anlamda mağduriyeti, ihtiyacı olan ailelerimiz ilgili kurumlara başvurmak suretiyle bu mağduriyetleri derhal gideriliyor. Dolayısıyla sokakta dilendirilen çocuklar ya da yaşlı insanlar, toplumun merhamet duygusundan faydalanarak ve bir takım hassasiyetleri suiistimal ederek, kendilerini acındırarak bunu bir alışkanlık haline getirmişler. Dolayısıyla vatandaşlarımıza kesinlikle bu tür şahıslara müsamaha gösterilmemesi ve en yakın kolluk birimlerine veya belediyelere bildirilmesi önem arz etmekte. Çünkü bir şehrin ışıklı kavşaklarında, ana güzergahlarında, trafiğin yoğun olduğu yerlerde, trafik içerisinde bu şahısların olması bir görüntü kirliliğine de yol açıyor.
“TOPLUMUN O GÜZEL DUYGULARINI SÖMÜRMESİNE İZİN VERMEMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Başka illerden şehrimize gelen özellikle yerli ve yabancı turistler tarafından da hoş görülmeyecek görüntüler. Dolayısıyla bunu önemsiyoruz. Ve bu noktada günlük uygulamalar yapmak suretiyle bu tür şahısların toplumun o güzel duygularını sömürmesine izin vermemeye çalışıyoruz. Tabii şunu da yapıyoruz: Oradaki çocukları aldığımız zaman derhal Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile görüşmek suretiyle gerçekten ailenin ihtiyacı var mı? Bir ihtiyaca binaen mi veya bir eğitim faaliyeti verilmesi gerekiyorsa rehabilite edilmesi noktasında da ilgili kurumlarla müşterek hareket ederek çözüm yolları aranıyor. Kabahatler kanununa göre dilenmek ve küçük yaşta çocukların çalışması suç. Eğer organize bir şekilde bu olaya yol açılıyorsa da yine Kabahatler Kanunu gereği adli boyutuyla gerekli işlemler yapılıyor.”