Öne Çıkanlar KIBRIS MEYDANI; ESNAFIN MEKTEBİ KSÜ GÖKSUN MYO MEZUNLARINDAN GURURLANDIRAN BAŞARI KAHVECİ VE KIRKGEÇİT AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ Kahramanmaraşın Andırın ilçesinde yaşanan traktör kazasında 1 kişi öldü. AİLECEK CAMİDE

Bu haber kez okundu.

DEVEBOYNU, ŞEHRİN SORUNLARINA DAMARDAN GİRDİ

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, ‘Ombudsman Halkla Buluşuyor’ programı çerçevesinde dün Kahramanmaraş’a geldi. 2 gün sürecek program kapsamında ilk olarak Kahramanmaraş Valiliğini ziyaret eden Malkoç ve kamu denetçileri daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kongre Merkezi'nde "Ombudsmanlık ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri" konferansına katıldı. Bugün ise ilk olarak kentteki basın mensuplarıyla otelde bir araya gelen Malkoç ve Kamu Denetçileri burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu kapsamda programda söz alan Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu, deyim yerindeyse Kahramanmaraş’ın en can alıcı sorunlarına parmak bastı. Kentin ticaretten ulaşıma, sanayiden turizme kadar birçok konudaki eksikliğinden bahseden Deveboynu, “Şehrimizin insanı çalışkan, iş üretmek istiyor, büyümek istiyor, daha da gelişmek istiyor ama bu alanda çalışmalar yetersiz” dedi.

“10 YILDAN BU YANA ORGANİZE SANAYİ YAPISI BİR TÜRLÜ OTURMADI”

Kentin ticaretinin bir türlü gelişmediğini belirten Başkan Deveboynu, “Kahramanmaraş’ın sanayisi gelişiyor, iş yapacak ama alan yok. Bu yıllardır da konuşuluyor. Rakam verecek olursak bu sorun yaklaşık 10 yıldır konuşuluyor. 10 yıldan bu yana organize sanayi yapısı bir türlü oturmadı. Biri alıyor bir yere koyuyor, biri alıyor başka biri yere koyuyor. Dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk’tan sonra bu işler sanki formaliteden konuşuluyor oldu. Şehrimizde hiçbir gelişme olmadı. Ticaret alanına baktığımızda, bu alanda da çok gelişme yok. Şehrimizde bir Ticaret ve Sanayi Odası var, adı ticaret soyadı sanayi ama ticaretle ilgili hiçbir çalışması yok. Eski hal kompleksimiz var etrafında toptancılar dediğimiz şahısların 100’er metrekare iş yerleri var. Mallarının hepsi dışarda. Böyle bir ticaret alanımız yok. Çevre illerimize baktığımızda her ilin 3-5 tane büyük kompleksi var. Bu komplekslerde de her toptancının veya ticaret yapan insanların 3 bin metrekare kapalı alanları var. Bu Malatya’da da var, Kayseri’de de var, Adana’da da var, Antep’te de var ama Kahramanmaraş’ta hala böyle bir şey yok. Ticaretle ilgili de hiçbir çalışmamız yok” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR İÇİ YOLLARIMIZLA İLGİLİ SORUNLAR ÇÖZÜLEMİYOR”

Kahramanmaraş’ın ulaşım ve turizmiyle ilgili de konuşan Deveboynu şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta ulaştırma açısından hiç çalışma yok. Bu şehir ulaştırma konusunda sıfır. Havaalanımız doğru düzgün çalışıyor, çevre yoluna ihtiyacımız var, tırlar, kamyonlar şehrin ortasından geçiyor; bir tren geçmiyor o da kapalı, yoksa o da şehrin içinden geçecek. Turizm gelişmesi için hep konuşuluyor fakat bir icraat yok. İnsanlar Kahramanmaraş’a niçin gelsin diye düşünüyorum ama ortada bir şey yok. Değerlendirmemiz gereken Germacia’mız var ama değerlendiremiyoruz. Çok büyükmüş ve genişmiş, büyük olması suç olmuş. Büyük olması suç olur mu? Bir şehrin turizm alanında açılması gereken alan çok büyükmüş o yüzden açamıyormuşuz. Çok sorunumuz var. Şehrimizin hiçbir şeyi tam değil. Şehir içi yollarımızla ilgili sorunlarımız çözülemiyor. 600 bin nüfuslu olan kent merkezinin 1 tane caddesi var, girdiğiniz zaman trafiğinden çıkamıyorsunuz. Bu şehir bunlara layık değil. İşte şu kadar yatırım geldi diyorlar ama vatandaş bir şey görmüyor.”

Şehrimizin hakikaten sorunları çok fazla, yaklaşık 24 saattir Kahramanmaraş’tasınız. Bu süre içerisinde birçok temaslarda bulundunuz. Ziyaret kapsamında şehrimizin sorunlarından hangilerini dinleyebildiniz?

“BUNLARI KULLANMAK GEREKİR”

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Arslan Deveboynu’nun konuşmasına ve sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Cevap, her ilin farklı farlı problemleri var. Kahramanmaraş’ın özellikle şehir merkezinin olduğu coğrafya çetin bir coğrafya. Önünde ova tarım alanı dokunamazsın, arkasında dağ orman alanı giremezsin, ama buna çözüm bulunacak. Ormanla ilgili düzenleme anayasada da var. Nasıl yapacaksın? Şehrinde ihtiyacı var tarım alanına haklı olarak dokunulamıyor. Çünkü dünyanın en güzel tarım alanlarından biri burada. İçerisinden şahane bir nehir geçiyor. Başka illerin gıptayla seyrettiği bir ovanız var. Mardin’de 250 kilometreden su getirilip ova sulanmaya çalışıyor. Burada ovanın içerisinden nehir akıyor. Cenab-ı Allah’ın verdiği böyle bir güzellik var. Ama sanayi tesisi kurmak için de arazi yok. Cenab-ı Allah bir coğrafya açısından buraya şehir için sanayi için imkân tanımamızsa başka imkânları var. Bunları kullanmak gerekir. Şunu memnuniyetle ifade edeyim: Kendinize haksızlık yapmayın, Kahramanmaraş Türkiye’de işsizliğin en az olduğu illerden birisi ve 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir il. Türkiye’de tekstilde, iplikte, örgüde yüzde 60’ı bulan bir üretim yapan il. Söylediler şaşardım: Türkiye’de mutfakta kaynayan kazanın veya pişirilen tavanın yüzde 75’i Kahramanmaraş’ta üretiliyor.      

“BURADA ARAZİ MÜSAİT DEĞİL”

Kahramanmaraş’ta acilen yapılması gereken şey: Bu 18 bin dönümlük askeri alanın sanayi alanına tahsis edilmesi. Bu şehri önemli ölçüde ticaret ve sanayi açısından istihdam açısından çok rahatlatacaktır. Burada arazi müsait değil. Burada inanılmaz bir potansiyel var, çok güzel imkanlarınız var, kendinize haksızlık yapmayın bu imkanları hep beraber daha iyi kullanalım. Elbette talebiniz olacak, elbette şikâyetiniz olacak ama bu şikayetleri kendi imkanlarınızı heba etmeden kendinize haksızlık yapmadan kullanın, Biz de Ankara’da destekçiniziz.”

“KAHRAMANMARAŞ’IN ÖNÜNÜ KESİYORLAR”

Başkan Deveboynu, Malkoç’un cevabına karşılık olarak şunları söyledi: “Şehrimizin insanı çalışkan, iş üretmek istiyor, büyümek istiyor, daha da gelişmek istiyor. Yatırımlarını daha da geliştirip, katma değerli farklı ürünlere yatırım yapmak istiyor. İş insanlarımızın sadece tekstil değil, başka ürün çeşitlilikleriyle de üretim yapma imkânlarını da sağlamak lazım. Bunun için de şehrimizin kurum amirleri, yöneticileri, siyasetçileri, akil insanları daha sık bir araya gelmeli, tekstil haricinde başka neler üretilir diye kafa yormalı. Fakat bir türlü bu konsorsiyum şehrimizde oluşmuyor. Şehrin eksik kaldığı nokta tam da burası. Birlik ve beraberlik ortamını maalesef sağlayamıyoruz. Biz Kahramanmaraş olarak bu birlikteliği yakaladığımız zaman her alanda üreten, istihdam yaratan bir şehir olacağız. Bu kentin bir iş adamı olarak böyle bir çalışmayı yapabileceğimizi düşünüyorum.”

“KAHRAMANMARAŞ’IN DİNAMİZMİ HEPSİNİ HALLEDER”

Malkoç ise, “Kahramanmaraş’ta çok kısa zamanda nüfus ikiye katlanınca bu bahsettiğiniz sorunlar ister istemez çıkar. Bu sadece Kahramanmaraş için Türkiye için değil, dünyanın en gelişmiş ülkesi Amerika’da şehrin nüfusu ikiye katlandığı zaman sadece yol sorunu çıkmaz, sosyal problemler de çıkar. Çok şükür Kahramanmaraş’ta bu anlamda sosyal problem yok. Geliştikçe, yol sorunu, konut sorunu başka ihtiyaçlar ortaya çıkacak ama bunları çözmek sizin elinizde. Yeter ki proje yapın, yeter ki talepte bulunun. Kahramanmaraş’ın dinamizmi hepsini halleder” diye konuştu. 

“ŞEHRİMİZDE YIKILANIN YERİNE MAALESEF YENİSİ YAPILMIYOR”

Deveboynu, Malkoç’a yanıt olarak, “Sizin de dediğiniz gibi her şeyimiz var ama şahsi kanaatim bizim bu var olan değerleri yeterince kullanamadığımız yönünde. Örnek vermem gerekirse, şehrimizdeki belediye ve diğer kamu kurumlarının çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Kentsel dönüşümde yıllardır çok eksiğiz, halen bir mesafe kat edemedik. Eski Sanayi Sitesi hakeza aynı şekilde çalışma bekliyor. Şehrimizde yıkılanın yerine maalesef yenisi yapılmıyor. Kent merkezinin görüntüsü ilçeleri andırıyor. Bu gibi birçok sorunumuza hızlı ve kesin çözümler üretilmeli. Bilhassa Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerimiz çalışmalarına hız vermeli” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdulsamet İspir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol