Bilemiyorsun işte, insanların başkalarından gizlediği bir ikinci yüzü olunca, bunu da ihtiyaç duyduğu zaman ve zeminde ilgili kişiye veya kişilere gösterdiğinde, ‘Tamam!’ diyorsun. ‘Bu işte o!’ yorumu çıkıyor ağzından.

Kimin yanınızda, kimin karşınızda olduğunu kestiremiyorsun. Dost ile düşman yan yana, kucak kucağa, aynı safta, aynı camide, aynı cenazede, diz dize, biz bize.

Canım ciğerim dediğin,  dostum diye güvendiğin, sırrını paylaştığın, bakmışsın ortamını bulduğunda seni arkadan hançerliyor, linçe kalkışıyor, ama yüz yüze gelince, senden iyisi, Şam’da kayısı…

Samimiyetsizlik diz boyu!

*

Pandemi sürecinde herkesin cebinde maske vardı. Dış etkenlere, hastalıklara karşı tedbir amaçlı takılıyordu, hepimiz de taktık. Lakin bazılarının ki renkli, farklı motifte, bazıları başka başka markalarla insanların yüzünden eksik olmazken, sabah beyaz maske ile gördüğün kişi öğleyin yeşil, akşama doğru mavisini takmış.

Kullanılmıştır, çöpe atmıştır, mikrop almıştır diye düşünseniz de, ben işin başka boyutundayım, pandemi bitti, takiben piyasaları allak bullak eden papaz krizini de es geçmez isek, hâlâ aynı kafada olanlara var.

Maske eksik değil yüzlerinde, ceplerinde.

Hem de rengârenk, çeşit çeşit.

Birkaç gündür EXPO’yu konuşuyoruz.

Öyle bir bilgi kirliliği ile karşılaştık ki, duymadığımız, dinlemediğimiz şey kalmadı. Tarım ve Orman eski Bakanımız sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin ağzından çıkan cümle, aslında pek de anlaşılamayan, netlik kazanamayan bilgiler ‘EXPO iptal edildi’ şeklinde yorumlanınca, her kafadan bir ses çıkmaya başladı.

İtham edenler, suçlayanlar, neredeyse bayrak açanlar, kazan kaldıranlar olduğu kadar, ‘Yok canım, daha neler!’ diye tehennili davrananlar, konuşanlar ve yazanlar da oldu olmasına da, yine de kafalardaki soru işaretleri gitmedi ve üstelik daha da arttı.

Ta ki model ve modern ilçemizin mimarı sayın Hanefi Mahçiçek’in önce kamuoyuna duyurusu, ardından da basın karşısında verdiği cevaplar, kimi ne kadar ikna etti bilemem de, Başkan Mahçiçek kestirip attı, ‘Yok öyle bir şey. EXPO’nun iptal edildiği kesinlikle söz konuşu değil, koskoca bir yalan!’ dedi.

Herkes rahat bir nefes aldı, derin bir ‘oh!’ çekti.

Doğru söylüyordu Mahçiçek, Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan’ın himayesine giren bu şehrin, bu bölgenin en büyük projesi nasıl iptal olurdu?

*

Evet, ortada bir bilgi kirliliği vardı. Başkan Mahçiçek bunu gidermek, insanların kafasındaki soru işaretlerini dağıtmak için ev sahipliğini yapacakları Uluslararası EXPO 2023’ün iptal edildiğine yönelik maksatlı haber ve paylaşımlara düzenlediği basın toplantısında cevap verdi.

Özel bir nedenden dolayı gidememiştim. Bizzat aradı, ‘Mehmetçiğim, gözlerim seni ve Neşe hanımı aradı, niye gelmediniz, hayırdır!’ deyince mazeretimize karşı verecek cevap bulamadı.

Kabul edilir ki, sayesinde bu ilçe 8 yılda 2milyor 124 milyonluk yatırımla marka haline geldi.

Teknik ve sosyal belediyecilik meselesinde yaptıklarını, yapacaklarını burada tek tek anlatsam, sayfalara sığmaz.

Ama basında çıkan maksatlı ve bilgi kirliliği içeren haberler kendisini üzmüştü. Kim olsa üzülürdü. Bu meselede kim yanındaydı, kim karşısındaydı, bunu da sanırım öğrenmiş oldu.

*

Kıymetli başkanımızı 1999-Mart mahalli seçimlerinden beri tanıyan birisi olarak, EXPO’nun üst denetim organı Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AİPH) ile görüşmelerin devam ettiğini, yeni açılış tarihinin önümüzdeki günlerde duyurulacağını söylemesi sanıyorum herkesi rahatlatmıştır.

Şu son 4,5 yıl yerel yöneticilerin en şanssız dönemi olarak tarihe geçmiştir, Başkan Mahçiçek’in, “Önce pandemi yaşadık, doğru düzgün mesai olmadı, iş yapamadık. Yoksa bizim projelerimiz hızla bitecekti. Tekrar başladık, bu kez de deprem felaketi oldu ama biraz kendimizi toparlar toparlamaz yeniden başladık. Bakanımız Vahit Kirişci’nin basın toplantısındaki konuşmasını da dinledim, kendisi ‘EXPO 2023 iptal oldu’ diye bir cümlesi yok. Üst kurul ile görüşmeler devam ediyor, diyor. EXPO'nun bir üst kuruluşu AIPH ile açılış tarihi noktasında görüşüyoruz. 6 aylık EXPO süresini aşağıya çekelim diyoruz çünkü önümüz kış.

3 ay içerisinde Kahramanmaraş’ın özelliklerini, etkinliklerini ortaya koyarız Allah’ın yardımıyla. Kahramanmaraş’ımızın geleceğine dair EXPO 2023 ile çizdiğimiz sürdürülebilir kalkınma vizyonunu başarıyla hayata geçireceğiz." şeklindeki açıklaması bazılarına indirilmiş şamar gibiydi.

*

Bizim insanımız aklıyla değil, gözüyle hareket eder. Bunu da alışkanlık haline getirenler, gerçekleri göremedikleri gibi, ceplerinde taşıdıkları maskeleri kullanarak, bilgi kirliliğini de sermaye edinerek şehre zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba?

Yazımı, ünlü düşünür-yazar Anton Çehov’un güzel ve anlamlı sözü ile bitirmek istiyorum; ‘Hayata karşı ilk küskünlüğümüz, yanımızda sandığımız kişileri, karşımızda görmemizle başlar!’

Başkan sayın Mahçiçek kimseye küsmez, ama gönül, mesafe koyar! Ama bu yaptıklarından ve yapacaklarından, yeni yeni geleceğe dair düşüncelerinden, hedeflerinden, hizmet aşkından alıkoyamaz!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol