Bizler, belediye başkanı olmak isteyen aday veya aday adaylarından ne bekledik, ne istedik; plan, proje...

Sorduk, ‘Kardeşim elinde var mı proje. Yola çıktığına göre heybende ne var! Bu insanlara ne vereceksin başkan olduğunda, koltuğa oturduğunda?’

Kem, küm…

Planın yok.

Projen yok.

Ufkun yok.

Vizyon desen sıfır. Kaldı ki iki kelimeyi bir araya getirmekten acizsin!

Şehre, ilçene dair başarı hikâyesi yazacak önsüzün bile yok.

Öngörü desen zaten kırıntısını göremedik bugüne kadar.

Ee, o yok, bu yok da ne diye aday oldun, ya da aday adayı?

Kem, küm!

Pabucumun başkanları…

*

Rakiplerine, diğer aday adaylara bakıyorum, ki sizler de baktınız, gördünüz, duydunuz veya dinlediniz, planlı-programlı, projeleriyle çıktılar vatandaşın karşısına. ‘İşte benim projelerim. Başkan seçildiğimde bu hizmetleri size sunmayı vaad ediyorum!’ beğendiler, takdir gördüler, ‘helal olsun!’ dedirttiler.

O başkan aday adaylarını alkışladım ben! Herkes alkışlamıştır eminim. Vatandaşı, oy verecek kitleyi satılık, kiralık seçmen gözüyle görürsen, milleti enayi, aptal yerine koyarsan, aday gösterilmediğinde boyunun ölçüsünü almış olacaksın.

Aklından, kafandan geçeni millet bilmiyor mu zannediyorsun. Hizmete dair planın-projen olmayınca, insan odaklı belediyecilik de yapında olmadığına göre, demek rant için, kurumu geçim kapısı gördüğün için aday oldun!

*

‘Neden aday adayı oldun?’ Cevabın üstünkörü, kandırmaca, basit, inandırıcı değil. Mensubu olduğunu belli kesimi ve toplumun şu sıralar en çok istismar ettiği bazı değerlerin arkasına sığınarak, o değerleri, o inançları maske olarak çıktığın yolda, zaten mevcut konumunla yükünü tutmuşsun, maşallah yok yok, peki, madem bana, bize hizmet edeceksin, peşin sıra yürüyebilecek kitle ne kadar arkanda durmakla.

‘Yanındayız, arkandayız başkanım!’ diyenler ne kadar samimi. Birkaç kişi varsa şayet, onlar da senden nemalanmayı yazmış akıl defterine. Senin yazdığın gibi.

Vatandaş yaşanabilir kentler beklerken, beklemek de hakkı iken, vatandaşa sunabileceğin, verebileceğin bırak öngörüyü, bırak bağını-bahçeni, bırak tesislerini, bırak lüks evlerini vatandaş ‘Neden aday adayı oldun!’ dediğinde söyleyeceklerine inanacaklarını mı sanıyorsun!

İnşaat ve rant üzerinden ‘denemekte fayda var, bakarsın şansım yaver gider, ablilerim, beni aday gösterirler!’ belediyeciliği düşünüyorsan, çıkara dayalı siyaset için, sözüm ona hizmet için soyunduysan siyasete, sana verecekleri cevap şu olacak kesinlikle, ‘pabucumun başkanı…’

*

Yazıyı bir Sümer Atasözü ile bitirmek istiyorum. ’Çobanın kaval sesine kanıp yaylaya gittiğini zanneden koyunlar, mezbahaya gittiğini hiç bir zaman anlayamadılar!’

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol